EUROLYGA 2023

Rusų sugrįžimui į paralimpines žaidynes priešinęsis M. Bilius: „Kitokiam sprendimui pritrūko balsų, o gal ir drąsos, širdies“

Tarptautinio paralimpinio komiteto (IPC) Generalinė asamblėja penktadienį slaptais narių balsavimais leido Rusijos ir Baltarusijos atstovams dalyvauti 2024 m. Paryžiaus vasaros paralimpinėse žaidynėse. Šalių sportininkams leista dalyvauti kaip neutraliems atletams, be valstybių simbolių.

LPOK prezidenats Mindaugas Bilius<br>T.Bauro nuotr.
LPOK prezidenats Mindaugas Bilius<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 29, 2023, 6:57 PM, atnaujinta Sep 29, 2023, 7:01 PM

Rezultatu 74 prieš 65 (13 susilaikė) IPC nariai nubalsavo prieš pasiūlymą visiškai sustabdyti Rusijos NPC (Nacionalinio parolimpinio komiteto) veiklą dėl jos konstitucinių narystės įsipareigojimų pažeidimų, kas lėmė Rusijos ir Baltarusijos sportininkų sugrįžimą.

Lietuvos paralimpinio komitetas prezidentas Mindaugas Bilius nieko nelaukęs sureagavo į tokį IPC nutarimą.

„Esu labai nusivylęs sprendimu leisti šalims agresorėms Rusijai ir Baltarusijai dalyvauti Paryžiaus paralimpinėse žaidynėse.

Aš, atstovaudamas Lietuvai, balsavau prieš Rusijos ir Baltarusijos dalyvavimą bet kokia forma – su vėliava ar be jos. Labai liūdna ir apmaudu, kad asamblėjai kitokiam sprendimui pritrūko balsų, o gal ir drąsos, širdies.

Jau nuo karo pradžios ir balsavimo išvakarėse Bahreine susitikinėjau ir kalbėjau su pasaulio valstybių nacionalinių komitetų atstovais, dėsčiau Lietuvos poziciją ir argumentaciją. Balsavime Bahreine dalyvavo pusantro šimto IPC narių. Jaučiasi, kad ne visos šalys vienodai suvokia karo Ukrainoje siaubą ir grėsmes, ypač geografiškai tolimesnės valstybės.

Kalbame su šalimis partnerėmis, ką galėtume pakeisti, bendraujame su bičiuliais ukrainiečiais. Nuo karo pradžios nuosekliai palaikome Ukrainą ir smerkiame Rusijos bei Baltarusijos agresiją. Kartu su kaimynais iš Latvijos, Estijos ir Lenkijos, Skandinavijos šalių paralimpinių komitetų pirmieji pareikalavome agresorių šalinimo iš sporto renginių. Prieš metus IPC Generalinėje asamblėjoje balsavome už tai, kad Rusijos ir Baltarusijos nacionaliniai paralimpiniai komitetai būtų suspenduoti.

Konsultuosimės su Lietuvos Respublikos Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, diskutuosime mūsų šalies paralimpinio sporto bendruomenėje, kokius žingsnius dar galime žengti, kad Rusija ir Baltarusija liktų už paralimpinių žaidynių – didžiausios ir svarbiausios žmonių su negalia sporto šventės, kurioje agresoriams vietos neturi būti. Su vėliavom ar be jų – vietos neturi būti“, – sprendimą komentavo M.Bilius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.