EUROLYGA 2023

Po skandalingo IOC sprendimo – LTOK ir Lietuvos ministrų reakcijos

Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) Vykdomasis komitetas penktadienį priėmė sprendimą leisti Rusijos ar Baltarusijos pasą turintiems sportininkams, atsirinkusiems per Tarptautinių federacijų atrankos sistemą, dalyvauti 2024 m. Paryžiaus olimpinėse žaidynėse neutralių sportininkų statusu.

Po skandalingo IOC sprendimo – LTOK ir Lietuvos ministrų reakcijos.<br> Lrytas.lt nuotr.
Po skandalingo IOC sprendimo – LTOK ir Lietuvos ministrų reakcijos.<br> Lrytas.lt nuotr.
LTOK vadovė D.Gudzinevičiūtė.<br>T.Bauro nuotr.
LTOK vadovė D.Gudzinevičiūtė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-12-08 18:23, atnaujinta 2023-12-08 20:27

Pranešama, kad šiuo metu iš 4600 į žaidynes per Tarptautinių federacijų atrankos sistemą atsirinkusių sportininkų 11 turi Rusijos arba Baltarusijos pasą.

Šie sportininkai olimpinėse žaidynėse galės dalyvauti tik neutraliu statusu. Tai reiškia, kad žaidynėse nebus minėtų šalių vėliavų, himnų, spalvų ar bet kokių ženklų, galinčių identifikuoti valstybes. Rusijos ir Baltarusijos komandoms ir oficialiems asmenims durys į olimpines žaidynes lieka užvertos.

Dalyvauti žaidynėse taip pat nebus leidžiama sportininkams, palaikantiems Rusijos Ukrainoje vykdomą karą arba priklausantiems minėtų valstybių karinėms institucijoms.

Taip pat minėti sportininkai turės pasirašyti atnaujintas dalyvavimo žaidynėse taisykles, kuriose įsipareigojama gerbti Olimpinę chartiją bei olimpinio judėjimo taikos misiją.

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto pozicija:

„Lietuvos tautinis olimpinis komitetas yra nusivylęs šiuo sprendimu. Kartu su Latvijos, Estijos, Skandinavijos nacionaliniais olimpiniais komitetais aktyviai dirbome ir raginome tarptautines sporto organizacijas neįsileisti Rusijos ir Baltarusijos sportininkų į tarptautines varžybas.

Mūsų pozicija nesikeičia – palaikome Ukrainą ir jos sportininkus. Atrankos artėja pabaigos link, tačiau toliau tarsimės su kolegomis, ką dar galime kartu padaryti, kad kuo mažiau šių šalių sportininkų galėtų atsirinkti į olimpines žaidynes.“

Savo komentarą pateikė ir Švietimo, mokslo bei sporto ministerijos ministras Gintautas Jakštas.

„Tarptautinio olimpinio komiteto priimtas sprendimas labai nuvilia.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pozicija nekeičia – šalių agresorių sportininkai neturėtų dalyvauti ir varžytis jokiose tarptautinėse sporto varžybose.

Dar sykį bursime tarptautinius partnerius, sporto organizacijas, kreipsimės į olimpines žaidynes priimančio miesto vadovus ir bandysime daryti viską, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkai žaidynėse nedalyvautų. Raginame ir Lietuvos sporto šakų federacijas, organizacijas kreiptis į savo tarptautines organizacijas, burti bendraminčius ir siekti, kad agresorių sportininkai nedalyvautų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse.“

G. Landsbergis sureagavo į rusų ir baltarusių sugrąžinimą į olimpines žaidynes: tai prieštarauja viskam

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis kritikuoja Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) sprendimą leisti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti olimpinėse žaidynėse kaip neutraliems atletams. Jo teigimu, tai prieštarauja viskam, ką turėtų palaikyti olimpinės žaidynės.

„Rusai į šią genocido armiją įtraukia sportininkus ir moteris. Tai nėra neutralumas, tai prieštarauja viskam, ką olimpinės žaidynės turėtų palaikyti“, – penktadienio vakarą „Twitter“ rašė ministras.

Nusivylimą TOK sprendimu penktadienį taip pat išreiškė ir Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas. Jis patikino, kad ministerija savo pozicijos nekeis – toliau palaikys Ukrainiečius.

„Dar sykį bursime tarptautinius partnerius, sporto organizacijas, kreipsimės į olimpines žaidynes priimančio miesto vadovus ir bandysime daryti viską, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkai žaidynėse nedalyvautų“, – sakė G. Jakštas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.