EUROLYGA 2023

Fantastiškam R. Meilutytės fenomenui nusilenkę ekspertai palygino „Auksinę žuvelę“ dabar ir kai buvo 16-os

Rūta Meilutytė praėjusią savaitę Japonijoje (Fukuokoje) dukart suspindo auksu (50 m ir 100 m krūtine), o kartu 50 m krūtine rungtyje pagerino pasaulio rekordą. Buvęs plaukikas, keturiskart olimpinių žaidynių dalyvis Giedrius Titenis bei buvęs R.Meilutytės ir Lietuvos plaukimo rinktinės treneris Žilvinas Ovsiukas ypač džiaugiasi mūsiškės rezultatais, kartu tikėdami, kad R.Meilutytė yra viena geriausių sportininkių ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.

 R.Meilutytė.<br> lrytas.lt montažas.
 R.Meilutytė.<br> lrytas.lt montažas.
Rūta Meilutytė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rūta Meilutytė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rūta Meilutytė.<br>EPA-ELTA nuotr.
Rūta Meilutytė.<br>EPA-ELTA nuotr.
Į didįjį sportą sugrįžusios R.Meilutytės startai baseine teikia didžiulį džiaugsmą ir pačiai plaukikei, ir jos treneriams.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Į didįjį sportą sugrįžusios R.Meilutytės startai baseine teikia didžiulį džiaugsmą ir pačiai plaukikei, ir jos treneriams.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Rūta Meilutytė pasiekė pasaulio rekordą ir tapo čempione.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rūta Meilutytė pasiekė pasaulio rekordą ir tapo čempione.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rūta Meilutytė pasaulio čempionate i<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rūta Meilutytė pasaulio čempionate i<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rūta Meilutytė pasiekė pasaulio rekordą ir tapo čempione.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rūta Meilutytė pasiekė pasaulio rekordą ir tapo čempione.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rūta Meilutytė pakartojo pasaulio rekordą.<br>AFP/Sacnpix nuotr.
Rūta Meilutytė pakartojo pasaulio rekordą.<br>AFP/Sacnpix nuotr.
 R.Meilutytė.<br> AP/Scanpix nuotr.
 R.Meilutytė.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jul 31, 2023, 5:39 PM, atnaujinta Aug 1, 2023, 9:48 AM

„Iš tikrųjų – 100 m krūtine plaukimas mane kiek nustebino ir sužavėjo. Labai geras plaukimas, puikiai kontroliavo viską tiek atrankoje, tiek pusfinalyje, tiek finale. Buvo labai gražu. Labai vyliausi, kad bus pirmoji vieta ir pasaulio rekordas. Rezultatai pusiau nustebino, pusiau ir tikėjausi tokių rezultatų. Ji yra labai talentinga plaukikė. Labai smagu, kad jai pavyko iškovoti aukščiausią vietą“, – tinklalapiui lrytas.lt pasakojo buvęs plaukikas, o dabar plaukimo treneris G.Titenis.

„Rezultatas nuostabus. Labai džiaugiuosi už ją. Manau, kad tokie rezultatai ją toliau motyvuos siekti tokių pasiekimų“, – pritarė G.Titeniui Ž.Ovsiukas.

50 m plaukime krūtine, kuriame R.Meilutytė ne tik iškovojo aukso medalį, bet ir pagerino pasaulio rekordą (29,16 sek.), mūsiškė artimiausią varžovę Lilly King lenkė beveik visa sekunde (29,94 sek.), o kitas sportininkes dar daugiau. Kuo visgi R.Meilutytė buvo pranašesnė už kitas plaukikes?

„Rūta buvo pranašesnė viskuo. Tiek startu, tiek posūkyje, tiek pačiame plaukime ji buvo greitesnė. Ji dominavo šiose varžybose – tiek 50, tiek 100 metrų plaukimuose“, – teigė G.Titenis.

Po įspūdingų pergalių R.Meilutytę sveikino Gitanas Nausėda, varžovės baseine ir plaukikės pasiekimais džiaugėsi visos Lietuvos gyventojai.

Anot apklaustųjų specialistų, R.Meilutytė yra viena geriausių sportininkių visame pasaulyje.

„Ji yra ne tik geriausia Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Viskas (ateitis – red.) nuo jos ir priklausys, ar ji norės. Dabar viskas jos rankose ir ji motyvacijos turi pakankamai“, – gyrė lietuvę jos buvęs treneris Ž.Ovsiukas.

„Ji negali būti dedama į antrą lentyną. Taip, kaip ji plaukia – ji yra „Top 10“ atletų pasaulyje“, – Ž.Ovsiukui pritarė G.Titenis.

Visgi R.Meilutytės karjera nebuvo klota rožėmis – mūsiškė buvo pristabdžiusi savo karjerą. Dvejus metus plaukikė nedalyvavo jokiose varžybose, tačiau tai lietuvės nesustabdė grįžti ir galop būti pasaulio plaukikių elite.

„Yra ne vienas sportininkas, kuris grįžo po pertraukos į plaukimą. Rūta grįžo ir sugrįžo. Nebuvo taip, kad ji vakar grįžo po dvejų metų pertraukos. Jau praėjo nemažas laiko tarpas, kada ji pradėjo treniruotis. Pirmi metai buvo silpnesni, antrais metais jau tapo čempione 50 m krūtine plaukime, o šiais metais tapo ne tik 50 m krūtine pasaulio čempione, bet ir 100 m plaukimo čempione. Tai yra puiku. Treniruočių programa jai tinka, ji važiuoja į priekį. Smagu stebėti tokią sportininkę“, – aiškino G.Titenis.

„Kaip ir sakiau anksčiau – tikrai nieko nėra neįmanomo, svarbu norėti ir rasti motyvacijos tam, o rezultatą matote patys. Rūta yra šaunuolė“, – pridūrė buvęs R.Meilutytės treneris Ž.Ovsiukas.

Japonijoje žurnalistų paklausta R.Meilutytė save palygino su 16-mete R.Meilutyte, kuri jau tuo metu skynė aukščiausios prabos medalius.

„Stipresnė kaip plaukikė? Kaip čia palyginus... Manau, kad su patirtimi ateina stiprybė. Daugiau patirties, daugiau kontrolės. Tada dar buvau vaikas, tačiau tikrai nežinau, ar kaip sportininkė aš šiai dienai esu stipresnė už 16-metę Rūtą“, – kalbėjo R.Meilutytė.

Apklaustieji ekspertai G.Titenis ir Ž.Ovsiukas taip pat palygino dabartinę R.Meilutytės ir prieš dešimtmetį aukso medalius skynusios R.Meilutytės versijas.

„Matosi, kad ji į startus ateina laiminga, po starto – džiaugiasi. Ji mėgaujasi tuo, ką ji daro, ir jai puikiai sekasi. Linkiu jai toliau rasti tai, kuo ji galėtų džiaugtis“, – kalbėjo G.Titenis.

„Branda, patirtis, suvokimas ir kita motyvacija. Galvoju, kad žmogus užaugo“, – trumpai sakė Ž.Ovsiukas.

R.Meilutytė anksčiau ne kartą yra minėjusi, kad psichologinis pasiruošimas ir bendrai psichologija yra ypač svarbu sportininko gyvenime, o lrytas.lt apklaustieji specialistai ne tik pritarė Lietuvos „auksinei žuvelei“, bet ir aiškino, kad aukšto lygio sportininkų rezultatams psichologinė būsena ypač daug prisideda prie puikių rezultatų.

„Jeigu jūsų darbas jums irgi keltų depresiją, ar būtumėte geras? Nelabai. Nereikia žiūrėti ar čia plaukimas, ar ne, kiekviename darbe reikia rasti save. Jeigu mums darbas patinka ir mes mėgaujamės, ką darome, rezultatai tampa geresni. Jei tau nepatinka darbas ir tai, ką tu darai, rezultatas savaime kris. Turi atiduoti visą save treniruotėse ir stengtis. Jeigu stovi ant bokštelio ir treneris duodą startą 50 m laikui, o tu nenori plaukti ir esi pavargęs... Čia yra paprasta matematika, nereikia pernelyg giliai žiūrėti – jai reikėjo poilsio.

15 metų mergaitė tapo olimpine čempione. Didelis žiniasklaidos dėmesys, kitų žmonių dėmesys... vienas blogas startas ir prasideda komentarai... Ji dabar mažiau kreipia dėmesį į aplinką, ką galvoja žmonės, daro tai, kas jai patinka. Jai tai puikiai sekasi. Mes, žmonės, irgi neturėtume jos spausti daryti to, ko ji nenori. Ji puikiai atstovauja Lietuvai, renka medalius ir tikėkimės, kad tai tęsis ir toliau“, – atvirai kalbėjo buvęs plaukikas G.Titenis.

„Psichologija plaukime sudaro didelę dalį rezultatų, nes fiziškai pasirodyti gali dauguma, bet laimėti arba mušti pasaulio rekordus gali tik vienetai. Tokiame lygyje – čia yra pagrindas viso pasiruošimo, o ji (R.Meilutytė – red.) tą sėkmingai ir daro“, – sakė Ž.Ovsiukas.

Visai neseniai R.Meilutytė pradėjo dirbti su naujuoju treneriu, kuris dar pats visai neseniai buvo plaukikas, Tadu Duškinu.

Kolegoms žurnalistams, esantiems Japonijoje, T.Duškinas kalbėjo, kad sportininkės plane kokybė yra svarbiau už kiekybę, tačiau kaip naująjį trenerio ir sportininkės duetą vertina G.Titenis ir Ž.Ovsiukas?

„Treneris įdėjo darbo nemažai. Nėra lengva treniruoti tokią sportininkę. Jie atliko puikų darbą. Kiek Tadas jai padėjo, reikia paklausti trenerio ir pačios Rūtos. Aš jų virtuvėje nebuvau. Nežinau, ką ir kaip jie dirba. Spekuliuoti nesinori (šypsosi – red.)“, – lrytas.lt sakė G.Titenis.

„Viskas pasaulyje juda ta linkme, kad žiūrima į kokybę. Į kiekybę pernelyg neišsiplėsi. Treneris dirba gera kryptimi ir aš labai džiaugiuosi“, – pridėjo Ž.Ovsiukas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.