EUROLYGA 2023

Tenisas – puikus būdas ugdyti vaikų savarankiškumą ir atsakomybę

Daugiau nei 600 Vilniaus teniso akademijos auklėtinių šią savaitę „SEB arenoje“ jau renkasi į pirmąsias 2023 m. rudens-žiemos sezono treniruotes. Dalis iš jų tęs anksčiau pradėtą darbą po nacionaliniuose ir tarptautiniuose turnyruose praleistos vasaros, kitiems tai bus pirmasis pasimatymas su tenisu.

 Jaunieji tenisininkai<br> S.Čirbos nuotr.
 Jaunieji tenisininkai<br> S.Čirbos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-09-07 14:35

Henrikas Gotovskis, vienas iš labiausiai patyrusių didžiausios teniso akademijos Lietuvoje trenerių, sako, kad tenisas – puiki sporto šaka, be kita ko padedanti greičiau ugdyti vaikų savarankiškumą ir atsakomybę.

Apie amžių ir teniso kelio pradžią

„Kiekvienas žmogus yra individualus ir vis kitoks. Savo raida, branda, fizinėmis, psichologinėmis galimybėmis. Todėl pakankamai sunku apibrėžti tikslų amžių, nuo kurio jau verta žengti į teniso kortą.

Mano galva, 5–6 metų vaikas jau yra pilnai pasirengęs mokytis šios sporto šakos paslapčių. Suprantama, niekas netrukdo prie teniso raketės ir kamuoliuko pratintis būnant kad ir ketverių. Visgi tokiu atveju vaikas turi kažkiek lenkti savo bendraamžius fizine ar psichologine branda.

Galime rasti ir kitokių pavyzdžių. Yra tekę dirbti su auklėtiniu, kuris pirmą kartą paėmė raketę į rankas būdamas dešimtiems. Galiausiai jis žaidė ir Lietuvos rinktinėje, ir aukščiausiame JAV universitetų čempionato divizione.

Tačiau tai jau labiau išimtis iš taisyklės. Žodžiu, viskas priklauso nuo tikslų, ambicijų, charakterio, užsispyrimo. Bet 5–6 metai yra tinkamiausias amžius pradėti pažintį su tenisu“, – pasakoja treneris.

Teniso specifika

„Teniso ypatybė, lyginant jį su kitomis sporto šakomis, yra tai, kad tai techniškai labai sudėtingas sportas. Ir būtent todėl žengti į kortą, jei svajoji apie didžiuosius pasaulio kortus, patartina gana anksti. Krepšinyje kartais išgirstame istorijų, kaip vos prieš kelis metus į salę atėję jaunuoliai jau žaidžia pakankamai aukštame lygyje.

Tenise taip nebūna. Mat šio sporto pagrindas yra techniškai pakankamai sudėtingi judesiai, kurie ilgainiui turi tapti visiškai natūralūs sportininko kūnui. Visuomet kartoju, kad teniso techninių elementų arsenalas turi būti pilnai suformuotas iki maždaug 10–11 metų amžiaus.

Keisti techniką vėliau jau yra pakankamai sudėtinga. Be to, tenisas yra individualus sportas. Komandos dalimi tu gali būti net ir labai gerai įvaldęs vieną ar du kokios nors sporto šakos elementus. Tenise gi viską turi mokėti pats“, – teigia H. Gotovskis.

Kodėl verta lankyti teniso treniruotes?

Anot Vilniaus teniso akademijos trenerio, visų pirma, tai yra puikios emocijos. „Galimybė treniruotėse išsikrauti fiziškai, galbūt pamiršti mokyklos rūpesčius. Antra, tai – nuolatinis judėjimas, fizinis krūvis. Kuris nėra monotoniškas ar vienpusis. Trečia, tai darbas komandoje. Su treneriais, kitais tenisą žaidžiančiais vaikais.

Galiausiai, man norisi dar kartą pabrėžti teniso, kaip individualaus sporto, specifiką. Čia tu nepasislėpsi už kitų nugarų, viską – ir treniruotėse, ir varžybose – turėsi padaryti pats. Todėl pastebiu, kad tenisą žaidžiantys vaikai greičiau tampa savarankiškais ir atsakingais“.

Vilniaus teniso akademijoje šiuo metu treniruojasi daugiau kaip 600 vaikų, su kuriais darbuojasi per 30 teniso, fizinio rengimo trenerių. Beje, susipažinti su akademijos veikla galima ne tik užsukus į „SEB areną“.

Rugsėjo 16 dieną Vilniuje akademija rengia teniso festivalį. Jo metu Katedros aikštėje bus įrengta net 20 mini teniso kortų, o pusvalandžio trukmės treniruotėse galės dalyvauti visi norintys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.