EUROLYGA 2023

Pasibaigus pasaulį sukrėtusiam teisiniam ginčui – JAV šachmatų didmeistris tikina: sekso žaislų sukčiavimui nenaudojo

Šachmatų pasaulį sukrėtusiame ginče dalyvavęs amerikiečių didmeistris Hanasas Niemannas neigia naudojęs vibruojantį sekso žaisliuką, kad sukčiautų gyvuose žaidimuose.

M. Carlsenas ir H. Niemannas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M. Carlsenas ir H. Niemannas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 27, 2023, 4:53 PM

2022 m. rugsėjį 20-metis H. Niemannas sėdo žaisti su 32 metų Norvegijos didmeistriu, daugkartiniu pasaulio čempionu Magnusu Carlsenu šachmatų turnyre „Sinquefield Cup“, Sent Luise, Misūrio valstijoje.

H.Niemannas laimėjo, tačiau M.Carlsenas apkaltino jį sukčiavimu. Šis teiginys tarp jų sukėlė didžiulį teisinį ginčą. Praėjusį mėnesį pora susitarė uždaryti 100 mln. dolerių (94,6 mln. eurų) ieškinį.

Pirmadienio vakarą H.Niemannas kalbėjosi su JAV televizijos laidų vedėju Piersu Morganu laidoje „Piers Morgan Uncensored“ apie tai, su kokia įtampa jis susidūrė po to, kai buvo apkaltintas sukčiavimu.

„Labai apmaudu būti apkaltintam sukčiavimu po tos pergalės, – pasakojo jis. – Tokie dalykai nutinka, o per tą laiką man pavyko daug ko išmokti ir tai man iš tiesų davė daug labai svarbių pamokų apie gyvenimą ir šachmatus.“

H.Niemannas sakė P.Morganui tikįs, kad pastarieji metai „sustiprino jo ryžtą“ ir laidos vedėjui tvirtino, kad jis nesukčiavo.

P.Morganas vėliau paklausė apie teiginius, kad H.Niemannas per nuotoliniu būdu valdomą sekso žaislą gaudavo kažkieno signalus, neva padėjusius JAV didmeistriui atlikti teisingus ėjimus.

„Kad būtų aišku, dėl konkretaus kaltinimo – ar kada nors žaidžiant šachmatais naudojote analinius karoliukus?“, – paklausė P.Morganas.

20-metis atsakė: „Na, jūsų smalsumas šiek tiek kelia nerimą, žinote – gal jūs asmeniškai domitės, bet galiu pasakyti, kad ne. Kategoriškai, ne, žinoma, kad ne.“

Internetinė platforma „Chess.com“ taip pat padavė H.Niemanną į teismą po to, kai įmonės atlikto tyrimo metu buvo teigiama, kad jis „tikriausiai“ sukčiavo daugiau nei 100 šachmatų partijų internete.

H.Niemannas prisipažino, kad du kartus sukčiavo internetinėse „Chess.com“ partijose būdamas 12 ir 16 metų amžiaus, tačiau neigė, kad tai darė „Sinquefield“ taurės turnyre ar bet kurioje kitoje gyvoje partijoje.

2022 m. spalį jis pateikė ieškinį dėl šmeižto M.Carlsenui, „Chess.com“ ir JAV didmeistriui Hikaru Nakamurai, kurį H.Niemannas apkaltino „išplėtus ir bandžius sustiprinti melagingus M.Carlseno kaltinimus sukčiavimu“.

Vėliau ta byla buvo nutraukta, todėl buvo pradėtos neteisminės diskusijos siekiant išspręsti šį klausimą.

Praėjusį mėnesį „Chess.com“ pareiškė, kad tebesilaiko savo tyrimo išvadų apie H.Niemanno sukčiavimą, tačiau pareiškė neradusi „jokių lemiamų įrodymų, kad jis sukčiavo ir per asmenines partijas“.

Dabar „Chess.com“ teigia, kad ginčas išspręstas, H.Niemanno paskyra platformoje buvo atkurta, o M.Carlsenas pripažįsta, kad sukčiauta nebuvo.

M.Carlsenas pareiškė, kad pripažįsta ir supranta ataskaitą, „įskaitant jos teiginį, kad nėra lemiamų įrodymų“ apie jo varžovo nusižengimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.