EUROLYGA 2023

Dar vienas tūpsnis prieš agresorius: baidarių ir kanojų irklavimas įsileis rusus ir baltarusius Rusijos raketa sužlugdė varžybas Ukrainoje

Tarptautinė baidarių ir kanojų irklavimo federacija (ICF) sekmadienį nutarė, kad rusai ir baltarusiai gali grįžti į tarptautines varžybas. Toks sprendimas priimtas praėjus vos dienai po to, kai dėl rusų raketų atakos buvo atšauktos irkluotojų varžybas Ukrainoje.

  Liudmyla Luzan.<br>AP/Scanpix nuotr.
  Liudmyla Luzan.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 30, 2023, 8:19 PM, atnaujinta Apr 30, 2023, 8:21 PM

ICF vykdomoji valdyba nusprendė leisti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams grįžti į savo varžybas su neutralia vėliava, jei jie nepalaikys karo Ukrainoje.

Toks sprendimas buvo priimtas praėjus vos vienai po Ukrainos baidarių ir kanojų irklavimo federacijos prašymo ICF palikti draudimą Rusijos ir Baltarusijos sportininkams po to, kai Umanėje buvo atšauktas kanojų sprinto Ukrainos taurės turnyras dėl raketos atakos.

Per ataką žuvo mažiausiai 25 civiliai, įskaitant tris vaikus, o viena raketa pataikė į pastatą, esantį vos už 300 metrų nuo to, kur buvo apsistojusi dukart Ukrainos olimpinė medalininkė Liudmyla Luzan.

Kaip rašo Ukrainos leidinys „Tribuna“, L.Luzan į ICF sprendimą sureagavo komentuodama „mano nusivylimui nėra ribų“.

ICF, vadovaujama vokiečio Thomo Konietzko, pareiškė, kad „toliau dirbs siekdama paremti Ukrainos kanojų irklavimo šeimą ir kartu užtikrindamas, kad būtų gerbiama sporto autonomija“.

Jis pridūrė, kad prieš priimdama sprendimą ICF surengė „išsamias konsultacijas tarptautinėje kanojų irklavimo bendruomenėje“ ir atsižvelgė į „renginių organizatorių išreikštą susirūpinimą“.

ICF turi sudaryti nepriklausomą komisiją, kuri nustatytų taisykles ir reglamentus, reikalingus sportininkų tinkamumui įvertinti, ir vertins tų, kurie tikisi dalyvauti kaip atskiri neutralūs žaidėjai, paraiškas.

Tikimasi, kad bus įvestas draudimas viešai ar socialiniuose tinkluose naudoti Rusijos ir Baltarusijos nacionalinius simbolius, taip pat nebus leista startuoti abiejų šalių kariuomenei priklausantiems ar karą rėmusiems sportininkams.

Rusijos ir Baltarusijos sportininkai turės pateikti raštišką pareiškimą, kad jie laikosi ICF kriterijų.

Rusijos ir Baltarusijos sportininkų sugrįžimo terminas bus nustatytas nepriklausomai komisijai priėmus tinkamumo taisykles ir Tarptautinei testų agentūrai patvirtinus antidopingo procedūras.

ICF pozicija iš esmės atitinka Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) atnaujintas rekomendacijas dėl Rusijos ir Baltarusijos.

ICF Vykdomoji taryba teigė, kad ir toliau draus abiejų šalių atstovams dalyvauti jos renginiuose.

ICF pareiškė, kad „gerbs bet kokią nacionalinės kanojų irklavimo federacijos, kaip ICF renginio šeimininkės, poziciją ir sprendimą neįtraukti individualių neutralių sportininkų“, tačiau paragino priimančias šalis „gerbti Olimpinę chartiją ir sudaryti sąlygas, kurios garantuotų netrukdomą prieigą prie varžybos visiems sportininkams“.

Ukrainos vyriausybė žadėjo nubausti nacionalines federacijas, dalyvaujančias varžybose, kuriose startuoja Rusija ir Baltarusija, ir boikotuoti 2024 m. Paryžiaus olimpines atrankos varžybas, kuriose dalyvauja jų sportininkai.

Sąlygos, reikalingos jų sportininkų sugrįžimui, buvo kritikuojamos kaip „diskriminacinės“ Rusijoje ir Baltarusijoje, tačiau IOC tvirtina „radęs aukso vidurį“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.