EUROLYGA 2023

Islandijos rankinio skandalą sukėlė lašišos

Islandijos rankinio sąjungos (HSI) prezidentą Gudmundurą Olafssoną į dugną tempia lašišos. Nemažai sirgalių, sporto ir visuomenės veikėjų reikalauja, kad G.Olafssonas atsistatydintų, nes pasirašė prieštaringai vertinamą bendradarbiavimo sutartį su lašišas auginančia bendrove.

 Ant Islandijos rankinio rinktinės marškinėlių greitu laiku turi pasirodyti lašišas veisiančios kompanijos pavadinimas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Ant Islandijos rankinio rinktinės marškinėlių greitu laiku turi pasirodyti lašišas veisiančios kompanijos pavadinimas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-24 12:18

Islandijos rankinio sąjunga trečiadienį paskelbė, jog rado naują partnerį. HSI vadovai sudarė bendradarbiavimo sutartį su lašišas auginančia „Arnarlax“ bendrove, kurios logotipas jau po kelių dienų turėtų puikuotis ant pasaulio pirmenybėse žaisiančios Islandijos moterų rankinio rinktinės marškinėlių. Pagal sutartį, naujų rėmėjų ženklas turėtų būti spausdinamas ir ant vyrų rinktinės aprangos.

Tačiau rankinio vadovų džiaugsmas greitai tapo galvos skausmu. Nemaža sporto ir ne vien sporto visuomenės dalis ragina atšaukti šią sutartį ir reikalauja, kad nedelsdamas atsistatydintų sutartį neapgalvotai sudaręs HSI prezidentas G.Olafssonas.

Pasipiktinimo banga kilo dėl prastos naujųjų rėmėjų reputacijos. Pernai Islandijos veterinarijos ir maisto inspekcija skyrė „Arnarlax“ bendrovei rekordinę 120 mln. kronų (780 tūkst. eurų) baudą už tai, kad iš jos veisyklų per skylę į atvirus vandenis pabėgo didelė dalis lašišų.

Buvo įtariama, kad bendrovė žinojo apie gedimą, bet nesiėmė priemonių ir nepranešė valdžios institucijoms. Į laisvę ištrūkusios pramoninės lašišos laikomos didele grėsme natūraliomis sąlygomis gyvenančių lašišų populiacijai.

Vienas iš pirmųjų rėmimo sutartimi pasipiktino buvęs Islandijos vyrų rinktinės treneris Gudmunduras Gudmundssonas. Jis pareiškė, kad jokiu būdu nevilkėtų aprangos su „Arnarlax“ simbolika.

„Ši HSI ir „Arnarlax“ sutartis yra skandalinga, ji rodo neįtikėtiną HSI vadovo G.Olafssono nenuovokumą. „Arnarlax“ parodė nusikalstamą abejingumą Islandijos gamtai, – Islandijos leidiniui „Visir“ sakė G.Gudmundssonas. – Pramoninių lašišų veisyklos daro milžinišką žalą gamtai ir žudo natūraliomis sąlygomis gyvenančias lašišas. Imti pinigus iš bendrovės, kuri nori pasinaudoti Islandijos rinktine, kad pagerintų savo suterštą įvaizdį, yra neatleistina.“

„Jei Islandijos rinktinės gynyba bus tokia pat kiaura, kaip „Arnarlax“ tinklai, bus negerai“, – pasišaipė „Visir“ apžvalgininkas Elvaras Ornas Fridrikssonas. Žurnalistas pabrėžė, kad didžiausia šalies lašišų veisimo bendrovė už įvairius pažeidimus bausta ne vieną kartą.

Garsiai nuskambėjo populiaraus Islandijos dainininko Bubbi Morthenso balsas. „Kaip galėjo atsitikti, kad Islandijos rankinio sąjunga sudarė sutartį su „Arnarlax“, kuri niokoja mūsų šalies fiordus ir žaloja ekosistemą?

HSI vadovas kaltas dėl klaidingo sprendimo ir privalo nedelsdamas atsistatydinti, – griežtai pareiškė B.Morthensas. – Pakartosiu tai, ką vyresni žmonės sakydavo, kai buvau jaunas: HSI turėtų būti gėda.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.