EUROLYGA 2023

Jaunimo atneštą madą į tenisą ginantis E. Butvilas – apie ateities planus ir pasitikėjimo dingimą

Iš Klaipėdos kilęs Lietuvos teniso talentas Edas Butvilas išgyvena metus lyg gyventų amerikietiškuose kalneliuose. Didžiules pergales keitė skaudžios traumos, o aukštus kilimus reitinge užgožė dar didesni draugų kilimai į viršų.

 Edas Butvilas<br> Argentinos teniso federacijos nuotr.
 Edas Butvilas<br> Argentinos teniso federacijos nuotr.
E. Butvilo patirta trauma<br>asmeninio archyvo nuotr.
E. Butvilo patirta trauma<br>asmeninio archyvo nuotr.
E. Butvilas.<br>E. Žaldario nuotr.
E. Butvilas.<br>E. Žaldario nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 22, 2023, 9:07 AM, atnaujinta Sep 22, 2023, 9:08 AM

Teniso aukštumų siekiantis 19-metis Edas Butvilas (ATP-539) metus pradėjo nuostabiai. Klaipėdietis triumfavo jau pirmajame žaistame turnyre. Edas laimėjo Vilniuje vykusį „Futures“ turnyrą ir taip sau uždavė puikų toną likusiam sezonui.

Visgi balandį jaunasis tenisininkas sulaukė itin prastos žinios. Grunto sezonui puikiai pasiruošęs E.Butvilas įveikė Ispanijoje vykusio „Challenger“ turnyro kvalifikacinį turnyrą ir sulaukė gana palankių burtų pirmajame etape.

Klaipėdietis stojo į akistatą su ispanu Alvaro Lopezu San Martinu, kuris tuo metu užėmė 316-ąją reitingo poziciją, o į pagrindinį turnyrą pateko tik sėkmės dėka. Ispanas nesugebėjo įveikti kvalifikacijos, tačiau vienam tenisininkui atsisakius žaisti pagrindinėse varžybose, A.Lopezas San Martinas užėmė jo vietą.

Deja, Edo tokia sėkmė nelydėjo. Pirmojo seto metu E.Butvilas slysdamas prie kamuoliuko nikstelėjo koją ir skaudžiai krito ant dangos.

Klaipėdiečiui buvo nustatytas stiprus patempimas ir tenisininkas buvo priverstas kuriam laikui raketę padėti į šoną.

„Ta trauma tikrai išmušė iš ritmo. Atsimenu, žaidžiau Mursijoje „Challenger“ turnyre ir įveikęs kvalifikaciją gavau ispaną, kuris taip pat tik po kvalifikacijos pateko į pagrindinį turnyrą. Buvau geros formos ir jau pirmajame sete pasukau koją, o kova vis tiek tęsiau ir dar 3 setus žaidėme.

Vėliau mėnesį negalėjau žaisti, tai dingo tas pasitikėjimas. Bijodavau slysti kamuoliuko link, psichologiškai reikėjo atsigauti, tikrai nelengva. Pasisekė, kad bent nebuvo rimta trauma“, – kalbėdamas su lrytas.lt ne patį smagiausią laikotarpį prisiminė E.Butvilas.

Dėl patirtos traumos šiais metais ženkliai sutrumpėjo Edo grunto sezonas, kuris galiausiai nebuvo pats sėkmingiausias. Lietuvis ant grunto dangos laimėjo 5 mačus ir patyrė 6 pralaimėjimus.

Tuo tarpu Vilius Gaubas (ATP-480) – kitas lietuvis, gimęs tais pačiais 2004 metais šį sezoną ant grunto dangos laimėjo net 30 mačų, patyrė 13 nesėkmių ir iškovojo 2 titulus.

„Jis yra gruntinis žaidėjas. Aišku, ant kietos dangos jis irgi neblogai žaidžia, tačiau jo žaidimas labiau pritaikytas lėtesnei dangai. Tuomet jis gali labiau atsitraukti ir apibėgti kamuoliukus iš dešinės pusės, ką ant greitos dangos padaryti yra sunkiau“, – 18-mečio draugo sėkmę aiškino Edas.

O pats klaipėdietis dėl pasibaigusio grunto sezono nesijaudina. Šiais metais E.Butvilas žada kovas tęsti tik ant savo mėgstamiausios – kietosios dangos, o laikas tam labai reikalingas.

Edas patyrė net 5 pralaimėjimus iš eilės ir pergalės skonio nejautė nuo liepos 25 dienos. Nuo to laiko lietuvis patyrė 4 apmaudžius pralaimėjimus „Challenger“ turnyruose, o rugsėjo 17 dieną Daviso taurėje 2:6, 4:6 neprilygo argentiniečiui Tomui Martinui Etcheverry (ATP-35).

Lietuvos tenisininkas po daugiau nei dviejų mėnesių pertraukos vėl žais kiek žemesnio lygio – „Futures“ turnyruose.

„Kitą savaitę dalyvausiu Švedijoje vyksiančiame „Futures“ turnyre. Turėjau kelis pralaimėjimus iš eilės, šiek tiek pasėdau psichologiškai, tad bandysiu sužaisti keliuose „Futures“ turnyruose, turėti daugiau mačų ir grįžti į ritmą“, – priežastis aiškino Lietuvos tenisininkas.

Ir nepaisant to, kad 19-metis kuriam laikui vėl sugrįžta į žemesnio lygio turnyrus, jo planai tikrai nėra kuklūs.

„Kaip planas yra kitais metais žaisti „Grand Slam“ turnyre, bet dabar reikia užbaigti sezoną ir žiūrėti, kaip kas atrodys tuomet. Dabar jeigu laimėčiau vieną „Challenger“ turnyrą iš karto pasikeistų visi planai. O galiu nieko nelaimėti ir tuomet mažesnius tikslus keltis“, – kalbėjo Edas.

O „Grand Slam“ turnyruose E.Butvilas tikrai nesijaustų atsidūręs ne savo aplinkoje. Panašu, jog tenisas pagaliau išgyvena ilgai lauktą kartų kaitą. Metus lietuvis pradėjo 1053-oje reitingo pozicijoje ir dar likus keliems mėnesiams Edas pakilo per daugiau nei 500 pozicijų. Visgi kai kurių jaunųjų tenisininkų šuoliai yra dar įspūdingesni.

Pirmajame šimtuke šiuo metu yra net 16 tenisininkų, kuriems yra 22 ar dar mažiau metų, o antrajame šimtuke yra net 35 tokie tenisininkai.

Praėjusiais metais į teniso įsipaišė ispanas Carlosas Alcarazas (ATP-2) ir danas Holgeris Rune (ATP-7), o šiemet naująja sensacija tampa prancūzas Arthuras Filsas (ATP-44).

Prancūzijos tenisininkas vasarą šventė 19-ąjį gimtadienį, o prieš jį sugebėjo Liono mieste (Prancūzija) laimėti „ATP-250“ turnyrą. Kas leidžia E.Butvilo vienmečiui taip išsiskirti tarp bendraamžių?

„Esami pažįstami, susirašome kartas nuo karto, kartu žaidėme keliuose jaunių turnyruose. Dabar jis labai gerai žaidžia ir tai matant, atsiranda tik dar didesnis noras siekti to paties.

A.Filsas yra labai aukšto lygio žaidėjas. O šalia to, jis turi labai gerus fizinius duomenis, jau prieš kelis metus buvo raumeningas ir atrodė, kaip subrendęs vyras. O ir šiaip Prancūzijoje yra daug turnyrų ir vardinių kvietimų dėka jis daug anksčiau pradėjo „Challenger“ turnyruose dalyvauti. Pradėjęs anksčiau žaisti tokio lygio turnyruose greitai sukaupė patirties ir dabar šovė į viršų“, – apie draugą ir varžovą kalbėjo E.Butvilas.

Tiesa, ši kartų kaita patinka ne visiems. Daugelis jaunųjų tenisininkų, o ypatingai Ispanijos supertalentas C.Alcarazas pakeitė visą žaidimo stilių.

Antroji pasaulio raketė yra puikiai įvaldžiusi drop shot smūgį (smūgis, kuomet kamuoliukas leidžiasi netoli tinklo ir atšoka labai nedaug nuo žemės). C.Alcarazui pademonstravus, koks galingas ginklas tai yra, vis daugiau tenisininkų patys pradeda naudotis šiuo smūgiu.

Tačiau kai dalis buvusių tenisininkų ir teniso aistruolių yra nepatenkinti tokiomis tendencijomis, kadangi dėl šio smūgio vis rečiau galima išvysti ilgus taškus, kuomet tenisininkai bando varžovus tiesiog palaužti galingais smūgiais nuo galinės linijos.

E.Butvilas teigia, kad C.Alcarazas tikrai atvedė šią madą į tenisą, tačiau drop shot smūgis klaipėdiečio arsenale buvo nuo pačios vaikystės, o ir jaunimo tenise daug kas tuo naudodavosi.

„Gal šiek tiek ir padaugėjo šių smūgių. Ant grunto jų visuomet yra daugiau, kadangi daugiau tam laiko yra, tačiau aš nuo mažens labai mėgau šį smūgį. Su drop shotais tenisas pasidaro įvairesnis. Taip galima ir greičiau tašką laimėti, ir pakeisti žaidimo ritmą. Man kaip tik net įdomiau stebėti tokį tenisą“, – apie teniso madų pasikeitimus kalbėjo E.Butvilas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.