EUROLYGA 2023

Į Paryžiaus paralimpines žaidynes keliausianti R. Bučinskytė: „Kai žinai, ko nori — viskas įmanoma“

Roterdame vykusiame Europos para čempionate lietuvė Raimeda Bučinskytė šaudymo iš 10 metrų rungtyje iškovojo sidabro medalį, kuris tapo bilietu į 2024 m. Paryžiaus paralimpines žaidynes. Šaulei šis pasiekimas yra reikšmingiausias karjeroje, tačiau net ir tokie laimėjimai neapsieina be savų iššūkių ir intensyvaus pasiruošimo tiek fiziškai, tiek emociškai. R. Bučinskytė atskleidžia vykusio čempionato užkulisius ir ateityje laukiančius sunkumus – pastariesiems lietuvė ruošiasi jau dabar.

Roterdame vykusiame Europos para čempionate lietuvė Raimeda Bučinskytė šaudymo iš 10 metrų rungtyje iškovojo sidabro medalį.
Roterdame vykusiame Europos para čempionate lietuvė Raimeda Bučinskytė šaudymo iš 10 metrų rungtyje iškovojo sidabro medalį.
Roterdame vykusiame Europos para čempionate lietuvė Raimeda Bučinskytė šaudymo iš 10 metrų rungtyje iškovojo sidabro medalį - su LPOK prezidentu Mindaugu Biliumi.
Roterdame vykusiame Europos para čempionate lietuvė Raimeda Bučinskytė šaudymo iš 10 metrų rungtyje iškovojo sidabro medalį - su LPOK prezidentu Mindaugu Biliumi.
Roterdame vykusiame Europos para čempionate lietuvė Raimeda Bučinskytė šaudymo iš 10 metrų rungtyje iškovojo sidabro medalį.
Roterdame vykusiame Europos para čempionate lietuvė Raimeda Bučinskytė šaudymo iš 10 metrų rungtyje iškovojo sidabro medalį.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 12, 2023, 10:52 AM

Šaulė R. Bučinskytė pasakoja, jog apie medalį iki pergalės ji beveik negalvojo, mat visas savo mintis sutelkė į teisingą technikos išpildymą ir pasirengimą. Ji atskleidžia, jog visą pasiruošimui skirtą laiką ji mintyse repetavo tikslingus šaudymo procesus ir kiekvieną su tuo susijusią detalę. Lietuvė pabrėžia, jog svarbiausia tuo metu atrodė atlikti tobulą šūvį, o visa kita, anot jos, atėjo savaime.

R. Bučinskytė akcentuoja, jog jos varžovės šaudo jau daugiau nei penkiolika ar net dvidešimt metų, todėl ir jų turima patirtis šiek tiek gąsdino – juk Raimedos karjera siekia vos septynerius metus.

Tačiau, pasak šaulės, svarbu mokėti nuraminti save ir tikėti savo jėgomis. Sportininkė juokauja, jog vieną dieną visi profesionalai tarsi atranda savo slaptus receptus: ką daryti prie starto, kaip laikyti rankas, kaip miegoti ar valgyti, kad galėtų lygiuotis su Europos elitiniais šauliais.

Paralimpietė žada iki spalio pasirengti treniruočių planą bei kasdien skirti iki penkių valandų treniruotėms. „Manau, kad svarbiausia gyvenime tiksliai žinoti, ko nori. Kai tu žinai, ko nori ir laikaisi disciplinos – viskas yra įmanoma“, – savo užsibrėžimą žaidynėms įvardija šaulė.

Lietuvos paralimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius pabrėžia, kad dėl bilieto į kitais metais Paryžiuje vyksiančias paralimpines žaidynes šiuo metu kovoja gausus būrys paraatletų. „Raimeda įrodė, kad ilgametis darbas ir tvirtas užsispyrimas bei valia – vainikuojami sėkme“, – džiaugiasi jis.

Pramoga tapusi gyvenimo aistra

Savo sporto karjerą Lietuvos paralimpinės rinktinės šaulė R. Bučinskytė pradėjo atsitiktinai – vienos šventės metu į rankas paėmusi pistoletą ir iššovusi pirmuosius sėkmingus šūvius. Vėliau R. Bučinskytė sulaukė kvietimo prisijungti prie Šiauliuose gyvuojančio kulkinio šaudymo klubo „Dešimtukas“, kur ir prasidėjo sportininkės karjera.

„Nors iš pradžių ėjau į šaudyklą papramogauti ir susitikti su gera kompanija, po pirmųjų varžybų viduje gimė itin stiprus noras nelikti paskutine rezultatų lentelėje. Nuo to ir prasidėjo intensyvesnės treniruotės, augo apetitas ir pagaliau visa tai tapo didele gyvenimo aistra“, – pasakoja R. Bučinskytė.

Sportininkė lyg šiandien prisimena pirmąjį iškovotą trečiosios vietos medalį Panevėžio Oksalio taurės varžybose. Netikėtas laimėjimas ne tik paskatino šaulę užsiimti šia sporto šaka profesionaliai, bet ir pažadino vidinį smalsumą — norėjosi išmokti daugiau, pagerinti techniką ir net keisti savo gyvenimo būdą.

Daugiau nei tik sportas

Anot R. Bučinskytės, šaudymas – perfekcionistų sportas. Tam, jog atliktų tobulą šūvį, sportininkas privalo galvoti apie kiekvieną savo kūno dalį: petį, ranką, riešą, akį ir net smakrą. Viskas turi būti griežtai kontroliuojama. Tokia disciplina sporte reikalauja tikslingos rutinos ir buityje. Šaulė vadovaujasi taisykle: „Jei sugebėsi namuose padėti puodelį į jam skirtą vietą, tai ir sporte gebėsi sukontroliuoti savo kūną“.

Paralimpietė priduria, kad profesionalaus šaulio kelias yra neatsiejamas nuo nuolatinio susitelkimo ir atsidavimo: mintys apie šaudymą jos galvoje sukasi bene visada – anksti ryte ir prieš miegą ji apgalvoja, ką darys šią bei kitą dieną ir kaip visa tai atrodys.

„Šiame sporte iššūkių kelia ir išlikę gajūs stereotipai apie moteris šaules. Neretai sutinkama nuomonė, kad tik vyrai geba taikliai šaudyti, o moteris yra dažniau „patraukiama per dantį“ negu pozityviai įvertinama. Natūraliai norisi kovoti su šiais nusistovėjusiais ir pasenusiais stereotipais“, — sako ji.

Nepaisant varžybose vis dar vyraujančio požiūrio, džiugina vis didesnis visuomenės ir verslo palaikymas, kuris svarbus aukščiausios lygos paraatletams, garsinantiems Lietvuvos vardą.

Vaistinių tinklo „Camelia“ generalinė direktorė Aušra Budrikienė sako, kad paralimpiečių pavyzdys įkvepia siekti asmeninių pergalių, įrodo, kad kasdienės pastangos leidžia įveikti visus iššūkius.

„Jau dvejus metus remiame paralimpinę komandą ir matome to svarbą. Mūsų paraatletai yra pavyzdys didelei visuomenės daliai, todėl džiaugiamės galimybė prisidėti prie jų žingsnių“, – sako ji.

Šiuo metu paratletai varžosi dėl kelialapių į svarbiausią sporto renginį – Paralimpines žaidynes, kurios vyks Paryžiuje 2024 m. rugpjūčio 28 d.–rugsėjo 8 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.