EUROLYGA 2023

„Ambasadorių taurė 2023“: diplomatija, futbolas ir parama Ukrainos vaikams

Birželio 17 dieną Sausio 13-osios progimnazijos sporto aikštyne antrus metus iš eilės futbolo kamuolius gainiojo Lietuvos sostinėje reziduojančių įvairių valstybių ambasadoriai ir diplomatai, futbolo kovose dalyvavo ir Lietuvoje tarnybą atliekantys NATO kariai, verslininkai, bankininkai ir mūsų šalyje prieglobstį radę vaikai iš Ukrainos.

Futbolo kovose dalyvavo ir Lietuvoje tarnybą atliekantys NATO kariai, verslininkai, bankininkai ir mūsų šalyje prieglobstį radę vaikai iš Ukrainos.  <br>Labdaros fondo „Padėk gatvės vaikams“.
Futbolo kovose dalyvavo ir Lietuvoje tarnybą atliekantys NATO kariai, verslininkai, bankininkai ir mūsų šalyje prieglobstį radę vaikai iš Ukrainos.  <br>Labdaros fondo „Padėk gatvės vaikams“.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 24, 2023, 8:51 AM

Pernai įsiliepsnojus karo Ukrainoje gaisrams labdaros ir paramos fondas „Padėk gatvės vaikams“ drauge su Čekijos, Danijos ir Ukrainos ambasadoriais sukvietė Lietuvoje reziduojančių užsienio šalių ambasadorius į labdaros futbolo turnyrą – „Ambasadorių taurė 2022“. 3 prieš 3 formatu vykusiose varžybose dalyvavo 16 komandų, o pirmą vietą užėmė Vokietijos ambasados komanda. Visgi komandinės pergalės nublanko prieš bendrą finansinį turnyro dalyvių indėlį. Organizatorių skaičiavimais, pernai turnyro dalyviai iš viso paaukojo 3725 eurų, be to, Danijos ambasada vaikams perdavė futbolo kamuolius ir kitą inventorių.

Šiais metais prie turnyro organizatorių prisijungė Ispanijos ambasadorė Nieves Blanco, bendras dalyvių skaičius išaugo iki 20-ies komandų, o dalyviai ir rėmėjai vaikų futbolui ir vasaros stovykloms paremti iš viso skyrė 6247 eurus. Pagrindinė turnyro nugalėtojų taurė atiteko jungtinei Moldovos ir Rumunijos ambasadų komandai, antrą vietą užėmė „Danish Dynamite“ ekipa, o trečioje finišavo FK „Ataka“ futbolo mokykloje treniruotes lankančių ukrainiečių vaikų, trenerių ir Ukrainos ambasados darbuotojų jungtinė komanda.

Labdaros ir paramos fondo „Padėk gatvės vaikams“ vadovo Gedimino Tvarijono teigimu, antrus metus rengiamo turnyro rezultatai pranoko lūkesčius. „Dar kartą įsitikinome, kad „Ambasadorių taurės“ turnyras yra kaip trys viename: tai ir komandos ryšių bei kontaktų stiprinimas dalyviams, taip pat ir paramos rinkimas ukrainiečių vaikų futbolo treniruotėms ir vasaros stovykloms apmokėti. Džiugu, kad šį kartą labai geranoriškai ir aktyviai į paramos akciją įsitraukė privataus verslo atstovai – „Elecnor Servicios y Proyectos“ bei „Inabensa“ kompanijos ne tik subūrė savo komandas, bet ir prisidėjo finansiškai, taip pat labai stipriai pagelbėjo „Danske Bank“ darbtuotojai, ne tik žaidę ir aukoję labdarai, bet ir teisėjavę viso turnyro metu. Manau, kad šiais metais mes žengėme didelį žingsnį į priekį visomis prasmėmis – tiek organizacine, tiek paramos, tiek ir pačio futbolo aspektais. Tikiu, kad tai dar ne pabaiga ir ateityje šis turnyras dar labiau išaugs ir sutvirtės“, – vylėsi G. Tvarijonas.

Jam pritarė ir „Ambasadorių turnyro“ idėjos autoriai – Čekijos Respublikos ambasadorius Vít Korselt ir Danijos ambasadorius Hans Brask. „Dar prieš karą Ukrainoje puoselėjome idėją surengti Vilniuje reziduojančių diplomatų futbolo turnyrą, kurio dalyviai skirtų finansinę paramą vaikų socializavimui ir ankstyvajai priklausomybių prevencijai paremti. Prasidėjęs karas suteikė turnyrui konkretų akcentą ir drauge su G. Tvarijonu nusprendėme, kad turime rinkti lėšas iš Ukrainos į Lietuvą atvykusiems vaikams, jų futbolo treniruotėms bei vasaros stovykloms. Šiais metais pagrindinis tikslas išliko toks pat, tačiau prisijungus naujiems partneriams išaugo dalyvių gretos, padaugėjo organizatorių, o svarbiausia, kad ir parama ženkliai padidėjo“, – konstatavo Čekijos ambasadorius V. Korselt.

„Iš tiesų, ar gali būti geresnė proga susitikti įvairių amabasadų darbuotojams futbolo aikštėje? Neabejoju, kad šis turnyras turi puikias perspektyvas, juo labiau, kad prie jo organizavimo prisidėjo ir kitą pusmetį Europos Sąjungos Tarybai pirmininkausianti Ispanija. Tokia ir būtų esminė idėja, kad „Ambasadorių taurės“ turnyrą kiekvienais metais kuruotų vis kitos šalies ambasada, o dalyvių gretose būtų ne tik diplomatai, bet ir verslininkai, geranoriškai nusiteikę žmonės, futbolo entuziastai, ne tik suaugę, bet ir vaikai“, – samprotavo Danijos ambasadorius H. Brask.

Savo ruožtu, Ispanijos ambasadorė Lietuvoje N. Blanco džiaugėsi dalyvių solidarumu ir užsidegimu. „Labai smagu, kad turnyro dalyviai ne tik siekia pergalių futbolo aikštėje, bet ir savo pavyzdžiu demonstruoja, jog jiems nėra svetimos rėmimo bei labdaros idėjos. Tai ypatingai svarbu šiandieniniame pasaulyje, kai visai greta mūsų vyksta kruvinas karas, žūsta nekalti žmonės, kenčia ir dideli, ir maži. Turime padėti jiems, o tam tinka visos priemonės. Jei galime suderinti futbolą su parama tiems, kuriems jos labiausiai reikia – tik dar geriau. Diplomatų darbas – ne tik pasitarimai ir derybos kabinetuose, bet ir tiesioginis bendravimas su žmonėmis, betarpiškas dalyvavimas paramos akcijose, kad dar geriau suprastume aplink mus vykstančius procesus, megztume tvirtesnius ryšius ir gerintume tarpusavio santykius“, – paaiškino N. Blanco.

Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Petro Beshta teigė, kad turnyras nepraras savo aktualumo net ir pasibaigus karui. „Labai smagu, kad ne tik paprasti žmonės, bet ir valstybių ambasadoriai asmeniškai prisideda prie paramos Ukrainos vaikams. Šis turnyras – tik vienas iš pagalbos būdų, tačiau taip pat labai svarbus ir reikalingas, nes yra daug vaikų, kurie buvo priversti palikti savo gimtus namus, o futbolas jiems suteikia galimybę susirasti naujų draugų, integruotis į vietos bendruomenes. Tikiu, kad šis turnyras tęsis ir tada, kai Ukraina laimės ir karas pasibaigs, o mūsų vaikai sugrįš į gimtinę. Bet visada atsiras tokių, kuriems reikės pagalbos, tad mūsų pareiga pasirūpinti, kad jie neliktų be paramos“, – samprotavo P. Beshta.

Labdaros ir paramos fondas „Padėk gatvės vaikams“ vadovas G. Tvarijonas dėkojo renginio partneriams ir organizatoriams, bei priminė, kad šiuo turnyru paramos akcijos nesibaigia. „Noriu dar kartą tarti didelį ačiū Čekijos, Danijos, Ukrainos ir Ispanijos ambasadoriams, kurių dėka jau antrą kartą įvyko šis prasmingas renginys. Taip pat nuoširdžiai dėkoju svariausiai prie paramos prisidėjusiems – „Danske Bank“ Lietuvoje, „Shift4 Payments Lithuania“, „Elecnor Servicios y Projectos S.A.“ ir Japonijos ambasadai, bei visas turnyro organizavimo išlaidas apmokėjusiai Ispanijos ambasadai. Smagu, kad surinkome beveik dvigubai daugiau lėšų nei pernai, tačiau iš tiesų tų lėšų reikia daugiau. Vien FK „Ataka“ futbolo mokykloje treniruotes lankančių ukrainiečių vaikų užsiėmimams ir stovykloms reikia 19 440 eurų per metus, tad mūsų darbas dar tikrai nėra baigtas“, – konstatavo G. Tvarijonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.