EUROLYGA 2023

Madride įvyko Pasaulio sportinių šokių federacijos metinis susirinkimas

Birželio 9 – 12 dienomis Ispanijos sostinėje Madride įvyko Pasaulio sportinių šokių federacijos (WDSF) narių metinis visuotinis susirinkimas. Jame dalyvavo daugiau kaip 90 pasaulio valstybių, priklausančių WDSF, delegatai, prezidiumo ir kitų valdymo organų bei garbės nariai, prezidiumo pakviesti komisijų nariai, svečiai. Kartu Madride vyko ir kiti sportinių šokių bendruomenei svarbūs renginiai: Europos ir Azijos sportinių šokių asociacijų, profesionalų lygos ir Šiaurės šalių metiniai susirinkimai, atviras WDSF forumas.

 LSŠF nuotr.
 LSŠF nuotr.
LSŠF delegacija Madride - Virginijus Visockas ir Diana Gornatkevičienė<br> LSŠF nuotr.
LSŠF delegacija Madride - Virginijus Visockas ir Diana Gornatkevičienė<br> LSŠF nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-06-16 08:23

Kaip sakė vienas iš Lietuvos delegatų šiame susirinkime, Lietuvos sportinių šokių federacijos pirmasis viceprezidentas Virginijus Visockas, darbotvarkė buvo labai intensyvi, kupina sudėtingų ir paprastesnių klausimų sprendimų, o taip pat – formalių bei neformalių susitikimų.

„Mūsų dviejų narių delegacijai iš Madrido kelis kartus teko tartis su Lietuvoje likusiais kolegomis, federacijos prezidentu Gintaru Skorupsku, nes būta ir strateginių klausimų. Iš kitos pusės, tokiuose renginiuose, svarbu suprasti, kokiais rūpesčiais, iššūkiais ir džiaugsmais gyvena šokėjai net ir tokiose tolimose šalyse, kaip Australija, Brazilija, Jungtinės Amerikos Valstijos ar kitos. Nors vėlgi – visi gyvename labai globalioje aplinkoje, todėl net ir tos tolimos šalys tampa vis artimesnėmis – Lietuvos šokėjai, teisėjai jau net ir šiemet dalyvavo turnyruose anapus Atlanto. Prisipažinsiu, kad kartu su mūsų federacijos generaline sekretore Diana Gornatkevičiene grįžome pasisėmę minčių, pasidalinę Lietuvos patirtimi ir su naujais įsipareigojimais sportinių šokių bendruomenei.“ – pasakojo V.Visockas.

D.Gornatkevičienės teigimu, jautriausia šių metų visuotinio susirinkimo tema tapo Ukrainos sportininkų padėtis: „Ukrainos sportinių šokių federacijos atstovai kėlė daug opių klausimų, griežtai pasisakė prieš Rusijos ir Baltarusijos šokėjų dalyvavimą tarptautiniuose turnyruose ir Paryžiaus olimpinėse žaidynėse.

Kol kas Pasaulio sportinių šokių federacijos renginiuose Rusijos ir Baltarusijos atletams yra draudžiama startuoti, tačiau artėjant olimpiadai, manau, kad visi pajutome vis didėjantį spaudimą iš sporto funkcionierių rytuose. Nėra ko slėpti, kad kai kurių valstybių kolegos pasisakė per daugelį papiktinusią „sporto vienybės“ prizmę.“ – kalbėjo D. Gornatkevičienė.

Lietuvos sportinių šokių federacijos atstovė viso pasaulio šokių federacijų nariams taip pat perdavė mūsų federacijos, sportininkų ir vyriausybės poziciją dėl Rusijos ir Baltarusijos atletų. „Mes griežtai pasisakome prieš galimybę varžytis šiems atletams tarptautiniuose turnyruose, net ir po neutralia vėliava. Kol Ukraina nuolat atakuojama, o nekalti žmonės, sportininkai ir mūsų šokėjai yra žudomi savo žemėje, mes negalime likti abejingais.“ – pranešime pareiškė LSŠF generalinė sekretorė ir sulaukė audringo delegatų palaikymo.

Dar vienas svarbus klausimas, spręstas Ispanijoje, buvo susijęs su nepriklausymu kitoms šokių organizacijoms. Šiuo metu be didžiausią sportininkų skaičių ir populiarumą pasaulyje turinčios WDSF, veikia dar kelios organizacijos, kartais norinčios susijungti su nacionalinėmis federacijomis. „Lietuvoje šios dilemos mes neturime, mūsų federacija priklauso tik WDSF. O kitoms valstybėms narėms jungtis į su WDSF konkuruojančias tarptautines šokių organizacijas kol kas neleista.“ – sprendimą pristatė V.Visockas.

Madride buvo išrinktas naujas Europos sportinių šokių asociacijos vykdomasis komitetas, kurio nariais tapo Robert Wota iš Lenkijos (prezidentas), Mircea Gavrila iš Rumunijos (viceprezidentas), Luigi Bodini iš Sakartvelo (generalinis sekretorius), Ludwig Wieshofer iš Austrijos (iždininkas), taip pat nariais išrinkti Pietro Braga iš Italijos, Valdis Škutans iš Latvijos ir Albert Hakobyan iš Armėnijos.

Pasaulio sportinių šokių federacija išrinko ir naujus Etikos bei Disciplinos komisijų narius. Penkių narių Etikos komisijai ir toliau pirmininkaus Sandra Nori iš Australijos, o septynių narių Disciplinos komisijos naujuoju pirmininku tapo Michael Sheldon iš Jungtinės Karalystės.

Atviro WDSF forumo metu daug dėmesio buvo skiriama breiko klausimams. „Breiko šokėjai sėkmingai įsijungė į sportinių šokių bendruomenę ir ryžtingai plėtoja olimpinę viziją.“ – džiaugėsi Virginijus Visockas, kuris ir Lietuvoje yra atsakingas už Breiko lygos kuravimą. LSŠF pirmojo viceprezidento teigimu, mūsų breikerės Dominikos Banevič laimėjimai Lietuvai leido patekti į elitinį sąrašą kartu su gilias šios šakos tradicijas turinčiomis Japonija, Kinija, Prancūzija, Nyderlandais, JAV.

Šių metų visuotiniame narių susirinkime Lietuvos sportinių šokių federacija pateko ir tarp komunikacijos srities lyderių. Remiantis WDSF administracijos komandos ataskaita, tarp visų pasaulio valstybių narių Lietuva yra pirmajame dešimtuke pagal sportinių šokių paminėjimą vietinėje žiniasklaidoje absoliučiais skaičiais kartu su tokiomis daug gyventojų ir šokėjų turinčiomis valstybėmis kaip JAV, Japonija, Kinija, Italija.

Dalindamasi naujienomis iš Madrido, Diana Gornatkevičienė pasidžiaugė, kad ir toliau sportiniai šokiai bus gerai matomi viešojoje erdvėje: „Ispanijoje buvo patvirtintas sprendimas sportinių šokių pasaulio ir Europos čempionatus transliuoti Olimpinio kanalo platformose, tad auditorija turėtų dar labiau išaugti.“

Prie sportinių šokių ir Lietuvos šokėjų žinomumo, D.Gornatkevičienės nuomone, turėtų prisidėti ir 2024 m. mūsų šalyje vyksiantis Šiaurės šalių čempionatas, jau šį mėnesį Lenkijoje rengiamos Europos žaidynės, kuriose D.Banevič kovos dėl tiesioginio kelialapio į Paryžių, ir liepos mėnesį Kinijoje vyksiantis 2023 m. standartinių šokių pasaulio čempionatas, kuriame Lietuvai vėl atstovaus Evaldas ir Ieva Sodeikos bei Marko Bodini ir Kristina Charitonovaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.