EUROLYGA 2023

Olimpinę svajonę auginantys banglentininkai išvyksta į pasaulio čempionatą

Ramiojo vandenyno paplūdimiuose Salvadore gegužės 30 dieną prasideda Tarptautinės banglenčių asociacijos (ISA) pasaulio čempionatas, kurio metu vyksta atranka į Paryžiaus olimpines žaidynes. Lietuvai atstovauti ruošiasi trys profesionalūs banglenčių treneriai, įgūdžius žiemą tobulinę Meksikoje, Kanarų salose, Maroke, Portugalijoje, Šri Lankoje.

 Rokas Bakštys<br>Domo Rimeikos nuotr.
 Rokas Bakštys<br>Domo Rimeikos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2023, 12:07 PM

Pasaulio čempionate debiutuos startuolio Octomoves įkūrėjas Rokas Bakstys (33) ir Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos studentas Jokūbas Vaitkevičius (20). Tuo tarpu „Surf Camp“ banglenčių akademijos įkūrėjas Girmantas Neniškis (37) į pasaulio čempionatą vyksta jau antrą kartą:

„Pernai debiutavę pasidalinome 44–45 vietas su Lenkijos sportininkais tarp 51 valstybės atstovų. Tad tikslas šįmet tik vienas – pasiekti geresnį rezultatą. Džiaugiuosi, kad visi trys Lietuvos atstovai yra „Surf Camp“ akademijos treneriai – tai patvirtina, kad dirbame teisinga linkme ir mūsų kuriama metodika atneša apčiuopiamus rezultatus,“– džiaugiasi 2021 metų Lietuvos banglenčių čempionas, akredituotas ISA kursų pranešėjas Girmantas Neniškis.

Treniravimas – kelias į žinias

Tarptautinė banglenčių asociacija pasiekė olimpinį sporto pripažinimą ir debiutą Tokijo olimpinėse žaidynėse. Tuomet čempionu tapo Brazilijos atstovas, o ant podiumo lipo Japonijos ir Australijos banglentininkai. Paryžiaus žaidynių metu, banglentininkai keliaus į tolimą Taičio salyną Ramiajame vandenyne. Kitoje pasaulio pusėje nuo Europos esanti Pranzūcijos užjūrio teritorija garsėja įspūdingomis bangomis.

Nors Baltijos jūros bangos nusileidžia pasaulio vandenynams, mokytis ir žengti pirmuosius žingsnius sąlygos čia yra puikios. 2022 metų Lietuvos čempionas Rokas Bakstys banglentininko ir trenerio kelią pradėjo Lietuvoje:

„Greitai supratau, kad banglentininko gyvenimo būdas yra neatsiejamas nuo kelionių ir naujų bangų paieškų. ISA trenerio licencija atvėrė duris visame pasaulyje – dirbau Panamoje, Japonijoje, Australijoje. Bangų įvairovė ir patirtys skirtingose mokymo kultūrose leido sparčiai tobulėti. Šiandien, mūsų trenerių sukaupta patirtis ir žinios leidžia nuo pirmųjų žingsnių lavinti teisingą techniką ir įgūdžius Baltijos jūroje. O bangų pradedantiesiems – čia tikrai užtenka“.

Rokas ir Girmantas yra pirmieji ISA antro lygio banglenčių treneriai Lietuvoje, turintys atletinio banglentininkų rengimo kvalifikaciją. Tuo tarpu Jokūbas prieš dvejus metus tapo pirmo lygio ISA treneriu ir savo žinias tobulina dirbdamas tiek su vaikais, tiek su suaugusiais.

„Sakoma, kad norint tapti meistru reikia tobulinti įgūdžius 10.000 valandų. Tad kiekvieną minutę, kai yra bangų ir netreniruoju kitų, stengiuosi būti vandenyje. Banglentėse reikia ne tik fizinio pasiruošimo, lankstumo, tačiau labai daug reiškia ir vandens, bangų skaitymas. Svarbu suprasti kuri banga kaip elgsis, kokius manevrus galima ant jos atlikti. Deja, vadovėliuose to neišmoksi, reikia leisti labai daug laiko skirtingose sąlygose. Turbūt todėl vyresnio amžiaus banglentininkai nesunkiai konkuruoja su jaunesniais – žinios ir patirtis leidžia geriau išnaudoti bangų energiją,“– dėsto šeštus metus banglente plaukiantis Jokūbas.

Treniruotės pasaulio vandenynuose

Nors žiemą Baltija negaili kokybiškų sąlygų, oro ir vandens temperatūra nepalieka kitos išeities kaip kartu su paukščiais skristi žiemoti į pietus. Tarp populiarių banglentininkų krypčių – Kanarų salos, Portugalija, Marokas, Pietryčių Azija, Centrinė Amerika. Didžiausiuose vandenynuose formuojasi didžiausios bangos. Šiais metais Meksikoje besitreniravęs Girmantas gaudė itin dideles bangas, sukeltas penkiasdešimtečio audros Ramiajame vandenyne. Būtent 15 metų gaudant bangas Centrinėje Amerikoje suteikia pasitikėjimo vykstant į Pasaulio čempionatą.

Jokūbas studijas žiemą derino su kelionėmis į Maroką ir Portugaliją, pasaulio čempionatui ruošėsi fizinio lavinimo treniruotėse. Rokas žiemos treniruotėms rinkosi lietuvių pamėgtą Tenerifės salą, taip pat su profesionalia trenere dirbo Šri Lankoje. Nuolatinės kelionės pareikalauja daug resursų iš sportininkų – tiek finansinių, tiek ir laiko būti išvykus, dažnai už ryšio zonos ribų.

Kaip pasakoja Lietuvos bangų sporto asociacijos prezidentas Povilas Norkūnas, LBSA nedaug skiriasi nuo kitų sporto organizacijų šalyje ir susiduria su įvairiais iššūkiais – tiek finansavimo, tiek infrastruktūros, bendruomenės. Antrus metus į čempionatą vykstantys banglentininkai didžiąją dalį kaštų pasidengia patys. Jau nekalbant apie poreikius treniruotėms visame pasaulyje ar įrangą.

„Žiūrint į tai, kad sporto organizacija yra viena jauniausių šalyje, turime džiaugtis pasiektais rezultatais. Ypatingai smagu matyti augantį Lietuvos Respublikos čempionatų lygį, atvykę kaimynai krapšto galvą – kaip mums tai pavyksta? Asociacijos įkūrėjas Girmantas Neniškis yra akredituotas ISA atstovas regione, tai mums leidžia betarpiškai bendradarbiauti su tarptautine asociacija, geriausias praktikas ir metodikas diegti Lietuvoje. Ši kryptinga veikla jau pradeda nešti pirmuosius vaisius,“– dėsto LBSA prezidentas Povilas Norkūnas.

2022 metų Lietuvos čempionate buvo sulaukta rekordinio skaičiaus dalyvių tiek vyrų, tiek moterų įskaitose, o asociacija tikisi, kad kitais metais rinktinę papildys ir moterys banglentininkės. Vasarą vykstančiose vaikų stovyklose šimtai jaunuolių išbando banglenčių sportą, vis daugiau jų pradeda sportuoti reguliariai.

„Sportininkų reitingą LBSA sudaro pagal trejų metų čempionatų rezultatus. Labai smagu matyti, kad į reitingo viršų stiebiasi vis jaunesni sportininkai. Pernai metais moterų įskaitos čempione tapo penkiolikmetė, o antrą vietą užėmė vienuolikmetė, vyrų įskaitoje taip pat trečią vietą užėmė 15 metų amžiaus banglentininkas. Žinoma, Salvadore nusimato labai rimtos sąlygos. Pagal prognozes bangos gali siekti keturis metrus ir daugiau, tad jauniems sportininkams tai būtų labai rimtas iššūkis. Ypatingai svarbu kuo anksčiau pradėti treniruotis ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulio vandenynuose,“– tęsė LBSA prezidentas.

Olimpinė svajonė

Banglentininkai neslepia, kad Taityje vyksiančiose olimpinėse žaidynėse nė vienas lietuvis nepajėgtų varžytis – Lietuvoje gimę sportininkai nėra plaukę tokio lygio bangose. Tačiau, žvelgiant į ateitį, su tinkama infrastruktūros plėtra ir atsiveriančiomis galimybėmis keliauti, jaunoji karta jau pagrįstai gali kelti lūkesčius prasimušti tarp pasaulio geriausiųjų.

„Olimpinėje programoje banglentės numatytos iki Brisbeno žaidynių 2032 metais. Tai reiškia, kad dabartiniai vienuolikmečiai-penkiolikmečiai bus jau pasiekę brandą, o per dešimt metų reguliarių treniruočių tikrai galima pasiekti gerų rezultatų. Neabejoju, kad atsiras darbščių banglentininkų, kurie jau po keletos metų pradės varžytis tarptautinėse lygose. Svarbiausia, kad kuriame tvarią sporto plėtros struktūrą, mūsų metodikos yra grįstos geriausiomis praktikomis pasaulyje,“– pasakoja daugiau nei 20 trenerių regione sertifikavęs Girmantas.

Šiuo metu banglenčių sportas siekia ir Paralimpinio pripažinimo, o pernai metais Lietuvos pajūryje vyko pirmoji banglenčių stovykla negalią turintiems sportininkams. Savo kvalifikaciją papildžiusi ISA Adaptive Surfing licencija, „Surf Camp“ komanda ir toliau planuoja investuoti ne tik į sporto, bet ir socialinio poveikio projektus.

„Manau, kad vystomi projektai su vaikais autistais ar negalią turinčiais atletais tik atskleidžia banglenčių sporto grožį: čia absoliučiai kiekvienas gali atrasti savo ritmą, patirti džiaugsmą ir įveikti asmeninius iššūkius. O išsiirti į jūrą su banglente rekomenduoju kiekvienam, net ir nemokančiam plaukti,“– reziumavo nuo 2008 metų kryptingai banglenčių sportą Lietuvoje vystantis Girmantas.

Pasaulio banglenčių čempionatas vyks gegužės 30 – birželio 7 dienomis El Sunzal, Salvadore.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?