EUROLYGA 2023

Rusija puolė į isteriją – Tarptautinis olimpinis komitetas leido pabėgusiems jų sportininkams startuoti žaidynėse

Garsus Rusijos dviratininkas Michailas Jakovlevas, dabartinis sprinto pasaulio rekordininkas, gavo Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) leidimą startuoti 2024 metų žaidynėse Paryžiuje atstovaujant kitai šaliai. IOC išgelbėjo tituluotą dviratininką nuo 3 metų taip vadinamo karantino, kurio jis turėtų laikytis tapdamas kitos valstybės piliečiu.

Michailas Jakovlevas
Michailas Jakovlevas
M.Jakovlevas.<br>Instagramo nuotr.
M.Jakovlevas.<br>Instagramo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 1, 2023, 6:50 PM, atnaujinta Dec 1, 2023, 6:51 PM

23-ejų maskvietis, 2021 metais iškovojęs pirmąjį Rusijos medalį vyrų keirino rungtyje, Izraelio pasą gavo 2022 metų rugpjūčio pradžioje. Jis nepalaikė Rusijos karo Ukrainoje, persikėlė į Izraelį, ten paprašė pilietybės.

Rusų dviračių sąjunga jam nedavė leidimo pasirodyti olimpinėse varžybose ir pagal nuostatas M.Jakovlevas būtų turėjęs praleisti žaidynes: mat sportininkas gali atstovauti naujai šaliai olimpiadoje tik tada, kai praėjo ne mažiau kaip 3 metai nuo paskutinio jo starto už buvusią šalį.

Arba leidus buvusiai valstybei bei parašius paleidžiamąjį raštą. Tačiau IOC nutarė kitaip ir pati davė leidimą pasirodyti rusui su Izraelio pasu Paryžiuje.

Vasaros olimpinės žaidynės vyks Paryžiuje 2024 metų liepos 26 – rugpjūčio 11 dienomis.

Rusų dviratininkas jau nuo praėjusių metų vasario 24 dienos palaikė Ukrainą kare su okupacine Rusijos armija. Vienu metu jis savo instagram paskyroje skelbė Ukrainą palaikančius šūkius bei Ukrainos vėliavos nuotraukas.

Be M.Jakovlevo į 2024 m. olimpines žaidynes taip pat su IOC leidimu vyks 2021 metų pasaulio dviračių čempionato bronzos medalininkė Valerija Liubimova ir imtynininkas 2023 m. pasaulio ir Europos čempionatuose bronzą laimėjęs Georgijus Tibilovas. V.Liubimova atstovaus Prancūzijai, o G.Tibilovas – Serbijai.

Šis IOC sprendimas sukėlė isteriją agresoriaus Rusijos olimpiniame komitete (ROK). Šios organizacijos prezidentas Stanislavas Pozdniakovas apkaltino olimpinį komitetą viršijus savo įgaliojimus, funkcionieriui nepatiko sprendimas pritarti rusų atletų greitam persikėlimui į Prancūzijos, Serbijos ir Izraelio rinktines.

Apie tai S.Pozdniakovas rašė savo telegram kanale: „ROK Vykdomasis komitetas nedavė sutikimo rusų gyventojams ar sportininkams keltis į kitas šalis. Tokie veiksmai ir nesuderinti sprendimai gali būti vadinami kaip savivalė ir neteisėtas elgesys.

Tik pagalvokite! Atskira sporto organizacija peržengia savo jurisdikcijos ribas, įveda sankcijas nepriklausomoms valstybėms. Tai daro neturėdama ne tik formalaus statuso bet ir tarptautinių santykių subjekto požymių. Visi tie elementai pastaruoju metu yra nepakitę – padaryti maksimalią žalą Rusijos sportui“, – isterijos priepuolyje rašė rusų olimpinio komiteto vadas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.