EUROLYGA 2023

„Kuršių marių regata“ startavo: tikėtis galima nuo visko – nuo audringų škvalų iki visiško štiliaus

Šeštadienio vakarą Smiltynės jachtklubas skambėjo nuo gero vėjo linkėjimų – čia didžiulis iš visos Lietuvos susirinkusių šalies buriuotojų būrys atidarė jau 56-ąją „Kuršių marių regatą“. Pirmasis legendinės regatos startas, žadantis iki 6 valandų iššūkių kupino buriavimo atviroje Baltijos jūroje – jau šiandien.

Pasiruošimo akimirka.<br>A.Noreikaitės nuotr.
Pasiruošimo akimirka.<br>A.Noreikaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 23, 2023, 9:43 AM

„Šiandien, tikiuosi, pavyks surengti maždaug 6 valandų lenktynes. Sąlygos nusimato vidutinės – apie 15 mazgų (apie 8 m/s). Tradicinis startas laukia čia, kone pačiame Klaipėdos centre, taip pat ir finišas – kad įspūdingais lenktynių vaizdais galėtų pasigrožėti ir miesto gyventojai bei svečiai“, – pirmojo „Kuršių marių regatos“ etapo planu dalinosi vyriausiais regatos teisėjas, estas Madis Ausmanas.

Apie 40 jachtų kirtusios starto liniją ties Smiltynės jachtklubu iš Smiltynės pusės ir Kruizinių laivų terminalu iš Klaipėdos miesto pusės pasileis uosto kanalu į atvirą jūrą. Ten suplaukusios numatytą distanciją grįš atgal ir finišuos ten pat, kur lenktynes pradėjo.

Pasak M. Ausmano, laukianti savaitė, pagal prognozes, nusimato permaininga – bus galima tikėtis ir audringų škvalų, ir visiško štiliaus, tad sportininkų meistriškumas bus išmėgintas įvairiausiomis sąlygomis.

„Vis dėlto, kaip ir visame didžiųjų jachtų buriavime, svarbiausias bus ir viską lems komandinis darbas. Laimės tie, kurie geriau, greičiau, taikliau atlikinės manevrus ir, svarbiausia, darys tą geriau nei jų konkurentai“, – teigia M. Ausman.

Tą supranta ir visos regatoje planuojančios startuoti komandos, tad iki pat vakaro Smiltynės jachtklube netilo pasiruošimo šurmulys – buriuotojai ruošė jachtas, tikrino bures ir saugumo įrangą, dalis išplaukė ir į paskutinę treniruotę prieš regatos startus.

„Kuršių marių regata“ šeštadienio vakarą buvo atidaryta iškilmingos regatos vėliavų pakėlimo ceremonijos metu. Jauniausias regatos dalyvis visų buriuotojų vardu perskaitė regatos priesaiką, pasižadančią rungtyniauti bei pergalės siekti sąžiningai ir garbingai. Praėjusių metų pereinamųjų taurių laimėtojai grąžino taures regatos organizatoriams, kad jos po savaitės lenktynių atitektų naujiems „Kuršių marių regatos“ čempionams.

Dar prieš regatos atidarymą, Klaipėdos Buriuotojų krantinėje, buvo iškilmingai atidengtas atminimo knechtas jachtai „Laisvei“, kuri, 1993–1995 metų kelionėje aplink pasaulį tapo pirmąja Lietuvos jachta apiplaukusia buriuotojų Everestu vadinamą Horno kyšulį.

„Kuršių marių regata“ yra nuo 1954 metų rengiamas, didžiausias ir giliausias tradicijas turintis buriuotojiškas renginys Lietuvoje. Šiemet regatoje dalyviai susirungs 5 skirtinguose etapuose Baltijos jūroje ir Kuršių mariose. Regatos lenktynės vyks liepos 23–29 dienomis Smiltynėje ir Nidoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.