EUROLYGA 2023

Svarbiausiame metų mūšyje susigrums Norvegijos ir Prancūzijos rankininkės

Pasaulio čempionės vardą ginanti Norvegijos rinktinė arba Tokijo olimpinių žaidynių čempionė Prancūzijos rinktinė sekmadienį papildys aukso atsargas. Šios komandos žais pasaulio pirmenybių finale.

 Prancūzijos rinktinė įveikė Švediją.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Prancūzijos rinktinė įveikė Švediją.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-16 00:36

Finalininkės

Pasaulio moterų rankinio pirmenybių favoritės tikslą pasiekė, bet penktadienį jų pergalės pusfinalio rungtynėse buvo skirtingos kaip diena ir naktis. Olimpinė čempionė Prancūzijos rinktinė sutriuškino Švedijos komandą 37:28 (19:11), o pasaulio čempionės vardą ginanti Norvegijos rinktinė labai ilgai vijosi varžoves ir tik per pratęsimą palaužė šeimininkę Danijos ekipą 29:28 (9:14, 23:23).

Skandinavių dvikovoje ypač pasižymėjo norvegė Henny Reistad. Ji įmetė daugiau nei pusę įvarčių, tarp jų – pergalingą prieš pat pratęsimo sireną. H.Reistad danių vartininkes nuginklavo 15 kartų.

Pasaulio pirmenybes rengia trys Skandinavijos šalys Danija, Norvegija ir Švedija. Nuo pusfinalio visos rungtynės žaidžiamos Danijos mieste Herninge.

Šio miesto arenoje sekmadienį finale susitiks Norvegija ir Prancūzija, dėl bronzos medalių kovos Danija ir Švedija.

Mažojo finalo nugalėtojoms bus įteikti ne tik medaliai, bet ir kelialapis į 2024 metų Paryžiaus olimpines žaidynes. Abiem finalininkėms šio papildomo prizo nebereikia: prancūzės olimpiniams turnyre dalyvaus kaip šeimininkės, norvegės – kaip 2022 metų Europos čempionės.

Santykiai

Prancūzijos ir Norvegijos rinktinės šiose pasaulio pirmenybėse jau buvo susitikusios. Grupės varžybose prancūzės nugalėjo norveges 24:23.

Šios dvi komandos jau yra kovojusios ir pasaulio pirmenybių finale. Atkakliausia buvo jų pirmoji akistata, įvykusi 1999 metais. Tuomet norvegės rungtynėse dėl aukso šventė pergalę tik po dviejų pratęsimų 25:24. Po to norvegės įveikė prancūzes 2011 metų finale, bet 2015 metų finale Prancūzijos rankininkės sugebėjo atsiskaityti ir nugalėjo Norvegijos komandą.

2021 metų pasaulio pirmenybių finale norvegės aiškiai pranoko prancūzes 29:22.

Pusfinaliai

Šių metų pasaulio pirmenybių pusfinalyje Prancūzijos rankininkės intrigą sunaikino per kelias minutes. Prancūzės pirmojo kėlinio viduryje triuškino švedes 13:3 ir įtampos nebeliko.

Daug atkakliau penktadienį vyko kitos rungtynės. Keliolikos tūkstančių sirgalių palaikoma Danijos rinktinė jas pradėjo galingai (5:1) ir jau 6-ąją min. privertė varžovių trenerį prašyti pertraukėlės. Po jos norvegės pristabdė šeimininkių puolimą ir sumažino skirtumą (5:4), bet tik trumpam. Danijos rankininkės greitai susigrąžino iniciatyvą ir kėlinio vidurio dar labiau padidino persvarą (10:5).

Kad norvegės išmuštos iš vėžių, tapo akivaizdu, kai ryškiausia jų žvaigždė Nora Mork mesdama baudinį pataikė į virpstą, kita lyderė Stine Oftedal iš savos pusės nepataikė į tuščius vartus ir pasaulio čempionės, net varžovėms žaidžiant be pašalintos rankininkės, per dvi minutes neįmetė nė vieno įvarčio.

Norvegijos rinktinė atsigavo tik po pertraukos. Norvegės jau antrojo kėlinio pirmosiomis minutėmis įmetė tris įvarčius paeiliui (12:14), kėlinio viduryje iš danių pranašumo paliko vos vieną įvartį (17:18), paskui dar kelis kartus mažino atsilikimą iki vieno įvarčio ir net rengė kelias atakas atsilikdamos vienu įvarčiu, bet rezultatą pirmą kartą išlygino tik likus žaisti dvi su puse minutės (22:22).

Likus žaisti minutę, po Siljės Solberg įvarčio, Norvegijos rinktinė pirmą kartą išsiveržė į priekį (23:22), bet prieš pat sireną rezultatą vėl išlygino baudinį įmetusi danė Kristina Jorgensen.

Visą pratęsimą vyko lygi kova, o norvegių pergalę nulėmė prieš pat sireną galingu tolimu metimu Henny Reistad pelnytas įvartis.

Pusfinalis

Norvegija – Danija 29:28 (po pratęsimo; 9:14, 23:23). Reistad 15, Oftedal 5 / Jorgensen 7, A.Hansen 5. 12136 žiūrovai.

Prancūzija – Švedija 37:28 (19:11). Horacek 9, Foppa 5 / Hagman 5. 8154 žiūrovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.