EUROLYGA 2023

Legendinėje „Kuršių marių regatoje“ – kaip niekad modernus jūrinių jachtų laivynas

Jau šiandien, liepos 22 d., Smiltynėje startuoja legendinė, 56-ąjį kartą vykstanti „Kuršių marių regata“. Šiemet didžiausias ir giliausias tradicijas turintis Lietuvos buriuotojiškas renginys Smiltynėje ir Nidoje kviečia drauge patirti nesuvaidintas sportines emocijas, pasigrožėti sparčiai modernėjančiu Lietuvos jūriniu laivynu bei laiką leisti šventinėje vėją ir jūrą mylinčių draugijoje.

Startuoja kaip niekad modernus jūrinių jachtų laivynas<br>D.Rimeikos nuotr.
Startuoja kaip niekad modernus jūrinių jachtų laivynas<br>D.Rimeikos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 22, 2023, 8:54 AM

Startuoja kaip niekad modernus jūrinių jachtų laivynas

„Buriavimas, kaip ir visos kitos sritys sparčiai modernėja – įvairiausios technologijos, dirbtinio intelekto pasitelkimas leidžia siekti įspūdingų rezultatų jachtų ir įvairiausių jų sistemų tobulinime. Tačiau mes lenktyniaujame nenuspėjamoje vėjo ir jūros stichijoje ir žmogiškasis faktorius čia išlieka nepamainomas. Emocijos čia nesuvaidintos, meistriškumas – jokiomis programomis nepakeičiamas, nes lemtingus sprendimus tenka priimti įvertinant daugybę techninių, meteorologinių, taktinių, komandinių netgi etinių aspektų. Mūsų šių metų regatos plakatą sukūrė dirbtinis intelektas, tačiau sportinį azartą ir šventinę nuotaiką, kursime patys“, – teigė Lietuvos buriuotojų sąjungos prezidentas Raimundas Daubaras.

Vis dėlto, pasak jo, pats jachtų laivynas šiemet prie starto linijos stos tikrai gerokai atsinaujinęs. Čia startuos ne tik jau praėjusiais metais dalyvavusios modernios „Italia 11.98“ klasės jachtos „Arabela-Auga“ bei „Rhino“, bet ir visiškai nauja „J112“ klasės jachta „Keturi vėjai“.

Būtent šių klasių jachtos šiuo metu lyderiauja ir skina medalius visuose Europos bei pasaulio jūriniuose ORC čempionatuose, tad, galima sakyti, Lietuva bei „Kuršių marių regata“ žengia koja kojon su pažangiausiomis jūrinio buriavimo tendencijomis.

Aukso medalį prieš nepilną mėnesį iš Latvijos jūrinio čempionato „Gulf of Riga Regatta“ parvežė ir kapitono Raimondo Šiugždinio vadovaujama „Arabela-Auga“ įgula, kuri praėjusiais metais šventė pergalę ir „Kuršių marių regatos“ Didžiųjų laivų įskaitoje bei savo grupėje.

Gausūs sportinių „Platu 25“ bei „RS 280“ jachtų klasių laivynai prie starto linijos stos taip pat atsinaujinę – ten prie vairalazdžių ir burėms valdyti skirtų virvių stoja vis jaunesnės buriuotojų kartos, turinčios azarto bei pajėgumų varžytis itin manevringomis ir gero sportinio pasirengimo reikalaujančiomis sportinėmis jachtomis.

Atliepiant modernėjančio laivyno bei augančio meistriškumo poreikius, šiemet regatos vyriausiuoju teisėju bus „World Sailing“ tarptautinio buriavimo teisėjo kategorija turintis teisėjas iš Estijos Madis Ausmanas.

Paminės pirmąją Lietuvos įgulą, apiplaukusią Horno kyšulį

Dar prieš Smiltynės jachtklube vyksiančią iškilmingą „Kuršių marių regatos“ atidarymo ceremoniją, 16:00 val. buriuotojai kviečia visus Klaipėdos gyventojus bei į Jūros šventę susirinkusius svečius apsilankyti Klaipėdos Buriuotojų krantinėje ties Danės upe, kur bus atidengtas naujai pastatytas atminimo knechtas pirmajai Horno kyšulį su Lietuvos trispalve apiplaukusiai jachtai „Laisvė“.

„Šis žygis ypatingas ne tik tuo, kad apiplauktas Hornas, kas jau savaime yra didžiulės pagarbos vertas dalykas, bet jis buvo labai simboliškas, vyko labai simbolišku metu. Buvo ką tik atgauta Lietuvos nepriklausomybė, visi buvom įkvėpti laisvės polėkio. „Laisvės“ įgula į žygį leidosi su šūkiu „Su laisvės vėliava aplink pasaulį“. Manau, šis žygis – simboliškai rodo visos Lietuvos ryžtą, kantrybę ir sugebėjimą net sunkiausiais laikais išlikti bei judėti tolyn“, – dalinasi knechto pastatymo idėjos iniciatorius, buriuotojas, vienas iš Lietuvos horniečių Arūnas Burkšas.

Jachta „Laisvė“ pirmoji iš Lietuvos Horną apiplaukė 1994 metų gruodžio 23 dieną, tad kitais metais šiam žygiui sukaks lygiai 30 metų.

Nidoje suburs vėją ir jūrą mylinčių bendruomenę

„Kuršių marių regata“ nuo pat savo atsiradimo buvo ne tik sportinės varžybos, tačiau ir buriuotojų bei visų, mylinčių jūrą ir vėją, bendruomenę vienijantis renginys. Šių metų regata šią tradiciją puoselės ir žada tikrą šventę krante.

Sekmadienį, startuojant pirmajam „Kuršių marių regatos“ etapui, visi Klaipėdos gyventojai bei svečiai kviečiami 11:00 val. stebėti regatos startą gyvai nuo krantinių ties Kruizinių laivų terminalu (Klaipėdos pusė), Smiltynės jachtklubu (Smiltynės pusė) arba nuo Klaipėdos bei Smiltynės molų. Kadangi regatoje planuoja startuoti beveik pusšimtis jachtų, vaizdai turėtų būti itin įspūdingi.

Liepos 25 dieną regatai persikėlus į Nidą, jaunieji miesto gyventojai bei svečiai galės džiaugtis regatos rėmėjo „Gamtos ateitis“ siūlomomis pramogomis bei animaciniu kino seansu po atviru dangumi. Šie renginiai vyks regatos miestelyje, prie regatos scenos liepos 24 ir 29 d. nuo 16:30 val, o liepos 25–28 d. – nuo 16:00 val.

Kiekvieną vakarą regata kvies visus norinčius pasigrožėti įspūdingais, purslų ir emocijų kupinais kadrais iš dienos lenktynių distancijų. Regatos vaizdo dienoraščiai bus leidžiami ekrane prie regatos scenos kasdien po tos dienos etapo apdovanojimų ceremonijos.

Šeštadienį, regatos uždarymo proga, buriuotojai Nidai dovanos „Daddy was a Milkman“ koncertą. Jis vyks 21:00 val., po iškilmingos 56-osios „Kuršių marių regatos“ uždarymo ceremonijos.

„Kuršių marių regata“ yra nuo 1954 metų organizuojamas didžiausias ir giliausias tradicijas turintis buriuotojiškas renginys Lietuvoje. Šiemet tai – jau 56-oji regata.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.