EUROLYGA 2023

Oksana Dobrovolskaja Kauno moksleiviams: „Ne kūno ypatybės riboja žmogų“

Ne kūno ypatybės, o klaidingas mąstymas ir nepritaikyta aplinka riboja žmogaus galimybes. Su tokia žinute Kauno moksleivius aplankė Lietuvos paralimpietė Oksana Dobrovolskaja. Regėjimo negalią turinti projekto „Negalią keičia supergalia“ ambasadorė Šv. Kazimiero progimnazijoje pasakojo apie save, negalią ir sportą, parodė, kaip aklieji ir silpnaregiai naudojasi telefonu, leidžia laisvalaikį.

Oksana Dobrovolskaja
Oksana Dobrovolskaja
Oksana Dobrovolskaja
Oksana Dobrovolskaja
Oksana Dobrovolskaja
Oksana Dobrovolskaja
Oksana Dobrovolskaja
Oksana Dobrovolskaja
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 7, 2023, 11:08 AM, atnaujinta Dec 7, 2023, 11:09 AM

„Pagrindinė mano žinutė vaikams buvo, kad ne kūno ypatybės riboja žmogaus galimybes, o klaidingas mąstymas ir nepritaikyta aplinka“, – sako O. Dobrovolskaja, susitikusi su antrų iš aštuntų klasių mokiniais.

Nuo rugsėjo Lietuvos miestuose su projektu „Negalią keičia supergalia“ mokinius lankanti disko metikė susitikimuose su vaikais ne tik pasakoja apie save, savo negalią ir sportinius pasiekimus, bet ir pasitelkia edukacines priemones, padedančias vaikams suprasti, kad negalią turintys asmenys nori ir gali gyventi visavertį gyvenimą, o jam tereikia tinkamo požiūrio ir pritaikytos aplinkos.

„Abiems klasėms parodžiau įkvepiantį filmą apie paralimpinį sportą, apie žmogaus galias. Šio filmo esmė – nesvarbu, ar žmogus turi negalią, ar ne, svarbiausia tikėti, kad žmogus viską gali.

Filme gausu iškalbingų epizodų, kaip žmonės, neturintys rankų, valgo kojų pagalba, kaip kojų pirštais groja įvairiais muzikiniais instrumentais, kaip neregiai žaidžia aklųjų futbolą. O fone visą laiką kartojami žodžiai „aš galiu“.

Supažindinau vaikus su sporto įrankiais – disku, kurį mėtau pati, taip pat aklųjų futbolo ir aklųjų riedulio kamuoliais.

Be to, turėjau specialius akinius, skirtus parodyti, kaip mato vieną ar kitą regėjimo sutrikimą turintis asmuo. Šiuos akinius galėjo išbandyti kiekvienas vaikas, visiems tai padarė didelį įspūdį.

Papasakojau, kaip aklieji ir silpnaregiai leidžia laisvalaikį, parodžiau, kaip žaidžiame kortų žaidimą „Uno“ specialiomis kortomis, pažymėtomis Brailio raštu.

Be to, parodžiau vaikams, kaip naudojuosi išmaniuoju telefonu su ekrano skaitymo programos pagalba. Parodžiau, kaip susirandu informaciją, kaip ją perskaitau, kaip parašau žinutę ir daug kitų dalykų. Tai irgi vaikus labai sudomino, iki šiol jie nebuvo su tuo susidūrę“, – įspūdžiais dalijasi sportininkė.

Tokijo paralimpinių žaidynių dalyvė, tradiciškai, sulaukė daugybės klausimų. Nors dalis jų buvo ypatingai atviri, bet O. Dobrovolskaja sako, jog tai džiugina, nes tiesūs ir atviri atsakymai padeda vaikams suprasti, kad negalią turintis žmogus yra toks pat kaip ir visi kiti visuomenės nariai.

„Klausimų – ir antrokų, ir aštuntokų – buvo tikrai labai daug. Kiek smalsesni man pasirodė buvo antrokai, mažesni vaikai visada klausia drąsiau, jų klausimai ypatingai nuoširdūs ir apie viską – negalią, kasdienę buitį gyvenant su negalia, sportą, apskritai viską“, – pasakoja O. Dobrovolskaja.

Oksana Dobrovolskaja – Lietuvos paralimpinio komiteto ir Allianz Lietuva gyvybės draudimas UAB bendro projekto „Negalią keičia supergalia“ ambasadorius. Šio projekto ambasadoriai taip pat yra šaulė Raimeda Bučinskytė ir plaukikas Edgaras Matakas.

„Džiaugiuosi, kad Oksana, būdama puiki atletė, savo patirtimis dalijasi ir socialinėje, švietimo veiklose.

Šis projektas svarbus, nes Oksana ir kiti projekto ambasadoriai, bendraudami su vaikais, padeda augti asmenybėms, kurios yra atviros pasauliui ir jo įvairovei.

Tokie projektai prisideda prie stereotipų apie negalią laužymą“, – įsitikinęs Lietuvos paralimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.