EUROLYGA 2023

Rusijos sporto ministro sapalionės: „Mes nesame siuntinys – patys spręsime, kur mūsų sportininkai dalyvaus“

Rusijos sporto ministras Olegas Matycinas pareikalavo užmiršti ir visiškai nešnekėti apie šalies-agresorės sportininkų sugrįžimą į tarptautinius turnyrus. Valdininkas su patosu pridūrė, kad Rusijos „su niekuo nesivaidija, niekam nėra atsukusi nugaros“ ir galiausiai pati spręs, kur ir kokiuose turnyruose dalyvaus šios valstybės sportininkai.

 Rusijos sporto ministras Olegas Matycinas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Rusijos sporto ministras Olegas Matycinas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2023, 2:30 PM

O.Matycinas tokią mintį rėžė per interviu rusų propagandos agentūrai TASS. Jis pavadino diskriminacija rusų atletų pašalinimą iš varžybų, taip bedė pirštu į Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) planus priimti Rusijos sportininkus į 2024 metų žaidynes Paryžiuje tik kaip pabėgėlių komandą.

„Esame kategoriškai prieš sugalvotą terminą „grąžinti Rusijos sportininkus į tarptautinę areną“.

Mes nesame siuntinys, kad mus reikia kažkur išsiųsti ar grąžinti. Mes patys priimame sprendimus, mes patys nutarsime kur dalyvauti, o kur nedalyvauti ir kokiu statusu ten pasirodys atletai.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas neseniai vykusiame tarptautiniame forume patikino , kad mes su niekuo nesipykstame, mes niekam neatsukę nugaros, esame pasirengę vesti dialogą.

Bet tas dialogas turi būti tokiomis sąlygomis, kurios atitinka nacionalinius Rusijos interesus. Tai galioja absoliučiai visai Rusijos sporto sričiai ir bet kokie bandymai diskriminuoti mūsų atletus yra nepriimtini“, – tikino O.Matycinas.

Anksčiau dukart olimpinis čempionas rusas Dmitrijus Vasiljevas sakė, kad per 2024 metų olimpines žaidynes Paryžiuje kils riaušės ir net teroristiniai išpuoliai, jei Rusijos komanda ten dalyvaus ne kaip pilnateisė rinktinė, o kaip pabėgėlių komanda.

Neseniai Bulgarijoje viešėjęs Tarptautinio olimpinio komiteto prezidentas (IOC) 69-erių Thomasas Bachas bandė paaiškinti, kurių šalių atstovus jis norėtų matyti 2024 metų vasaros žaidynėse Paryžiuje.

„Imamės visų pastangų, kad įvykdytume olimpinio judėjimo misiją, kad į tarptautines varžybas Rusijos ir Baltarusijos sportininkai grįžtų su tarptautiniais pasais.

Glaudžiai bendradarbiaujame su tarptautinėmis federacijos, kurios yra atsakingos už varžybų organizaciją. Tikimės, kad šių šalių sportininkai Paryžiaus olimpinėse žaidynėse galės dalyvauti su neutraliu atleto statusu“, – tuomet teigė T.Bachas.

Primename, kad IOC vykdomoji valdyba kovo mėnesį rekomendavo leisti individualiems sportininkams iš Rusijos ir Baltarusijos grįžti į tarptautinį sportą, jei jie nepalaikys invazijos į Ukrainą.

Nors daugelio valstybių, įskaitant ir Lietuvą, toks IOC sprendimas netenkino, tačiau nemaža dalis sporto federacijų jau pasinaudojo šia rekomendacija ir sugrąžino šalių agresorių atletus – rusai jau matomi stalo tenise, dziudo, sunkiojoje atletikoje.

Kovo 28-ąją IOC rekomendavo įvykiams Ukrainoje nepritariantiems baltarusiams ir rusams leisti startuoti atrankose ir olimpiadose.

Tuo pat metu tie agresorių sportininkai, kurie susiję su savo šalių armijų sporto klubais ar saugumo struktūromis, rekomenduojama neleisti dalyvauti olimpiniame judėjime.

Rusijos ir Baltarusijos sportininkai išprašyti iš visų tarptautinių varžybų po praėjusiais metais Rusijos sukelto karo, kai ji vasario 24 dieną užpuolė Ukrainą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.