EUROLYGA 2023

Baltijos šalių užsienio reikalų ministrai kreipėsi į IOC

Šiandien, iki 2024 metų vasaros olimpinių žaidynių Paryžiuje pradžios likus lygiai metams, trijų Baltijos valstybių užsienio reikalų ministrai išplatino bendrą kreipimąsi į Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentą Thomas Bach.

Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Užsienio reikalų ministerija

Jul 26, 2023, 4:12 PM

Laiške užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, Estijos užsienio reikalų ministras Margus Tsahkna bei laikinai užsienio reikalų ministro pareigas einantis Latvijos premjeras Arturs Krišjānis Kariņš išreiškė susirūpinimą dėl IOC rekomendacijų leisti atletams iš Rusijos ir Baltarusijos olimpinėse žaidynėse varžytis po neutralia vėliava.

„Rusijai užpuolus Ukrainą, turime pripažinti faktą, kad agresorių valstybių sporto bendruomenės yra įsitraukusios į karą. Nepaisant to, kad sportininkai nori varžytis po neutralia vėliava, bet juos išlaiko Rusijos ir Baltarusijos verslai, remiantys Rusijos vykdomus karo nusikaltimus Ukrainoje“, – teigia G. Landsbergis.

Kreipimesi pabrėžiama, kad Rusijos ir jos bendrininkės Baltarusijos karo prieš Ukrainą kontekste tokia IOC pozicija yra nepriimtina ir nepateisinama, todėl negalima ignoruoti fakto, kad net ir varžydamiesi po neutralia vėliava, sportininkai iš Rusijos ir Baltarusijos yra remiami ir išlaikomi šių šalių vyriausybių bei verslų, remiančių dabartinius šių valstybių režimus. Be to, pastarųjų metų praktika rodo, kad Rusija išnaudoja „neutralių“ savo sportininkų buvimą tarptautinėse varžybose savo valstybinėje propagandoje, kuri apima agresoriaus kariuomenės šlovinimą ir skatina karių verbavimą.

Rusijos agresija prieš Ukrainą ir jos vykdomi karo nusikaltimai šiurkščiai pažeidžia Jungtinių Tautų chartiją ir pagrindinius olimpinio judėjimo principus, todėl ministrai savo laiške ragina IOC ginti olimpinę chartiją bei persvarstyti požiūrį dėl Rusijos ir Baltarusijos sportininkų dalyvavimo artėjančiose olimpinėse žaidynėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.