EUROLYGA 2023

Lietuviai „RS Feva“ Pasaulio jaunių ir jaunimo čempionate iškovojo trečiąją vietą

„Rs Feva“ jachtų klasės jaunių ir jaunimo pasaulio čempionatas vyko liepos 22–28 dienomis Italijoje, Follonica kurorte. Čempionato akvatorija – Tirėnų jūros Lagūna, apribota Elbos salos ir kranto. Pasaulio čempionate dalyvavo 210 įgulų iš 14 šalių, tarp jų – ir Lietuvos. Rūta Mažunavičiūtė ir Nojus Volungevičius „Rs Feva“ Pasaulio čempionate bendroje įskaitoje užėmė trečiąją vietą.

 Lietuviai „RS Feva“ Pasaulio jaunių ir jaunimo čempionate iškovojo trečiąją vietą<br> Organizatorių nuotr.
 Lietuviai „RS Feva“ Pasaulio jaunių ir jaunimo čempionate iškovojo trečiąją vietą<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 2, 2023, 8:11 AM

Čempionato pradžioje sportininkus pasitiko nenuspėjamos jūros bangos ir stiprus vėjas. Vėjas gūsiuose siekė net 25 mazgus, kelioms jachtoms lūžo stiebai, plyšo burės, nelaikė techninė įranga. Viena „RS Feva“ net buvo išmesta į krantą ant uolų. Tačiau saugumas buvo puikiai organizuotas ir niekas iš sportininkų rimtai nenukentėjo.

Po kvalifikacinių varžybų dvi Lietuvos įgulos pateko į auksinį laivyną: Pijus Striokas-Adas Ožalas, Rūta Mažunavičiūtė-Nojus Volungevičius. Į sidabrinį laivyną pateko Eglė Chlebinskaitė-Augustė Žukauskaitė, Agota Kašėtaitė-Augustė Janulionytė, Mykolas Kažemėkas-Tauras Kurlinkus.

Kvalifikacinėse lenktynėse, kai daugelis laivų vos susitvarkė su stichijos iššūkiais, lietuviai Pijus ir Adas pademonstravo itin aukštą klasę – pavėjui skriedami su genakeriu išvystė rekordinius 14–16 mazgų greičius ir finišavo pirmi nepalikdami jokių šansų konkurentams.

Kovos laivynuose buvo nepaprastai aistringos, nes vėjas buvo permainingas ir keitėsi nuo itin silpnų iki vidutinių ar stipresnių gūsių. Finaliniame etape geriausiai sekėsi Rūtai ir Nojui. Jie sudėtingomis sąlygomis demonstravo stabilius rezultatus. Trenerio D. Gerasimavičiaus sprendimas po sėkmingo Europos čempionato sustiprinti komandą keičiant įgulos narį pasiteisino (vietoje Tauro Kurlinkaus lenktyniavo Nojus Volungevičius). Lietuviai lenktyniavo maksimaliomis pajėgomis, dažnai ties pražangos riba, tačiau gautos nuobaudos ir baudos už taisyklių pažeidimus nesutrukdė užlipti ant pakylos.

Rūta Mažunavičiūtė ir Nojus Volungevičius „Rs Feva“ Pasaulio čempionate užėmė trečiąją vietą. Čempionais tapo britai, antrą vietą laimėjo Italijos buriuotojai. O mišriųjų įskaitoje buvo antri. Bronziniame laivyne, aplenkdami virš 60 jachtų, laimėjo Jonas Šeputis ir Vilius Cancingeris.

Elektrėnų savivaldybės sporto centro ir Lietuvos nacionalinės rinktinės treneris Darius Gerasimavičius paklausus apie treniravimo procesą teigė, kad pasirengimas čempionatų ciklui prasidėjo dar balandžio mėnesį, kada stipriausi sportininkai dalyvavo treniruočių stovyklose Italijoje.

„Reikia pasidžiaugti, kad pasirengimo cikle vyko aktyvus darbas valandos praleistos buriuojant atsipirko, tapome Europos čempionais (Rūta Mažunavičiūtė/Tauras Kurlinkus) ir vicečempionais (Pijus Striokas /Adas Ozalas). Labai svarbu, kad treniruotėse drauge treniravosi ne tik sportininkai is visos Lietuvos, bet prisijungė ir geriausi Estijos buriuotojai. Toks unikalus Lietuvos klubų ir estų bendradarbiavimo modelis buvo išbandytas pirmąkart. Mano nuomone, sunkus ilgalaikis procesas ir buvo sėkmės pagrindas. Lietuvai tai didžiulis pasiekimas, nes „RS Feva“ jaunimo klasė ugdo pasaulio ir olimpinius čempionus. Būti pasaulyje ant pakylos aplenkus tokias buriavimo šalis kaip Naujoji Zelandija, Prancūzija ar Olandija, yra be galo nuostabus rezutatas“, – teigė D. Gerasimavičius.

Trečią vietą bendroje Pasaulio čempionato įskaitoje iškovojusi Rūta Mažunavičiūtė neslėpė emocijų: „Esu nustebusi savo rezultatu, nesitikejau tokiu aukštų rezultatų. Buriuoti per stiprų vėją nebuvo lengva fiziškai, bet su viskuo susitvarkėme. Ypač pasiteisino trenerio sprendimas pakeisti mano įgulos narį. Patyręs ir fiziškai stiprus Nojus itin daug prisidėjo prie sėkmės. Konkurentai buvo labai stiprus, kiekviena klaida kainuodavo prarastus taškus, finaliniame etape jautėme didelį spaudimą, italai ir britai kartais taikė net neleistinus komandinius veiksmus, Naujosios Zelandijos ir Estijos sportininkai visada kvėpavo į nugarą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.