EUROLYGA 2023

Vienintelis lietuvis I. Lobanovas varžysis pasaulio akrobatinio skraidymo čempionate JAV

Spalio 24 – lapkričio 4 d. Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) Las Vegase vyks Advanced pasaulio akrobatinio skraidymo čempionatas (WAAC2023). Šį rytą iš Vilniaus į čempionatą už Atlanto išvyko vienintelis jame dalyvausiantis lietuvis Igoris Lobanovas.

 Igoris Lobanovas<br> Ogranizatorių nuotr.
 Igoris Lobanovas<br> Ogranizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-16 12:51

Lietuviui tai bus antrasis kartas, kai savo jėgas išbandys su pajėgiausiais pasaulio akrobatinio skraidymo sportininkais. Prieš dvejus metus Lenkijoje Igoris Lobanovas debiutavo pasaulio čempionato padangėje.

Šį kartą, pasak sportininko, į JAV skrenda jau daugiau žinodamas, ko galima tikėtis varžybose ir viliasi, kad sukaupta patirtis ir solidus treniruočių valandų bagažas leis sėkmingai kovoti dėl aukščiausių vietų.

„Prieš dvejus metus pirmas kartas pasaulio čempionate nebuvo itin sėkmingas, nors pradžia buvo daug žadanti. Šį kartą važiuoju jau žinodamas, ko galima tikėtis, jaučiuosi labai gerai pasiruošęs šioms varžyboms. Esu geriausios savo sportinės formos kaip niekada anksčiau ir labai viliuosi, kad pavyks iškovoti kuo aukštesnę poziciją. Juolab, kad visus dvejus metus sistemingai ruošiausi šiam čempionatui“, – prieš skrydį kalbėjo I.Lobanovas.

Į Las Vegasą lietuvis išvyko ne vienas. Igorį Lobanovą į čempionatą lydi Lietuvos rinktinės, Vilniaus Dariaus ir Girėno aeroklubo ir „Iron Wolf Aerobatics“ komandos pilotus treniruojantis akrobatinio skraidymo profesionalas Eltonas Meleckis.

„Labai tikiuosi, kad pavyks Igoriui viską atlikti taip, kaip treniruočių metu. Galime ne tik varžytis su pasaulio geriausiais akrobatinio skraidymo sportininkais, bet ir demonstruoti puikius rezultatus, jei tik nebus klaidų ir, žinoma, fortūna lydės. Šiemet daug dėmesio skyrėme psichologiniam pasiruošimui, gebėjimui išlaikyti koncentraciją, reakciją, tikslumą. Igorio skrydžio technika ir įgūdžiai tikrai leidžia siekti apdovanojimų, svarbiausia, kad neprarastų susikaupimo“, – sakė treneris E.Meleckis.

Tik nuvykus į JAV lietuvis pirmiausia turės susitvarkyti formalumus dėl amerikietiškos skraidymo licencijos. Teks atlikti patikrinimo skrydį su amerikietišku lėktuvu, gauti licenciją, o tada jau teks susipažinti su akrobatiniu lėktuvu „Extra 300S“, kuriuo lietuvis ir varžysis. Pastarąjį jis išsinuomavo būtent čempionatui. Tai dar vienas iššūkis lauksiantis lietuvio prieš pat čempionatą pradžią – greitai perprasti naujojo lėktuvo manevravimo subtilybės.

„Neteko skirsti šiuo „Extra 300S“ modelio lėktuvu. Skridau labai panašiais modeliais, tad teikia vilčių, kad pastarojo valdymas bus labai panašus. Visgi mažiausiai reikės 10, o gal net ir daugiau, skrydžių, kad priprasčiau prie jo valdymo ypatumų. Dėlto ir skrendame kiek anksčiau, kad būtų galima susitvarkyti visus formalumus bei turėtumėme pakankamai laiko treniruotėms su nauju, dar man nepažįstamu lėktuvu. Tad tikimės savaitę prieš varžybas turėti kokybiškų treniruočių prieš įskaitinius skrydžius čempionate“, – sakė akrobatinio skraidymo sportininkas Igoris Lobanovas.

Iš viso Pasaulio akrobatinio skraidymo čempionate varžysis 60 dalyvių iš 18 pasaulio šalių: JAV, Kanados, Brazilijos, Australijos, Gvatemalos, Jungtinių Arabų Emyratų, Japonijos, Pietų Afrikos, Rumunijos, Šveicarijos, Airijos, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Jungtinės Karalystės ir Lietuvos.

Pilotai čempionato dienomis iš viso varžysis 4-iose skirtingose programose. Pirmiausia, čempionate dalyviai pradės nuo privalomas programos atlikimo, toliau tęs savo pasirodymus iš kitų – nežinomų – programų, kurios bus sudarytos iš nežinomų figūrų. Juos sudaromos vieną dieną prieš tos programos skrydžius ir dalyviams dažniausiai lieka labai mažai laiko išmokti jas. O nežinomų programų figūras pilotai visų pirmą mokosi ant žemės iš popieriaus lapo, stengiantis įsiminti visas duotas figūras, kurias būtina preciziškai vėliau atlikti danguje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.