EUROLYGA 2023

A. Kupčinskas apie Sporto įstatymo pataisas: reikia plėsti institucinius pajėgumus, kad vyktų reali kova su manipuliatoriais

Sporto įstatyme planuojama aiškiau apibrėžti, kas yra manipuliavimas sporto varžybų rezultatais.

Andrius Kupčinskas<br>Oresto Gurevičiaus/ELTA nuotr.
Andrius Kupčinskas<br>Oresto Gurevičiaus/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-07-31 14:12

Pernai rugsėjo mėnesį Sporto įstatymo pataisas Seimui pateikęs parlamentaras Andrius Kupčinskas mano, kad ši problema, su kuria susiduria sporto pasaulis, nesulaukia pakankamo dėmesio.

„Lietuva iki šiol dar nėra ratifikavusi Europos Tarybos 2014-aisiais priimtos Makolino konvencijos, kuri apibrėžia kovą su tarptautiniu mastu vykdomomis manipuliacijomis sporto varžybose ar galimai sutartais rezultatais. Todėl man su kolegomis kilo iniciatyva Sporto įstatyme apibrėžti manipuliacijas sporte bei galimai sutartais rezultatais, siekiant iš to pasipelnyti lažybose. Parengti įstatymo pataisas paskatino pastebėta tendencija, kad kai kurie žaidėjai, jų artimieji ar draugai, koordinuotai vykdo statymus lošimų bendrovėse, yra linkę manipuliuoti rungtynių pasiekimais. Manau, kad ši problema nėra tinkamai reglamentuota“,– Eltai sakė A. Kupčinskas.

Pasak jo, po įstatymo projekto pateikimo, nors jis dar nepriimtas, šių metų pradžioje kovai su manipuliacijomis Lietuvos sporte atsirado koordinatorius –Švietimo, mokslo ir sporto ministerija šią funkciją priskyrė Lietuvos antidopingo agentūrai (LAA).

„Žingsnis į priekį, tačiau kol kas tai daugiau šviečiamojo pobūdžio veikla, reikia plėsti institucinius pajėgumus, kad vyktų reali kova su manipuliatoriais. Todėl rudeniop grįšime prie įstatyminio reglamentavimo ir atsakomybės, nes suktybės sporte ir sutarti rezultatai turi konkrečius užsakovus bei vykdytojus, kurie neturi išvengti bausmių“,– sako politikas.

Pagal siūlomas Sporto įstatymo pataisas, „manipuliavimas aukšto meistriškumo sporto varžybomis – tyčinis susitarimas, veikimas arba neveikimas, įskaitant, bet neapsiribojant lošimais ar lažybomis, kada bet kokiu būdu bandoma paveikti aukšto meistriškumo sporto varžybų eigą ar rezultatą, siekiant visiškai arba iš dalies panaikinti šių sporto varžybų nenuspėjamumą ir taip sau ar kitiems suteikti nepelnytą pranašumą ir/arba gauti ir/arba suteikti sau ar kitiems, bet kokią turtinę arba neturtinę naudą“.

A. Kupčinskas tikisi, kad Sporto įstatymo pataisos bus priimtos rudens sesijoje.

„Šioje rudens sesijoje tikimės gauti teigiamą Vyriausybės išvadą ir žengti į priekį su įstatymo projektu, kurio aktualumas nei kiek nesumenko. Reikia aiškiai nustatyti šalies sporto politikos prioritetuose, kad manipuliavimas sporto rezultatais nebus toleruojamas ir neišvengs atsakomybės.

Sporto fanų Lietuvoje apstu, bet dėmesys tokioms temoms, sakyčiau, kol kas nepakankamas. Skaidrios sporto federacijos, sporto lygos ir klubai šalyje yra visų mūsų siekiamybė. Nenuostabu, kad daugelis šalių manipuliacijas sporto rezultatais prilygina dopingo naudojimui sporte“,– Eltai sakė R. Kupčinskas.

Sporto įstatymo pataisas svarstys Seimo Švietimo ir mokslo komitetas, o į Seimo salę jos turėtų sugrįžti rudenį. Iki rugsėjo 10 d. savo pasiūlymus dėl šio įstatymo pataisų gali teikti gyventojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.