EUROLYGA 2023

Rusų euforija dėl dalyvavimo olimpiadoje pasikeitė į inkštimą – reikalavimai pasmerkti karą rusams yra per žiaurūs

Išgirdę, kad Tarptautinis olimpinis komitetas svarsto galimybę leisti rusams ir baltarusiams dalyvauti atrankoje ir 2024-ųjų Paryžiaus olimpiadoje, šie buvo vos ne euforijoje – šnekėjo apie izoliacijos pabaigą.

Rusijos sportininkai privalo pasmerkti karą Ukrainoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos sportininkai privalo pasmerkti karą Ukrainoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-05-11 18:17

Tačiau sužinoję, pagal kokius kriterijus prie varžybų bus prileidžiami rusai, šios šalies olimpinis komitetas jau pradėjo inkšti ir urgzti – aiškina, kad įvykdyti juos geriausiems jų atletams neįmanoma. Ir vienas iš svarbių akcentų – rusai privalo pasmerkti savo valstybės agresiją ir karą prieš Ukrainą.

Pavasario pradžioje Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentas Thomasas Bachas patvirtino naująsias rekomendacines nuostatas, kurios iš esmės atvėrė kelius Rusijos ir Baltarusijos sportininkams, kaip neutraliems atletams, varžytis tarptautinėse varžybose.

Tam, kad rusai ar baltarusiai varžytųsi olimpinėse atrankose ar žaidynėse, IOC numatė tam tikrus kriterijus šių valstybių atletams.

Su tais kriterijaus susipažinęs Rusijos olimpinio komiteto (ROK) vadovas Stanislavas Pozdniakovas prapliupo kritika, tikindamas, kad viskas yra blogiau nei atrodė iš pradžių.

„Tarptautinis olimpinis komitetas nustatė tokius kriterijus, pagal kuriuos didžioji dalis mūsų geriausių sportininkų ir beveik visų rinktinių lyderiai neturi jokių šansų varžytis atrankose ar kitose tarptautinėse varžybose. Tai praktiškai yra nerealu“, – sakė S.Pozdniakovas.

Rusijos olimpinio komiteto prezidentas IOC kriterijus pavadino užslėptu suspendavimu ir rusų sportininkų diskriminacija.

Kovo 28 dieną IOC rekomendavo rusus kaip neutralius sportininkus prileisti į varžybas tik tada, kai šie viešai nepalaikys taip vadinamos specialiosios Rusijos armijos operacijos Ukrainoje. Kitaip tariant, rusų ar baltarusių atletai privalo viešai pasmerkti V.Putino sukeltą karą.

Taip pat IOC pažymėjo, kad su savo šalių ginkluotosiomis pajėgomis ar saugumo struktūromis susieti Rusijos ir Baltarusijos sportininkai neturėtų jokių galimybių varžytis tarptautinėje arenoje. Pažymėta, kad šių valstybių rinktinės negali būti prileistos prie varžybų.

2022 metų vasario pabaigoje dauguma sporto organizacijų IOC teikimu sustabdė Rusijos ir Baltarusijos rinktinių ir sportininkų pasirodymą tarptautinėje arenoje. Sprendimas dėl šių šalių atstovų dalyvavimo 2024 metų olimpiadoje vis dar nepriimtas.

Tiesa, visai neseniai IOC prezidentas Thomasas Bachas Kinijos naujienų agentūrai „Xinhua“ kalbėjo be užuolankų ir rėžė, kad šiuo metu yra dirbama ties klausimu, kuris sugrąžintų šalių agresorių sportininkus į tarptautines arenas su jų pasais.

„Imamės visų pastangų, kad įvykdytume olimpinio judėjimo misiją, kad į tarptautines varžybas Rusijos ir Baltarusijos sportininkai grįžtų su tarptautiniais pasais.

Glaudžiai bendradarbiaujame su tarptautinėmis federacijos, kurios yra atsakingos už varžybų organizaciją. Tikimės, kad šių šalių sportininkai Paryžiaus olimpinėse žaidynėse galės dalyvauti su neutraliu statusu“, – teigė T.Bachas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.