EUROLYGA 2023

Pasaulio akrobatinio skraidymo čempionate I. Lobanovas: dar galime patekti į 10-uką

Spalio 28 dieną Jungtinėse Amerikos Valstijose tęsėsi Advanced Pasaulio akrobatinio skraidymo čempionatas (WAAC2023). Daugiau kaip pusę visų dalyvių atliko antruosius įskaitinius skrydžius iš  nežinomos programos, tarp kurių buvo ir lietuvis Igoris Lobanovas. Pastarajam atliekant akrobatines figūras antrosios programos metu, vėl trūko lėktuvo galios, tačiau tai nesutrukdė išlaikyti pozicijų 20-uke ir dar yra vilties patekti į 10-uką.

Igoris Lobanovas.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Igoris Lobanovas.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-29 16:11, atnaujinta 2023-10-29 16:12

Iki šeštadienio vakaro dauguma Pasaulio čempionato dalyvių jau atliko savo įskaitinius antruosius pasirodymus iš nežinomos programos. Ne visiems pavyko pademonstruoti geriausius rezultatus. Dviem sportininkams antrasis skrydis baigėsi diskvalifikacijomis, o lietuviui I. Lobanovui teko imtis drąsios taktikos ir tik per plauką išvengė rimtos baudos.

„Atliekant programą yra labai svarbu išlaikyti stabilų aukštį. Negali figūras atlikti nei per daug aukštai, nei per daug žemai. Čempionate varžomės su ne itin galinga technika, lyginant su sportininkais, kurie yra pirmajame dešimtuke, tad labai svarbu pasirinkti teisingą taktiką. Antrojo pasirodymo metu vienintelis iš dalyvių pasirinkau nežinomą programą, kuri prasideda su neigiamu suktuku. Visi sportininkai vengia tokios sudėtingos figūros pradžioje, nes tai reikalauja labai didelių fizinių jėgų ir yra tikimybė prarasti lėktuvo greitį bei galią. Man asmeniškai tokios figūros nėra sudėtingos, aš atlikdamas jas jaučiuosi gana komfortiškai, o vienintelis tikslas – pasidaryti palankesnę aukščio ir greičio situaciją kitų figūrų atlikimui. Ši taktika arba pasiteisins, arba ne“, - prieš savo pasirodymą kalbėjo apie pasirinktą programą I. Lobanovas.

Jo teigimu, svarbiausia pasirodymo metu neprarasti aukščio.

„Šiame čempionate turime nepakankamai galingą lėktuvą, o karštis bei išretėjęs oras turimą galią dar labiau sumažina. Galios trūkumą bandome sušvelninti strategiškai dėliodami figūras ir jų eiliškumą. Kiekvieno skrydžio metu Igoris susiduria su rizika kirsti apatinę aukščio ribą, ko pasėkoje gresia ne tik baudos, bet ir diskvalifikacija. Visada yra patogu turėti aukščio ir greičio rezervą – tai leidžia geriau pasiruošti figūros atlikimui ir lengviau ištaisyti galimas klaidas, tačiau tokios prabangos, mes, deja, neturime“, - strategijos subtilybes paaiškino rinktinės treneris Eltonas Meleckis.

Prieš pat antrąjį Igorio Lobanovo pasirodymą techniniai nesklandumai užklupo Japonijos atstovą Hiroyasu Endo. Lietuvis turėjo veltui kaitinti variklį keliolika minučių, kas tikrai nepridėjo taip reikalingos galios veržliam programos startui. Vertindamas pirmąją figūrą teisėjas iš Prancūzijos nusprendė, kad mojavimas sparnais vertikaliame skrydyje atliktas netinkamai, nors likusiųjų teisėjų nuomonė buvo kitokia. Antrojoje programos dalyje keli teisėjai siūlė skirti baudą už apatinės aukščio ribos pažeidimą, bet po situacijos analizės fortūna buvo Lietuvos rinktinės piloto pusėje. Pagal preliminarius rezultatus Igorio Lobanovo antrojoje programoje užima 15-ą vietą.

Dar ne visi dalyviai atliko savo antruosius skrydžius. Dėl gūsingo vėjo sportininkų pasirodymai nutraukti ir bus atnaujinti pirmadienį ryte. Pirmadienį popiet Lietuvos atstovas atliks savo trečiąjį skrydį šiame čempionate.

„Nepaisant to, kaip bepasirodys kiti čempionato dalyviai savo antrosios programos metu, manau, tikrai dar turime visus šansus finale būti 10-uke. O tarp rinktinės komandų, kurios turi po vieną savo šalies atstovą, mes galime tikėtis ir TOP trejetuko. Čempionato favoritai be abejonės yra prancūzai. Juos nugalėti kitoms komandoms tikrai bus nelengva“, - apie galimus rezultatus dėstė rinktinės treneris Eltonas Meleckis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.