EUROLYGA 2023

Lietuvos 10 km sportinio ėjimo čempionais po atkaklios kovos tapo T. Šuškevičius ir A. Kavaliauskaitė

Šeštadienį Druskininkuose jau 31 kartą vyko tarptautinės sportinio ėjimo varžybos, o kartu ir Lietuvos 10 km sportinio ėjimo čempionatas. Vyrų grupėje šalies čempionu tapo vos dvejomis sekundėmis antrą vietą aplenkęs Tadas Šuškevičius (41 min. 27 sek.), o tarp moterų greičiausia buvo Austėja Kavaliauskaitė (47 min. 2 sek.).

 Tadas Šuškevičius<br> LLAF nuotr.
 Tadas Šuškevičius<br> LLAF nuotr.
Austėja Kavaliauskaitė  <br> LLAF nuotr.
Austėja Kavaliauskaitė  <br> LLAF nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 16, 2023, 9:01 PM, atnaujinta Sep 16, 2023, 9:02 PM

T. Šuškevičius didžiąją distancijos dalį iš lietuvių buvo pirmas, tačiau jam ant kulnų lipo Arturas Mastianica, kuris finišo liniją kirto iškart po čempiono (41 min. 29 sek.). Trečią vietą Lietuvos čempionate užėmė ir bronzos medalį iškovojo Ignas Dumbliauskas (46 min. 43 sek.). Greičiausius šalies ėjikus varžybose aplenkė lenkas Maheras Benas Hlima, kuris 10 km nuotolį įveikė per 39 min. 46 sek.

„Varžybose sekėsi gerai, nes gera trasa, rezultatas irgi tenkina. Aišku, norisi visada jo geresnio. Lenkas šiandien buvo be galo stiprus, todėl su juo pakovoti buvo sudėtinga. Visgi, dėl antros vietos su Arturu turėjau rimtą kovą. Maždaug 2,5 km ėjome petis į petį. Labai džiugu, kad vienas kitam sudarėme tokią konkurenciją, nes buvo ir patiems, ir žiūrovams smagiau.

Rezultatams tai taip pat turėjo įtakos, nes kai kovoji vienas su kitu, gali kilometrą praeiti greičiau nei eidamas vienas“, – pasakojo antrą kartą šios distancijos Lietuvos čempionu tapęs Tadas.

Ėjikui tai buvo jau šeštas startas šiemet, o anksčiau pademonstruoti rezultatai sportininko netenkino: „Visą sezoną galima vertinti ganėtinai prastai, nes turėjau sudėtingą pasirengimą. Mikro traumos tikrai nepridėdavo motyvacijos ir jėgų treniruotis.

Gegužės mėnesį startavau Europos komandiniame sportinio ėjimo čempionate Podebraduose, bet rezultatas (2 val. 48 min. 17 sek. – 26 vieta) nebuvo labai tenkinantis nei manęs, nei trenerių, nei federacijos. 20 km startai Varšuvoje (1 val. 31 min. 55 sek. – 13 vieta) ir Alytuje (1 val. 30 min. 34 sek. – 13 vieta) visiškai nesisekė. Tik dabar Druskininkuose rezultatas vienas geresnių per paskutinius 3–4 metus. Tokį laiką čia paskutinį kartą fiksavau 2015 metais.“

38-erių metų sportininkas per savo karjerą yra dalyvavęs net trejose (Pekino – 2008, Londono – 2012, Rio de Žaneiro – 2016) olimpinėse žaidynėse, todėl puoselėja viltis pakovoti ir dėl kelialapio į Paryžių. Visgi, lengva nebus, kadangi T. Šuškevičius olimpiadose startuodavo 50 km distancijoje, o dabar jos nebėra ir patekti galima tik į 20 km nuotolį.

„Dar tikrai nesiruošiu baigti sportuoti, tai dėsiu visas pastangas ir jėgas, kad bent priartėčiau prie galimybės atsirinkti į olimpiadą. Sunku persikvalifikuoti iš 50 km į 20 km, nes trumpesnė distancija yra daug greitesnė. Greičio dar yra, todėl reikia dirbti ir tikėti. Normatyvas (1 val. 20 min. 10 sek.) yra labai aukštas, o ir pagal reitingą atsirinkti bus iššūkis.

Visgi, šiame sporte visada vyrauja diskvalifikacijos faktorius, jei technika sušlubuoja. Nėra kada ilsėtis, turiu iš savęs spausti maksimumą“, – mintimis apie artėjančius metus dalinosi olimpietis.

Lietuvos 10 km sportinio ėjimo čempione pirmą kartą tapusi A. Kavaliauskaitė aplenkė antroje vietoje likusią Moniką Vaiciukevičiūtę (47 min. 56 min.) ir trečią vietą užėmusią Miglę Damynaitę (57 min. 19 sek.).

„Šiandien varžybose savijauta buvo gera, treniruotėse prieš varžybas taip pat jaučiausi pakankamai neblogai. Pasiekiau sezono tikslą, pagerinau asmeninį rekordą ir iškovojau čempionės titulą. Nuotaikos geros“, – po varžybų kalbėjo Austėja, kuri asmeninį rekordą pagerino daugiau nei dvejomis minutėmis.

Tai buvo jau devintas lengvaatletės startas šiemet, o prieš daugiau nei tris savaites Austėja debiutavo pasaulio čempionate Budapešte, kur 35 km distancijoje užėmė 33 vietą (3 val. 8 min. 11 sek.). „Po pasaulio čempionato turėjau kelias savaites atsigauti, pavyko šiek tiek pailsėti. Šiandien Druskininkuose buvo paskutinės sezono varžybos, todėl dabar turėsiu laiko poilsiui“.

23-ejų metų sportininkė kitąmet sieks prasibrauti į savo pirmas olimpines žaidynes. 20 km distancijos moterų normatyvas – 1 val. 29 min. 20 sek. „Pailsėjus susidėliosiu mintis ir tikslus kitiems metams bei palaipsniui pradėsiu ruoštis dar sunkesniam sezonui“.

Šiemet varžybose nedalyvavo praėjusiais metais Lietuvos čempionais tapę Marius Žiūkas ir Adrija Meškauskaitė. Druskininkuose be suaugusiųjų startavo ir jaunučiai (-tės), jauniai (-ės), jaunuoliai (-ės), veteranai (-ės), kurie varžėsi 3 km, 5 km ir 10 km distancijose. Sportinio ėjimo varžybas atidarė masinis 1 km ėjimas, kuriame dalyvavo per 300 jaunųjų sportininkų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.