EUROLYGA 2023

Sudėtingomis oro sąlygomis čempionato maratoną įveikusi L. Kančytė apsidžiaugė finišu

Ankstyvą šeštadienio rytą Budapešte prie starto linijos stojo maratonininkės, tarp kurių buvo ir lietuvė Loreta Kančytė. Pernai Europos čempionate Miunchene (38 vieta – 2 val. 41 min. 15 sek.) debiutavusi bėgikė šiemet pateko ir į pirmą pasaulio čempionatą, kuriame pavyko užimti 46 vietą tarp 77 startavusių dalyvių (2 val. 38 min. 52 sek.).

 Maratonininkė Loreta Kančytė<br> A.Pliadžio nuotr.
 Maratonininkė Loreta Kančytė<br> A.Pliadžio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 26, 2023, 7:49 PM

Pasaulio čempione tapo Etiopijos atstovė Amane Beriso Shankule (2 val. 24 min. 23 sek.), kuri aplenkė tautietę Gotytom Gebreslase (2 val. 24 min. 34 sek.) ir trečią vietą užėmusią Maroko atstovę Fatima Ezzahra Gardadi (2 val. 25 min. 17 sek.).

Ištvermės sportininkės turėjo įveikti mažą dviejų kilometrų, o poto keturis didelius dešimties kilometrų ratus. Trasa buvo išdėstyta aplink UNESCO pasaulio paveldo objektus, o startas ir finišas duotas didžiausioje Budapešto aikštėje – Heroes Square, kurioje vyksta kultūriniai, politiniai ir religiniai renginiai.

Visas varžybas lengvaatletėms trukdė maždaug 30 laipsnių temperatūra ir kaitri saulė, todėl teko gaivintis ne tik šaltu vandeniu, bet ir ledo gabaliukais. Iš viso distancijos nebaigė net 12 dalyvių.

„Atvirai pasakius, tai labai bijojau to karščio. Kiekvieną dieną jau prieš savaitę žiūrėjau, koks bus oras. Labai tikėjausi, kad atvės, bet žiūriu kiekvieną dieną vis kaito ir kaito. Praeitais metais Europos čempionate labai panašus buvo oras, labai tvankus. Kaip banaliai beskambėtų, debiutui tikėjausi ir norėjau pasiekti finišą. Mano svajonė šiandien išsipildė“, – puikiai nusiteikusi apie sąlygas ir emocijas pasakojo sportininkė.

L. Kančytė neslėpė, jog prieš startą buvo visokių minčių: „Besiruošdama startui tikrai turėjau visokių minčių, bet vakar mano draugas sakė – tu dar nežinai, kiek iš tikrųjų gali. Tai visą laiką bėgant apie tai galvojau ir turėjau svajonę finišuoti.“

Trasoje lengvaatletei padėjo ne tik gausus lietuvių palaikymas, bet ir išgirsta mėgstamiausios grupės daina: „Trasos viduryje girdėjau savo mėgstamiausios grupės „Coldplay“ dainą „A Sky Full Of Stars“. Tai man buvo ženklas, kad aš šiandien tikrai galiu.“

Jau ketvirtą maratoną įveikusi Loreta trasos sudėtinga nepavadino: „Iš tikrųjų, tai nebuvo labai sudėtinga. Aišku, gal maratonininkams ratais nelabai patinka bėgti. Lengviau tada, kai yra vienas didelis ratas, nes tada mažiau pagundų kažkur nusiimti. O čia turi mažiausiai keturias galimybes sustoti (šypsosi).“

Asmeninį rekordą 2021 metais Valensijos maratone (2 val. 30 min. 48 sek.) užfiksavusi bėgikė teigė, jog tokiuose čempionatuose reikia žiūrėti ne į laiką: „Laikas nėra fantastika, tikrai toli nuo asmeninio, bet dažniausiai Europos ir pasaulio čempionatuose laikų gerų nebūna, būna užimtos vietos. Nežinau, kokią vietą užėmiau, bet kaip ir sakiau, debiutinis pasaulio čempionatas, labai norėjau distanciją finišuoti.“

Sekmadienį Budapešte baigsis daugiau nei savaitę trukęs pasaulio čempionatas. Paskutinę dieną iš lietuvių startuos vienintelis Edis Matusevičius, kuris varžysis ieties metimo finale.

Jo pasirodymą bus galima tiesiogiai stebėti per LRT Plius ir lrt.lt (21:15 val.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.