EUROLYGA 2023

Lietuvos tinklininkių sėkmė – su naujo požiūrio į sportininkų ugdymą viltimi

Kai Europos jaunių (iki 18 metų) merginų tinklinio čempionato atrankoje Lietuvos rinktinei žūtbūt reikėjo laimėti setą prieš gerokai pajėgesnę Ukrainos komandą, daugelis neturėjo didelių vilčių, tačiau tik ne mūsų šalies komandos treneriai Kęstutis Galdikas ir Asta Jansonienė.

Lietuvos tinklininkių sėkmė – su naujo požiūrio į sportininkų ugdymą viltimi.<br>LTF nuotr.
Lietuvos tinklininkių sėkmė – su naujo požiūrio į sportininkų ugdymą viltimi.<br>LTF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 1, 2024, 4:23 PM, atnaujinta Jan 1, 2024, 4:24 PM

Savo gudrumu treneriai sugebėjo taip sudėlioti planą, kad mūsiškės ne tik laimėjo lemiamu tapusį setą prieš Ukrainą, bet vėliau vos neišplėšė ir pergalės ketvirtame sete. Prieš komandą, kuri EEVZA čempionate iškovojo sidabro medalius ir tik po penkių setų kovos pralaimėjo Europos elite esančiai Lenkijos komandai.

Priminsime, kad Daugpilyje (Latvija) vykusiame turnyre Lietuvos tinklininkės pralaimėjo lenkėms, estėms bei Sakartvelo atstovėms, nugalėjo latves ir Azerbaidžaną. Dėl lygių rodiklių su latvėmis mūsiškėms reikėjo laimėti setą prieš ukrainietes ir tą jos padarė. Penkta vieta garantavo lietuvėms kelialapį į antrąjį Europos čempionato etapą.

Emocingai komandai vadovavęs K. Galdikas buvo atviras – meistriškumu lietuvės ukrainietėms neprilygo, tačiau psichologiškai jas įveikti pavyko. Pirmajame sete, kurį lietuvės pralaimėjo 13:25, K. Galdikas daugiausiai leido pasireikšti atsarginėms žaidėjoms, siekiant užmigdyti priešininkių budrumą. Antrajame sete į aikštelę jau buvo išleistos lyderės, tačiau ir šįkart pranašumą turėjo ukrainietės, kurios setą laimėjo 25:16. Trečiajame sete Lietuvos rinktinė ėmė žaisti „va bank“. Smogiamąją sudėtį įleidęs K. Galdikas emocingai reagavo į kiekvieną lietuvių tašką, o per anksti atsipalaidavusios ukrainietės ėmė klysti. Per pasiaukojantį žaidimą Lietuvos tinklininkės laimėjo setą ir taip įgyvendino savo tikslą. Trenerio teigimu, nedaug trūko ir iki dar vieno laimėto seto, tačiau traumą patyrus svarbiai žaidėjai, lietuvės galiausiai pralaimėjo ketvirtą setą 24:26.

„Tai buvo didelis, bendras komandinis darbas. Iš tiesų dėl šio tikslo dirbo daug daugiau žmonių negu matėte. Visos komandos šiuolaikiniame tinklinyje naudoja labai daug technologijų, o pagalbinį personalą sudaro 7–8 žmonės – nuo masažuotojų iki statistų. Asistentai vyr. treneriui nuolat perduoda informaciją apie priešininkų komandų žaidėjas, taktiką ir pan. Mes turėjome du pagalbininkus iš Lietuvos, tarp jų buvo ir mano sūnus, kuris, stebėdamas varžybų transliaciją Lietuvoje, mums pateikdavo savo įžvalgas. Turbūt daug kam keistai atrodė, kad per varžybas nuolat imdavau telefoną į rankas ir tikrindavau žinutes“, – prisipažino K. Galdikas.

Skiriasi ir nacionalinių komandų pasiruošimai Europos čempionatams bei jų atrankoms. K. Galdikas sako, kad sudėtinga ruošti sportininkus tokiu lygiu kaip Lenkijoje ar Lenkijoje, nes ten kiekvienoje amžiaus grupėje varžosi šimtai komandų, o į dvi pozicijas rinktinėje pretenduoja 200 tinklininkių.

Ukrainos merginų rinktinė dėl karo išvyko iš savo šalies ir treniruojasi Rygoje. Čia yra suburtos geriausios savo amžiaus grupės tinklininkės ir jos ištisus metus gyvena bei sportuoja kartu. K. Galdiko teigimu, Ukrainoje yra sukurta sistema, pagal kurią kiekvieno miesto, miestelio ar regiono tinklinio treneriai pasiūlo gabiausias savo auklėtines rinktinės treneriams, o jie iš tokių atsirenka pačias geriausias ir su jomis ruošiasi svarbiausiems čempionatams.

„Pas mus, deja, dažniausiai, mažesnių miestų treneriai nėra suinteresuoti, kad geriausi žaidėjai treniruotųsi rinktinės bazėje. Ukrainoje viskas yra paprasta – jei nesi sporto internate, šalies rinktinės bazėje, tai nebūsi ir rinktinėje. Kad ir koks talentingas bebūtum, tu nesi susižaidęs, nežinai rinktinės braižo ir todėl niekas į nacionalinę ekipą tavęs nebekvies“, – teigė K. Galdikas.

Kiek kitokiu modeliu dirba latviai. Jie praėjusiais metais buvo pasisamdę specialistą iš Italijos, o dabar jų pradėtą darbą tęsia vietiniai treneriai. Latvės nuolat treniruojasi kartu, organizuojama daug rinktinės stovyklų.

Sėkmingai Daugpilyje pasirodė Sakartvelo rinktinė, užėmusi ketvirtąją vietą. Galima pastebėti, kad šioje komandoje buvo ryškios dvi-trys lyderės, kurios neretai nulemdavo mačų baigtis. Lietuvos rinktinės treneris sako, kad trys Sakartvelo 16–17 metų tinklininkės rungtyniauja užsienyje – Vengrijoje, Prancūzijoje ir Vokietijoje. Likusios narės sportuoja ir mokosi toje pačioje mokykloje.

Estijos tinklinis, K. Galdiko nuomone, labai didelį dėmesį skiria technologijoms. Pačių žaidėjų duomenys labai panašūs į lietuvių, tačiau estės yra įpratusios griežtai vykdyti trenerio nurodymus ir viską supranta iš pusės trenerio žodžio. Prie tokios tvarkos jos yra įpratusios ir suaugusių moterų komandose, kurioms jos atstovauja.

Autsaideris ir EEVZA čempionate tik debiutuojantis Azerbaidžanas į Daugpilį atsivežė jaunesnes žaidėjas, su kuriomis toje pačioje amžiaus grupėje galės žaisti ir ateityje.

„Visos tinklinio mokyklos yra skirtingos ir lietuviams iš kiekvienos galima kažką pasiimti bei sulipdyti savo modelį“, – sakė K. Galdikas.

Taigi, kas lėmė tai, kad lietuvėms, nors ir dramatiškai, bet pavyko pasiekti savo tikslą?

„Mums į kitą etapą pavyko patekti dėl savo tvirto charakterio, užsivedimo. Per savaitę turėjome šešerias rungtynes, todėl reikėjo atsakingai dėlioti krūvius, kad svarbiausiose rungtynėse išlaikytume tinkamą žaidėjų fizinį pasiruošimą. Ne kartą teko paaukoti setus, kad pataupytume lyderes kitiems mačams, nes lygiaverčių 14 žaidėjų mes neturime“, – teigė K. Galdikas.

Antrasis Europos čempionato atrankos etapas vyks balandžio 11–14 dienomis. Šiame etape varžysis 20 Europos komandų.

„Kartu su Lietuvos tinklinio federacija ieškosime rėmėjų, sieksime kuo geriau pasiruošti atrankai. Galbūt surasime dar vieną ar kitą talentingą žaidėją, kuri papildys mūsų komandą. Jeigu turėsime galimybę pakovoti dėl patekimo į Europos čempionatą, sieksime ja pasinaudoti“, – sakė K. Galdikas.

Lietuvoje perspektyviausi tinklininkai turi galimybę sportuoti Vilniaus Ozo sporto gimnazijoje, kur jiems suteikiamos geriausios sąlygos derinti mokslą ir sportą. Čia žaidėjai treniruojasi dukart į dieną, jie gauna pilną apgyvendinimą ir maitinimą. K. Galdikas apgailestauja, kad kitų miestų treneriai ir sporto mokyklos nėra suinteresuoti išleisti savo talentus į kitą miestą.

„Jau turime ne vieną pavyzdį, kai mažesniuose miesteliuose atsiranda vienas talentingas žaidėjas, kuris neturi lygių tarp bendraamžių, bet po metų nustoja tobulėti. Reikia nebijoti atiduoti žaidėjus jei ne į sporto internatą, tai bent jau į suaugusių komandas, kur jie būtų ne lyderiai, o atsidurtų tarp silpnesnių. Tai verstų žaidėjus tobulėti. Jeigu savo mieste nėra sąlygų tobulėti, reikia ieškoti kitų galimybių“, – kalbėjo K. Galdikas.

K. Galdiko teigimu, kai treneriai, tėvai ir patys žaidėjai nuspręs žengti tobulėjimo link, tai viską įmanoma suderinti – perspektyviausi žaidėjai turės profesionalias sąlygas sportuoti ir bus ruošiami rinktinėms, o sezono metu savo amžiaus grupės pirmenybėse jie galės atstovauti savo miestų ar miestelių komandoms.

Spartesnis tobulėjimas gali atverti ir daugiau durų – studijuoti JAV ar Europos šalyse, arba tęsti karjerą užsienio komandose. Šiandien galima teigti, kad patys geriausi Lietuvos tinklininkai, įvairių amžiaus grupių Lietuvos rinktinės nariai, ateityje galės įgyti norimą profesiją studijuodami tiek Lietuvos, tiek užsienio universitetuose, nes tokie žaidėjai garsina universitetus pergalėmis aikštelėje, todėl jau aukštosiose mokyklose jiems suteikiamos geriausios sąlygos derinti sportą ir mokslą.

Netrukus Europos čempionato atranką pradės ir dvejais metais vyresnės tinklininkės. Šiaulių sporto gimnazijoje sausio 3–7 dienomis šešių šalių merginų tinklinio rinktinės varžysis dėl apdovanojimų bei

kelialapių į Europos pirmenybių finalinį etapą. Turnyro nugalėtojoms atiteks tiesioginis kelialapis į Europos čempionatą. 2–4 vietas užimsiančios ekipos pateks į antrąjį atrankos etapą.

Į Šiaulius atvyks Lietuvos, Latvijos, Estijos, Ukrainos, Lenkijos ir Azerbaidžano rinktinės. Jolitos Kontvainienės ir Aleksandro Volobujevo treniruojama Lietuvos U20 rinktinė pirmąsias rungtynes trečiadienį 17 val. žais su favorite Lenkija

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.