EUROLYGA 2023

Europos rankinio čempionatas: kaimynai lenkai neatsilaikė prieš norvegus

Farerų Salų vyrų rankinio rinktinė į Europos pirmenybes atvyko mokytis. Tačiau turnyro debiutantai jau pirmosiose rungtynėse parodė, kad ir patys gali pamokyti labiau patyrusius varžovus.

Europos rankinio čempionatas: kaimynai lenkai neatsilaikė prieš norvegus.<br> Imago/Scanpix nuotr.
Europos rankinio čempionatas: kaimynai lenkai neatsilaikė prieš norvegus.<br> Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2024, 8:02 AM

Skandinavų pergalės

Vokietijoje vykstančiose Europos vyrų rankinio pirmenybėse ketvirtadienį pirmąsias rungtynes žaidė D, E ir F grupių komandos. Visas šešerias rungtynes laimėjo favoritai.

D grupėje Norvegija įveikė Lenkiją 32:21, Slovėnija – debiutantes Farerų Salas 32:29.

E grupėje Europos čempionės vardą ginanti Švedija nugalėjo Bosniją ir Hercegoviną 29:20, Nyderlandai – debiutantą Sakartvelą 34:29.

F grupėje pasaulio čempionė Danija įveikė Čekiją 23:14, Portugalija – debiutantę Graikiją 31:24.

Tarp trijų Skandinavijos komandų sunkiausiai laimėjo Danijos rinktinė. Danai daugiau nei pusę rungtynių klimpo Čekijos komandos gynyboje ir įsibėgėjus antrajam kėliniui rezultatas dar buvo lygus 10:10. Tik tada pasaulio čempionai sugebėjo perprasti čekų gynybos paslaptį, įmetė šešis įvarčius paeiliui ir galėjo lengviau atsikvėpti.

Paguoda pralaimėjusiems

Trys komandos ketvirtadienį atvertė visiškai naują istorijos puslapį. Farerų Salų, Graikijos ir Sakartvelo rinktinės Europos pirmenybėse dalyvauja pirmąjį kartą ir jų rankininkai žaidė pirmąsias rungtynes tokio lygio varžybose.

Tiesa, Graikijos rinktinė po vieną kartą dalyvavo olimpinėse žaidynėse (kaip šeimininkė, 2004 m.) ir pasaulio pirmenybėse, bet tai buvo seniai. Tuo tarpu Farerų Salų ir Sakartvelo rinktinės yra absoliučios didžiųjų turnyrų debiutantės.

Pirmajame ture atkakliausiai varžovams priešinosi Farerų Salų rankininkai, privertę Slovėnijos rinktinę iki rungtynių pabaigos žaisti stipriausia sudėtimi. Iki antrojo kėlinio vidurio komandos žengė koja kojon ir tik tuomet slovėnai įgijo kelių įvarčių persvarą. Vis dėlto įtampa nedingo – likus žaisti mažiau nei 5 minutes Slovėnijos komanda vis dar pirmavo vos dviejų įvarčių skirtumu 29:27.

Mažiausiai sunkumų varžovams sukėlė Sakartvelo rinktinė. Nors ji pralaimėjo gana nedideliu penkių įvarčių skirtumu, olandų persvara buvo ir dviženklė, o skirtumas sumažėjo, kai Nyderlandų rinktinės treneris Staffanas Olssonas ant suolo pasodino pagrindinius žaidėjus.

Įdomu, kad visose trejose rungtynėse, kuriose žaidė debiutantai, geriausio žaidėjo prizas buvo įteiktas pralaimėjusių komandų rankininkams. Farerų Salų, Graikijos ir Sakartvelo rinktinės galėjo pasidžiaugti bent savotiškais paguodos prizais.

Pateko į sunkią grupę

Farerų Salos tapo mažiausia šalimi, kurios rinktinė pateko į Europos pirmenybes. Farerų Salose yra 54,5 tūkstančio gyventojų – vos tūkstančiu daugiau, negu trečiadienį Diuseldorfo stadione buvo žiūrovų per šių Europos pirmenybių atidarymo rungtynes.

Fareriečiams aiškiai nepasisekė traukiant burtus. Jei jie galėtų susikeisti vietomis su Sakartvelo rinktine ir žaisti E grupėje, galėtų rimtai galvoti apie kelialapį į antrąjį etapą. Tačiau Norvegijos, Slovėnijos ir Lenkijos rinktinės, su kuriomis Farerų Salų rankininkai kovoja D grupėje, – aukštesnio lygio varžovės.

„Esame atsipalaidavę, žinome, kad nesame favoritai, bet mes čia atvykome kovoti dėl pergalių“, – prieš pirmąsias rungtynes tvirtino vienas iš labiausiai patyrusių Farerų Salų rankininkų 27 metų Helgi Hoydalas.

„Pirmą kartą žaisime Europos pirmenybėse, nė vienas rankininkas neturi tokio lygio varžybų patirties. Suvokiame tai, bet esame nusiteikę ryžtingai ir Berlyne tikimės gerų rezultatų, – sakė Farerų Salų rinktinę treniruojantis danas Peteris Bredsdorffas. – Tikrai žinau, kad mūsų komanda labai vieninga, visi palaiko vieni kitus.

Aikštėje susitiksime su varžovais, kurie yra aukštesni ir sunkesni. Bet mes taip pat turime privalumų. Mūsų rankininkai yra greiti ir vikrus. Privalome tuo pasinaudoti“.

Nors Farerų Salų rinktinė neturi didžiųjų turnyrų patirties, nemažai jos rankininkų įgijo patirties žaisdami Skandinavijos šalių lygose, o du gabiausi jauni žaidėjai atstovauja klubams, kurie kovoja dėl Vokietijos lygos aukso medalių. 21 metų Hakunas Westas pernai perėjo į šiuo metu bundeslygoje pirmaujantį Berlyno „Füchse“, jo bendraamžis Eliasas Ellefsenas – į čempiono vardą ginantį „Kiel“.

1 turas

D grupė (Berlynas)

Slovėnija – Farerų Salos 32:29 (13:13). Vlahas 8, Zarabecas 7 / Ellefsenas 9, Westas 8. Geriausias žaidėjas – Hakunas Westas (Farerų Salos). 11625 žr.

Norvegija – Lenkija 32:21 (15:10). Sagosenas 6, Rodas 5 / Sičko 5, Pietrasikas 3. Geriausias žaidėjas – vartininkas Torbjornas Bergerudas (Norvegija).

E grupė (Manhaimas)

Nyderlandai – Sakartvelas 34:29 (19:12). Ten Velde 6, Baijensas 6, Versteijnenas 5 / Cchovrebadzė 9, Arsenašvilis 7, Ordžonikidzė 6. Geriausias žaidėjas – Giorgis Cchovrebadzė (Sakartvelas). 10878 žr.

Švedija – Bosnija ir Hercegovina 29:20 (14:7). Wanne 9, Sandellis 5 / Faljičius 4. Geriausias žaidėjas – Hampusas Wanne (Švedija). 10903 žr.

F grupė (Miunchenas)

Portugalija – Graikija 31:24 (18:14). Costa 6, Cavalcanti 4, Silva 4 / Mallios 5, Savvas 5, Kederis 5. Geriausias žaidėjas – Christos Kederis (Graikija). 11607 žr.

Danija – Čekija 23:14 (9:9). M.Hansenas 5, M.Landinas 4, Pytlickas 4 / Patzelis 4, Kašparekas 3. Geriausias žaidėjas – vartininkas Emilis Nielsenas (Danija). 11615 žr.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.