EUROLYGA 2023

Skirtingi keliai, ta pati kryptis – Lietuvos golfo žaidėjai tobulėja JAV

Net keturi Lietuvos golfo žaidėjai – Gilė Bitė Starkutė, Paulius Malcius, Deivydas Ražinskas ir Mykolas Vasiliauskas – pradėjo sezoną už Atlanto. Visi jie tobulėti nusprendė derindami sportą ir mokslą JAV mokymosi įstaigose, tačiau įdomiausia yra tai, jog kiekvieno iš jų kelias į JAV yra skirtingas.

Gilė Bitė Starkutė<br>asmenin. archyv. nuotr.
Gilė Bitė Starkutė<br>asmenin. archyv. nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 25, 2023, 4:33 PM

Ryškiausia pastarųjų metų Lietuvos golfo žaidėja G. B. Starkutė už Atlanto pradėjo jau penktąjį ir paskutinįjį sezoną. Magistro diplomo Arizonos universitete nusprendusi siekti lietuvė jau startavo trejose varžybose. Paskutinėse iš jų – „Stanford Intercollegiate hosted by Condoleeza Rise“ – G. B. Starkutė užėmė 11-ąją vietą su PAR -1 rezultatu. Lietuvos sportininkė fantastiškai sužaidė paskutinį, trečiąjį, raundą, kuriame jį išnaudojo 67 smūgius (PAR -4). Tai buvo geriausias rezultatas tarp visų dalyvių ir jis leido bendroje rikiuotėje pakilti per 25 pozicijas. G. B. Starkutė jau antras varžybas šiame sezone sužaidė geriausiai komandoje.

Ryškiausiai lietuvės ir visos jos komandos vardas nuskambėjo 2021 metais, kuomet Arizonos universiteto atstovės iškovojo NCAA čempionato bronzos medalius.

G. B. Starkutė nuo mokyklos laikų didelį dėmesį skyrė mokslams. Tam, žinoma, daug įtakos turėjo tėvai. Nors jau skynė pergalės golfo laukuose, ji buvo patekusi tarp geriausių Vilniaus licėjaus tarptautinio bakalaureato programos moksleivių. Siekdama toliau derinti mokslą su sportu, ji pasirinko universitetą JAV su stipria golfo komanda ir taip atsidūrė Arizonoje. Mokslai G. B. Starkutei ir JAV sekasi puikiai, o jos tikslas išlieka tas pats – tapti profesionale.

Aukščiausiame NCAA divizione (D1) galima išvysti ir Paulių Malcių. Lietuvos vyrų golfo rinktinėje praėjusiais metais debiutavęs P. Malcius turi Lietuvos ir JAV pilietybes, o gimė ir augo jau už Atlanto. Jo tėvai į JAV išvyko 1996 metais. Pats P. Malcius yra du sykius dalyvavęs PGA jaunių Nacionaliniame čempionate, o dabar studijas su golfu derina Lehigho universitete Pensilvanijoje. Į šį universitetą jis įstojo vedamas tikslų moksluose, o studijuodamas nusprendė pamėginti patekti į universiteto golfo komandą. Tokią galimybę jis užsitarnavo ir dabar gali atstovauti savo aukštajai mokyklai studentų varžybose.

Jis yra antrakursis ir taip pat jau pradėjo naująjį sezoną. Rugsėjo viduryje Lehigho universiteto komanda su P. Malciumi užėmė šeštąją vietą „Temple Invitational“ varžybose Plimute. Neseniai vykusiose „Lehigh University Invitational“ varžybose nugalėjo būtent Lehigho universitetas. Asmeninėje įskaitoje P. Malcius liko 52-as, nors po pirmos dienos su PAR +2 dar rikiavosi lyderių 15-uke.

Į JAV – iš Lietuvos ir Didžiosios Britanijos

Į JAV mokytis bei žaisti golfo šiais metais persikėlė du lietuviai – Deivydas Ražinskas ir Mykolas Vasiliauskas.

D. Ražinsko atstovaujama mokykla priklauso Nacionalinės jaunimo koledžų atletų asociacijai (NJCAA). D. Ražinskas su Hatšinsono bendruomenės koledžo „Blue Dragons“ komanda varžosi NJCAA 1 diviziono turnyruose.

Spalio 9–10 dienomis vykusiame „Grier Jones Shocker Invite“ turnyre „Blue Dragons“ komanda užėmė aštuntąją vietą. Lietuvis asmeninėje įskaitoje buvo 52-as, sėkmingai sužaidęs antrąją varžybų dieną su 69 smūgiais.

Pats D. Ražinskas, kuris taip pat yra Lietuvos rinktinės narys, iki išvykos į JAV gyveno bei mokėsi Didžioje Britanijoje.

„Noriu pajausti, ką reiškia būti kasdieniu golfo žaidėju. Turiu omenyje golfo žaidimą, treniruotes, pasiruošimą varžyboms bei pačius turnyrus. Pirmą kartą esu JAV, todėl čia yra smagu susirasti draugų ir su jais žaisti golfą. JAV man yra kitas pasaulis, nes tai yra naujo gyvenimo pradžia. Man patinka konkuruoti ir su

koledžo komanda dalyvauti varžybose. Visada svajojau žaisti JAV ir išbandyti čia esančius aikštynus“, – yra sakęs D. Ražinskas.

M. Vasiliauskas savo golfo žaidėjo kelią pradėjo Vilniuje. Jis atstovavo „The V Golf Club“ klubui. JAV jis nuo šio rudens atstovauja „Webber Wariors“ komandai, kuri varžosi NAIA turnyruose.

„Savo koledže tikiuosi tapti kuo geresniu golfo žaidėju bei pateisinti trenerio bei komandos lūkesčius. Noriu mokytis iš profesionalų ir įgyti žinių, padėsiančių mano ateities gyvenimo karjerai. Žinau, kad JAV turėsiu puikias sąlygas tobulėjimui, todėl sieksiu išnaudoti galimybes pagerinti savo fizines ir psichologines savybes, ko man trūko Lietuvoje“, – sakė M. Vasiliauskas.

Daugelis studentų turnyrų JAV vyksta rudens ir pavasario pradžioje. Balandžio mėnesį įprastai vyksta NCAA, NJCAA bei NAIA regioniniai čempionatai, kuriuose kovojama dėl patekimo į pagrindinius čempionatus. Nacionalinės NCAA,NJCAA ir NAIA pirmenybės vyks gegužę.

NCAA yra didžiausias ir žymiausias JAV studentų sporto vykdantysis organas. NCAA sudaro trys divizionai. Aukščiausias iš jų D1 suteikia geriausias sąlygas sportininkams derinti studijas ir sportą, Šie universitetai dažniausiai gali pasiūlyti stipendijas, kurios padengia apgyvenimo, maitinimo, mokslų ir dalyvavimo varžybose išlaidas.

NAIA – Nacionalinė koledžų asociacija – taip pat yra ketverių metų studijų vykdantysis organas. NAIA neturi divizionų, bet aukštosios mokyklos gali pasiūlyti stipendijas atrinktų sporto šakų atstovams. Kiekvienai sporto šakai mokykla turi tam tikrą stipendijų biudžetą, bet jį gali paskirstyti savo nuožiūra. Pavyzdžiui, futbolo komandai gali turėti 20 stipendijų vietų, bet jas gali paskirstyti 30-iai žaidėjų.

NJCAA yra dvejų metų studijų koledžų vykdantysis organas. Studijų programos paprastai būna paprastesnės nei NCAA ar NAIA universitetuose, bet ir čia studijuoja nemažai aukšto lygio įvairių sporto šakų atstovų. NJCAA komandos yra suskirstytos į divizionus pagal konkurencijos lygį bei mokyklos dydį. NJCAA D1 divizione dalyvauja didžiausios mokyklos su konkurencingomis sporto programomis. Čia koledžai taip pat skiria stipendijas, padengiančias studentų išlaidas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo