EUROLYGA 2023

Po dopingo skandalo Lietuvos maratono čempionate – trenerės reakcija: šokiruota, atsiriboja nuo auklėtinės pareiškimų

Lietuvos bėgimo padangėje – retas dopingo skandalas. Vilniaus maratoną laimėjusi ir Lietuvos čempione tapusi Vilmantė Stašauskaitė pagauta vartojanti meldoniumą, kuris įtrauktas į Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos įkurto Lengvosios atletikos antidopingo padalinio pateiktą draudžiamų preparatų sąrašą.

Vaida Žūsinaitė-Nekrošienė.<br>Vytauto Petriko nuotr.
Vaida Žūsinaitė-Nekrošienė.<br>Vytauto Petriko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 7, 2023, 1:30 PM, atnaujinta Nov 7, 2023, 2:18 PM

Vilniaus maratoną per 2 val. 47 min. 32 sek. įveikusi V.Stašauskaitė šiuo metu yra suspenduota. Jai gresia 4-erių metų diskvalifikacija.

Antradienio rytą prabilo V.Stašauskaitę treniruojanti olimpietė Vaida Žūsinaitė-Nekrošienė.

„Žinia apie Vilmantės nusižengimą mane šokiravo ir labai nuliūdino. Kaip trenerė, rašiusi jai planus nuotoliniu būdu ir tikėjusi jos potencialu, jaučiu pareigą pasisakyti viešai. Visada buvau ir esu tik už švarų sportą, be jokių, net menkiausių pažeidimų.

Šioje situacijoje buvau pastatyta prieš faktą ir nieko pakeisti negaliu, tačiau padarytą nusižengimą ir reakcijas kategoriškai smerkiu. Visiems galioja vienodos taisyklės ir už nusižengimus padaryta bausmė bus gera pamoka, kad tikrai neverta tų taisyklių laužyti. Pati niekada neturėjau, neturiu ir neturėsiu nieko bendro su draudžiamom medžiagom. Man tai yra svetima ir niekaip nesutampa su mano vertybėmis.

Apgailestauju, kad dėl susidariusios situacijos nukentėjo kiti sportininkai, treneriai ir kolegos. Toks poelgis kenkia visai sporto bendruomenei, mažina pasitikėjimą švariu sportu ir nesutampa su olimpinėmis vertybėmis, todėl niekaip negali būti pateisinamas. Prašau nesieti manęs su sportininkės pasisakymais ir komentarais, nes šia tema turiu stiprią savo nuomonę. Kaip visada, esu pasiekiama LAA ir žiniasklaidai. Mielai neatlygintinai dalyvausiu antidopingo švietime ir bet kokiose sąžiningo sporto iniciatyvose. Būtent tokių žinių Vilmantei akivaizdžiai pritrūko“, – socialiniame tinkle rašė V.Žūsinaitė-Nekrošienė.

Lrytas.lt primena, kad pati V.Stašauskaitė socialiniame tinkle „Facebook“ bandė teisintis dėl to, kad buvo sučiupta vartojanti draudžiamus vaistus.

„Vasarą (rugpjūčio mėnesi) treniruojantis per karščius internete ieškojau informacijos, kaip padėti savo organizmui ir širdžiai, kad nebūtų padaryta žala sportuojant prie 30/32° temperatūros. Internete radau informacijos, kad mildronatas padeda apsaugoti širdį nuo persidirbimo ir yra rekomenduojamas medikų. Niekada nesidomėjau, ar jis yra įtrauktas, ar nėra į neleistinų medžiagų sąrašą. Nebuvau įspėta, ar supažindinta su jokiomis taisyklėmis. Mildronato nusipirkau paprastoje vaistinėje, kaip įprastą vaistą be recepto ir be darbuotojų klausimų, jį dažnai išrašo seniems žmonėms ar per COVID dažnam paprastam piliečiui. Mildronato gėriau 10 tablečių, 5 dienas po 2 tabletes. Ir nemaniau, kad tai man kažkaip galėtų pakenkti kaip sportininkei, ar padės bėgti.

Nežinojau ir nesidomėjau, kad jis yra įtrauktas į neleistinų medžiagų sąrašą. Apie jį sužinojau tik gavusi teigiamus dopingo atsakymus, iki tol nemaniau, kad darau nusižengimą ir kad galiu gauti už tai sankcijas. Dabar suprantu, kad padariau nusižengimą, ir suprantu savo klaidą. Esu pasiruošusi priimti visas man taikytinas sankcijas ir apribojimus. Atsižvelgiant, kad buvo rastas nedidelis kiekis ir pripažįstu savo kaltę, kurią padariau per naivumą ir nežinojimą. Daugiau komentarų iš manęs nebus. Ramios nakties, brangieji“, – rašė sportininkė.

Situacijos vertinimą pateikė ir Vilniaus maratono organizatoriai.

„Šiemet pirmą kartą „Rimi“ Vilniaus maratono varžybos buvo organizuojamos laikantis „World Athletics Label“ taisyklių. Dėl to pirmą kartą buvo vykdomas sportininkų testavimas dėl dopingo naudojimo. Maratono distancijos nugalėtojos Vilmantės Stašauskaitės mėginio analizė patvirtinta kaip teigiama, pagal dabartinį WADA (Pasaulinės antidopingo agentūros) draudžiamųjų medžiagų buvimą/naudojimą.

Šiuo metu, kaip „Rimi“ Vilniaus maratono organizatoriai, esame informuoti apie galiojantį laikiną suspendavimą, tačiau, laikantis Pasaulio lengvosios atletikos antidopingo taisyklių, rezultatai gali būti koreguojami ir piniginiai prizai išmokami tik gavus oficialų galutinį sprendimą dėl sankcijos takymo iš AIU (Athletics Integrity Unit), todėl „Rimi“ Vilniaus maratono ir Lietuvos maratono čempionato rezultatai ir apdovanojimai bus koreguojami nedelsiant gavus galutinį sprendimą, vadovaujantis WA (World Athletics) taisyklėmis ir AIU organizacijos antidopingo nuostatais.

Šiuo metu antidopingo byla vis dar yra nagrinėjama AIU organizacijos, todėl daugiau apie bylą komentarų negalime pateikti. Esame už švarų sportą ir džiaugiamės galintys bendradarbiauti su Pasauline lengvosios atletikos federacija, siekiant užtikrinti švaresnę Lietuvos sporto bendruomenę ir sąžiningą varžymąsi“, – rašoma pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.