EUROLYGA 2023

Tapo Rusijos parankiniais: Maskvoje posėdžiavusi Tarptautinė kariškių sporto taryba šventė ir CSKA jubiliejų

Ukrainoje liepsnojant Rusijos sukeltam karui Tarptautinė kariškių sporto taryba (CISM) surengė kongresą Maskvoje ir sveikino Rusiją kaip „svarbiausią“ savo narę.

 Kariškių sporto taryba nesmerkia karo Ukrainoje.<br> CISM nuotr.
 Kariškių sporto taryba nesmerkia karo Ukrainoje.<br> CISM nuotr.
 Kariškių sporto taryba nesmerkia karo Ukrainoje.<br> CISM nuotr.
 Kariškių sporto taryba nesmerkia karo Ukrainoje.<br> CISM nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 29, 2023, 11:40 PM

Beveik visą savaitę Maskvoje trukusiame kongrese su prabangiais priėmimais maždaug 50 šalių kariškių sporto veikėjai šoko pagal rusų dūdelę.

Lietuvai CISM organizacijoje atstovauja Krašto apsaugos ministerijas ir jos sporto klubas, bet lietuvių ir daugumos kitų Europos šalių atstovų Maskvoje nebuvo.

Kongrese naujuoju organizacijos prezidentu išrinktas Niltonas Gomesas Filho Rolimas. Brazilijas užsitikrino ketverių metų kadenciją prezidento poste ir pakeitė vokietį Dirką Schwedę, kuris laikinai ėjo šias pareigas po prancūzo Herve Piccirillo pasitraukimo pernai.

Kongreso atidarymo dieną paskelbtame pranešime CISM sulaukė Rusijos prezidento Vladimiro Putino pagyrų už atvykimą į šalį.

Pernai CISM atsisakė palaikyti Tarptautinio olimpinio komiteto rekomendacijas dėl sankcijų Rusijai ir Baltarusijai ir leido šių šalių kariškiams pasaulio čempionatuose ir kituose svarbiuose renginiuose dalyvauti su savo šalies vėliava.

CISM generalinis sekretorius Dorah Mamby Koita iš Gvinėjos pabrėžė Rusijos svarbą organizacijai.

„Norėčiau pažymėti, kad Rusijos Federacija atlieka pagrindinį vaidmenį kaip CISM organizacijos narė. Paskaičiuoti, kiek kartų buvau Rusijoje, užtruksiu visą dieną. Pirmą kartą atvažiavau 1998 metais, prisimenu varžybas Samaroje, Kubinkoje, Sočyje, Maskvoje. Nė vienas iš CISM dalyvių ir vadovybės nesu buvęs Rusijoje tiek kartų, kiek esu buvęs“, – kalbėjo Gvinėjos kariškis.

Rusijos Centrinio armijos sporto klubo (CSKA) Maskvoje vadovas Artiomas Gromovas taip pat negailėjo pagyrų CISM už tai, kad ji nenustatė apribojimų Rusijos sportininkams, kurie, reaguodami į karą Ukrainoje, buvo iš esmės nušalinti nuo tarptautinio sporto.

„Tai diskriminacinės priemonės ir kažkodėl tai galioja tik mūsų šaliai, – sakė jis. – Deja, pasaulyje yra daug konfliktų, tačiau juos nuspręsta pritaikyti tik mūsų šaliai.

Manau, kad CISM dėka, kuri nepalaikė jokios iniciatyvos ir nesvarstė jokių sankcijų, turėsime galimybę pasisakyti.

Pagalba reikšmingai sporto organizacijai leis mums įveikti absurdo barjerą ir grįžti į normalų sportinį gyvenimą bei įtikinti visus, kad sportas nepriklauso nuo politikos.

Rekomendacijos buvo pateiktos, bet viskas priklauso nuo sporto federacijų“, – kalbėjo rusas.

Buvo tikimasi, kad CISM pareigūnai dalyvaus renginiuose, skirtuose Maskvos CSKA 100-mečiui.

Tarp CISM Generalinės asamblėjos ir kongreso dalyvių buvo Rusijos prezidento padėjėjas Igoris Levitinas ir gynybos viceministras Nikolajus Pankovas.

Kalbėdamas Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu vardu N.Pankovas tvirtino, kad CISM „daug nuveikė stiprinant taiką pasaulyje“, „išlaikant nešališkumą sporto srityje“ ir „skatinant solidarumo principą“.

Įkurta 1948 metais CISM vienija 140 narių, įskaitant Baltarusiją, Rusiją ir Ukrainą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.