EUROLYGA 2023

Raimeda Bučinskytė: „Gyvenimo prasmė yra susikurti tikslus ir jų siekti“

Kaip nepalūžti, kai gyvenimas siunčia maksimalius išbandymus? Kaip rasti gyvenimo prasmę sunkiose situacijose? Kaip išsikelti tikslus ir jų siekti? Kaip disciplinuoti save, siekiant tikslų? Apie tai Lietuvos paralimpietė, švietimo projekto „Negalią keičia supergalia“ ambasadorė Raimeda Bučinskytė pirmadienį pasakojo Šiaulių universitetinės gimnazijos moksleiviams.

 Raimeda Bučinskytė<br>Dano Sodaičio ir LPAK nuotr.
 Raimeda Bučinskytė<br>Dano Sodaičio ir LPAK nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-12 10:41

„Šiandien bendravau su penkiolikmečiais. Man ir pačiai buvo 15-ka, kai „sulūžau“ ir atsidūriau vežimėlyje. Prisiminiau, kad ir pati tuomet buvau tokia pati stipri, graži ir aktyvi, kol viena akimirka pakeitė viską – patekau į situaciją, kai nežinojau, kaip toliau gyventi. Tai situacija, kai tau niekas negali padėti, esi pats vienas su negalia, net ir tėvai bejėgiai, nes jiems tai nauja. Pokalbis su jaunimu buvo tikras lengvas, gerai ėjosi, buvo daug klausimų, tarp jų ir provokuojančių“, – apie susitikimą su pasakojo Raimeda.

Lietuvos paralimpinės rinktinės šaulė nuo rudens spėjo aplankyti ne vieną mokyklą ir susitikti su šimtais įvairaus amžiaus vaikų. Šiaulietė neabejoja, kad pokalbiai su moksleiviai jiems padeda jiems plėsti savo pasaulio sampratą, rasti motyvacijos siekti savo svajonių ir tikslų.

„Manau, kad visuomenėje dar įsigalėjusi nuomonė, kad negalią turintis žmogus nėra labai motyvuotas, siekiantis tikslų, o tik laukia ir prašo kažko iš aplinkinių. Pasakojau, kad ir turinčio negalią, ir neturinčio negalios žmogaus gyvenimas gali būti įdomus ir prasmingas, jeigu į tai bus įdėta pastangų. Reikia žinoti, kaip išsikelti tikslus, kaip jų siekti, kokia reikalinga disciplina, kad būtum įdomus žmogus ir sau, ir kitiems. Tada tas gyvenimas atrodo visai kitaip. O tie, kas kritikuoja kitus, patys gyvenime dažnaii nieko neveikia.

Galbūt galima pasakyti, kad esu vaikams kaip gyva knyga, kuri perteikia savo gyvenimo patirtį. Finale jiems visada pasakau, kad vaikščioti nėra ta gyvenimo prasmė ir tikslas, nes jeigu taip būtų, tai visi vaikštantys žmonės būtų laimingi. Dažnai matome priešingus dalykus – kad sveiki ir gražūs žmonės kenčia, nemato gyvenime prasmės. Prasmė yra susikurti tikslus, jų siekti. Kai jų sieki, tada atsiranda žmonių, kurie nori tau padėti ir prisidėti prie tikslo siekimo“, – įsitikinusi Raimeda.

Sportininkė, savo draugų būryje turinti nemažai su negalia gyvenančių žmonių, vaikams priminė, kad gyvenime būtina laikytis taisyklių, nes nuo to dažnai priklauso ir aplinkinių gerovė.

„Pabrėžiau, kad būtina užsisegti saugos diržą automobilyje. Sakiau, kad nereikia rodyti savo „kietumo“ ir rodyti, kad moka greitai važiuoti, nes taip gali sulaužyti kitų žmonių likimus. Jeigu esi prie vairo, reiškia, esi atsakingas ir už kitų žmonių saugumą. Geriau būkite „neįdomūs“ ir pareikalaukite draugų užsisegti saugos diržus, bet išgelbėkite jų gyvybes, gyvenimo kokybę“, – dėstė sportininkė, kuri pati prieš kelis dešimtmečius atsidūrė neįgaliojo vežimėlyje per avariją kelyje.

Raimeda Bučinskytė – Lietuvos paralimpinio komiteto ir Allianz Lietuva gyvybės draudimas UAB bendro projekto „Negalią keičia supergalia“ ambasadorė. Šio projekto ambasadoriai taip pat yra lengvaatletė Oksana Dobrovolskaja ir plaukikas Edgaras Matakas.

Trys Lietuvos paralimpinės rinktinės sportininkai nuo rugsėjo mėnesio su projektu „Negalią keičia supergalia“ visoje Lietuvoje aplankė 650 moksleivių 9 šalies mokyklose.

Mokyklas, norinčias pasikviesti paralimpiečius į pamokas, kviečiame rašyti el. paštu: info@parateam.lt. projekto „Negalią keičia supergalia“ pamokos yra nemokamos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.