EUROLYGA 2023

Įspūdingą O. Usyko legendą įamžino lietuvis: dabar akmeninę pirštinę saugo pats V. Zelenskis

Koks akmeninis Ukrainą visame pasaulyje garsinančio boksininko Oleksandro Usyko kumštis bokso ringe yra pajutęs ne vienas priešininkas. Tačiau yra ir iš tikro akmens iškalta šio legendinio boksininko pirštinė.

 O. Usyko akmeninė pirštinė savyje turi labai daug lietuviškos energijos.<br> lrytas.lt montažas.
 O. Usyko akmeninė pirštinė savyje turi labai daug lietuviškos energijos.<br> lrytas.lt montažas.
 O.Usykas ir A.Joshua.<br> AP/Scanpix nuotr.
 O.Usykas ir A.Joshua.<br> AP/Scanpix nuotr.
 O. Usyko bokso pirštinė.
 O. Usyko bokso pirštinė.
 S. Šniras ir O. Usykas (dešinėje).
 S. Šniras ir O. Usykas (dešinėje).
 S. Šniras, O. Usykas (viduryje) ir Loreta Šnirierė „Usyk foudation“ renginio metu Los Andžele.
 S. Šniras, O. Usykas (viduryje) ir Loreta Šnirierė „Usyk foudation“ renginio metu Los Andžele.
 S. Šniras ir O. Usykas (kairėje).
 S. Šniras ir O. Usykas (kairėje).
 E. Klimas (kairėje), A. Osykas ir S. Šniras – pastarojo namuose Los Andžele.
 E. Klimas (kairėje), A. Osykas ir S. Šniras – pastarojo namuose Los Andžele.
 Akmeninė O.Usyko pirštinė.
 Akmeninė O.Usyko pirštinė.
 Akmeninė O.Usyko pirštinė.
 Akmeninė O.Usyko pirštinė.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

May 15, 2023, 10:02 AM, atnaujinta May 15, 2023, 10:03 AM

Neseniai šis kūrinys papildė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio įsimintinų dovanų kolekciją ir saugomas jo prezidentiniame kabinete Kijeve.

O. Usyko akmeninė pirštinė savyje turi labai daug lietuviškos energijos – idėja ją sukurti ir iškalti iš tvirto akmens priklauso jau daugiau nei dvidešimt metų Los Andžele gyvenančiam dailininkui Sigitui Šnirui.

O šio kūrinio įkvėpėjas – kitas lietuvis, daugiametis O. Usyko vadybininkas, buvęs boksininkas Egidijus Klimas, Amerikoje gyvenantis nuo 1989 m.

„Vieno vakarėlio metu mano namų sode Los Andžele šnekučiavomės su Egidijumi. Jis užsiminė, kad būtų labai gerai sukurti ką nors įsimintino O. Usyko fondui (Usyk foundation), kuris dažnai rengia aukcionus. Jų metu surinktos lėšos skiriamos įvairioms O. Usyko gimtosios Ukrainos reikmėms, kurių karo prieš rusus okupantus metu labiausiai reikia. Daugiausia boksininkas aukoja žmonėms, netekusiems savo namų. Neretai nesigirdamas ima ir atstato sugriautus arba pastato naujus namus tiems, kurie po rusų invazijos liko be stogo“, – pasakojo S. Šniras.

E. Klimo idėja „ką nors sukurti O. Usyko fondui“ jį tiesiog užvaldė. Kurį laiką suko galvą, ką sukurti, kad nebūtų banalu, įprasta ir daug kartų kur nors matyta.

„Vieną dieną man šovė į galvą mintis sukurti Oleksandro kumštį, tiksliau – akmeninę jo pirštinę. Egidijus man dovanojo tikrą savo globotinio pirštinę. Oleksandras – kairiarankis. Į tai taip privalėjau atsižvelgti. Nusipirkau akmenį, kitų būtinų skulptūrai dalykų ir ėmiausi darbo. Klūpėdamas savo dirbtuvėje ant kelių kaliau gal keturis ar penkis mėnesius. Skulptūros premjera įvyko mano namuose. Atvyko Egidijus ir Oleksandras. Tą vakarą jis savo paprastumu, žmogiškumu ir nenusakomu patriotizmu Ukrainai, liaudiškai tariant, nukalė. Ne tik džiaugiuosi, bet ir didžiuojuosi, kad ėmiausi įamžinti jo tvirtą kumštį“, – prisipažino S. Šniras.

Jo akmeninė O. Usyko pirštinė paėjusių metų rudenį buvo pristatyta iškilmingame O. Usyko fondo (Usyk foundation) vakare-aukcione Los Andžele, Beverli Hilso viešbutyje, kuriame susirinko buvę ir esantys miesto vadovai, žinomi JAV sportininkai, visuomenės veikėjai.

Aukciono metu norėta S. Šniro sukurtą O. Usyko pirštinę parduoti ir už ją gautus pinigus perduoti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų reikmėms, tačiau nuspręsta vis dėlto jos nepardavinėti, o perduoti saugoti prezidentui V. Zelenskiui. Prie tos akmeninės pirštinės S. Šniras dar pridėjo 35 akmens skeveldras su savo parašu ir paprašė išdalinti fronte besikaunantiems ukrainiečiams, kaip dalį O. Usyko akmeninio kumščio.

„Nugabenti Sigito sukurtą skulptūrą V. Zelenskiui buvo paties Oleksandro idėja. Jis pats ją į Kijevą nuvežė ir įteikė Ukrainos prezidentui“, – pasakojo E. Klimas.

Su O. Usyku jis bendradarbiauja nuo 2013 m., kai boksininkas nusprendė tapti profesionalu.

Per dešimtmetį lietuvis ukrainiečiui padėjo pasiekti septyniolika pergalių. Per tą laiką O. Usykas nepatyrė nė vieno pralaimėjimo.

„Iškovojome visus čempionų diržus, kokius tik buvo įmanoma iškovoti sunkaus svorio kategorijoje. Paskutinė kova vyko Maskvoje. Oleksandras vienas pirmųjų tada laimėjo legendinio boksininko Muhammado Ali bokso prizą. Perėjęs į super sunkaus svorio boksininkų kategoriją Oleksandras pernai net du kartus laimėjo prieš anglą Anthony Joshua, kuris yra nugalėjęs ir ukrainietį Volodymyrą Klyčko“, – apie bendrą darbą su O. Usyku bokse pasakojo E. Klimas, kuris dar gyvendamas Kaune užsikrėtė boksu.

E.Klimą tuomet treniravo šviesios atminties Henrikas Petkevičius.

Bokso vadybininku Amerikoje E. Klimas tapo apie 2000 m. Per tą laiką daugiau nei dešimčiai boksininkų padėjo tapti čempionais. Tris kartus JAV lietuvis yra pelnęs geriausio bokso vadybininko titulą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.