EUROLYGA 2023

Šaudymo į skriejančius taikinius pasaulio čempionate aplenkta 900 šaulių ir įgyta milžiniškos patirties

Vengrijoje savaitgalį baigėsi 45-asis šaudymo į skriejančius taikinius čempionatas pagal FITASC sportingo taisykles, kuriame dalyvavo 1064 šauliai iš 43 pasaulio valstybių. Tarp jų buvo ir 20 Lietuvos šaulių. Geriausiai iš jų sekėsi vilniečiui Virgilijui Grybei, kuris aplenkė 900 varžovų.

Šaudymo į skriejančius taikinius pasaulio čempionate aplenkta 900 šaulių ir įgyta milžiniškos patirties.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Šaudymo į skriejančius taikinius pasaulio čempionate aplenkta 900 šaulių ir įgyta milžiniškos patirties.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 17, 2023, 10:54 AM

„Mūsų šauliams tai buvo milžiniškas išbandymas aukščiausio lygio bei meistriškumo tarptautinėse ir labai techniškai sudėtingose sportingo varžybose su pasaulio geriausiais šauliais. Supratome, kiek dar mažai šaudome. Pamatėme ypač tolimų, tikrojo sportingo skrydžių, kurių būtina mokytis ir nuolat praktikuotis.

Esu tikras, kad dalyvavimas tokio rango varžybose ir jose įgyta patirtis ženkliai prisidės prie šaudymo į skriejančius taikinius plėtros Lietuvoje ir mūsų šaulių meistriškumo kėlimo“, – sakė Lietuvos sportingo federacijos prezidentas Laurynas Jucius.

Sportingo rungties dalyviai šaudo į skriejančius taikinius įvairaus reljefo teritorijoje, skrydžių trajektorijos bei atstumai neribojami, o taikinio skrydis šauliui parodomas tik vieną kartą, treniruočių nebūna. Tai – ypač sudėtinga rungtis, nes taikinio laukiama neprisidėjus ginklo, o taikytis galima pradėti tik pamačius skriejantį taikinį.

Šaudymas į skriejančius taikinius, dar vadinamas šaudymu į molinius balandžius, susideda iš įvairių rungčių, kai į specialiais aparatais paleistus taikinius, pagamintus iš trapios ekologiškos medžiagos, yra šaudoma lygiavamzdžiu šautuvu, užtaisytu smulkiais šratais. Šis sportas yra labai demokratiškas, šaulių amžiaus diapazonas labai platus – nuo 12 metų vaikų iki meistrų, kurie yra perkopę 75 metus.

Čempionatą, vykusį Ganto gyvenvietėje netoli Vengrijos sostinės Budapešto, laimėjo šaudymo į skriejančius taikinius legenda seras George‘as Digweedas iš Didžiosios Britanijos, per keturias dienas numušęs 186 iš 200 taikinių. Lietuvis V. Grybė numušė 160 ir su šiuo rezultatu buvo 24-as senjorų ir 164-as bendroje įskaitoje.

„Įspūdingi taikinių skrydžiai ir labai sudėtingos sąlygos. Karštis siekė 38 laipsnius. Rezultatu nesu labai patenkintas, tačiau visuomet smagu dalyvauti tokio rango ir masto varžybose. Labai džiaugiuosi, kad jų drauge paragavo ir kiti mūsų šauliai. Tokios varžybos duoda neįkainojamos patirties“, – sakė šaudymo akademijai „VG Shooting Academy“ vadovaujantis V. Grybė.

Būtent jis padėjo Lietuvos šauliams rengtis pasaulio čempionatui, surengęs kelių dienų stovyklą „eHunt“ šaudymo centre Lietuvoje. Šiame centre Švenčionių rajone kitąmet rugsėjį vyks Baltijos šalių atviras sportingo čempionatas. Balandį Lietuvos šauliai planuoja dalyvauti Malagoje (Ispanijoje) vyksiančiame Europos sportingo čempionate.

Vis dėlto, Lietuvos delegacija Vengrijoje neliko be laimėjimų. „Compak Sporting“ tarptautinės kategorijos teisėjas Egidijus Paliulis sėkmingai apsigynė tarptautinę sportingo teisėjo kategoriją.

„Tai – aukštas Lietuvos teisėjo profesionalumo įvertinimas ir ypač svarbus žingsnis Lietuvos sportingo federacijos organizuojamų varžybų kokybei garantuoti“, – sakė L. Jucius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.