EUROLYGA 2023

Paralimpietis Osvaldas Bareikis – penktas Europoje

Lietuvos paralimpinės rinktinės dziudo imtynininkas Osvaldas Bareikis pirmajame Europos para čempionate iškovojo penktą vietą. Regėjimo negalią turintis atletas Nyderlandų mieste Roterdame liko per žingsnį nuo medalio J2 klasės svorio kategorijos iki 73 kilogramų varžybose.

 Osvaldas Bareikis<br> Dano Sodaičio nuotr.
 Osvaldas Bareikis<br> Dano Sodaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 8, 2023, 7:10 PM, atnaujinta Aug 8, 2023, 7:11 PM

Algio Mečkovskio treniruojamas O. Bareikis lemiamoje kovoje dėl bronzos medalio neprilygo prancūzui Nathanui Petitui. Šis savo pranašumą prieš lietuvį įrodė aukščiausiu „Ippon“ įvertinimu.

„Ant tatamio vyko lygi kova, o jos baigtį lėmė vienas veiksmas, kurį greičiau atliko prancūzas. Viską lėmė sekundės dalys. Tiesiog prancūzas buvo šiek tiek greitesnis už Osvaldą, kuris ruošė savo veiksmą, tačiau nespėjo. Visa kova vyko dėl to momento, kas pirmas jį pagaus.

Manau, kad įtaką padarė ir paguodos kovos, kurių Osvaldas turėjo dvi, o ispanas vieną. Galbūt bendras nuovargis buvo didesnis. Viskas susidėjo. Vis dėlto Osvaldas čia laimėjo tris kovas, gavo svarbių reitingo taškų, tai yra neblogai“, – pasirodymą įvertino O. Bareikio treneris A. Mečkovskis.

Tokijo paralimpinio prizininko O. Bareikio kelias į finalines varžybas buvo permainingas.

Pirmoje dvikovoje Roterdame O. Bareikis prieš portugalą Nono Rochą su savo užduotimis susidorojo be didesnių problemų, gaudamas aukščiausią „Ippon“ įvertinimą.

Kelią į kovą dėl čempiono titulo lietuviui užkirto nesėkmė antroje kovoje su ispanu Sergio Ibanezu Banonu. O. Bareikis susirinko tris įspėjimus, ir teisėjai pergalę skyrė ispanui, kuris Tokijo paralimpinėse žaidynėse pelnė sidabrą, tiesa, lengvesnėje svorio kategorijoje.

Anot A. Mečkovskio, jo auklėtiniui kovoje su ispanu galimai sutrukdė ir pasikeitęs taisyklių traktavimas, kai įspėjimai dabar skiriami už kitokio pobūdžio veiksmus nei anksčiau.

„Tai suprasti ne visada lengva net specialistui. Aišku, taisyklės vienodos visiems ir tiesiog reikia prie jų prisitaikyti. Vėliau mačiau ir kitą ispano kovą, ten jis irgi elgėsi panašiai, gaudė varžovą“, – sakė treneris.

Galimybę kovoti dėl bronzos medalio lietuvis susigrąžino laimėdamas paguodos dvikovas.

Kartvelą Giorgį Gamdžiašvilį Osvaldas įveikė taškais, o netrukus lietuviui nė iš tolo neprilygo turkas Recepas Ciftcis, kurį lietuvis nugalėjo gaudamas maksimalų „Ippon“ įvertinimą.

Artimiausias svarbus startas O. Bareikio laukia rugpjūčio 20–28 d. Birmingeme vyksiančiose IBSA pasaulio žaidynėse. Čia irgi bus kovojama dėl reitingo taškų, svarbių siekiant paralimpinio kelialapio.

„Labai mažai laiko atsistatyti ir pasiruošti kitam startui. Aš nelabai atsimenu tokio atvejo. To laiko reikia dar ir todėl, kad Osvaldas neseniai buvo patyręs juosmens traumą. Bijojau, kad ir čia, Roterdame jam nugaros nesusuktų starto išvakarėse, bet viskas baigėsi gerai“, – sakė A. Mečkovskis.

Europos para čempionatas – naujas tarptautinis renginys paralimpinio sporto kalendoriuje. Planuojama, kad jis taps tradicinis ir Senojo žemyno paraatletus sukvies varžytis kas ketverius metus.

Pirmajame Senojo žemyno čempionate atletai varžosi dešimtyje sporto šakų. Daugumoje sporto šakų vyksta kova ne tik dėl medalių, čia vyksta grumtynės dėl teisės dalyvauti 2024 m. Paryžiaus žaidynėse.

Roterdame startuos dar du Lietuvos rinktinės sportininkai – šaulė Raimeda Bučinskytė ir šaudymo iš lanko atstovas Rolandas Baranauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.