EUROLYGA 2023

Europos pirmenybių favoritei Ispanijos rinktinei duobę iškasė Austrijos rankininkai

Penkeriose iš eilės Europos pirmenybėse medalius laimėję Ispanijos rankininkai šiais metais namo grįžta tuščiomis. Ispanai antradienį lemiamose pirmojo etapo rungtynėse nesugebėjo įveikti Austrijos rinktinės.

 Austrai netikėtai sužaidė lygiosiomis su ispanais.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Austrai netikėtai sužaidė lygiosiomis su ispanais.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2024, 11:53 PM

Pirmojo etapo pabaiga

Vokietijoje vykstančiose Europos pirmenybėse antradienį baigėsi pirmasis grupių etapas. Jame didžiausią staigmeną pateikė Austrijos rinktinė, namo išsiuntusi Ispanijos rankininkus. Austrai ir ispanai lemiamas rungtynes dėl kelialapio į antrąjį etapą baigė lygiosiomis 33:33, bet šis rezultatas tenkino Austrijos rankininkus.

Ispanijos rinktinė net per penkerias iš eilės praėjusias Europos pirmenybes iškovojo medalius: 2014 metais – bronzos, 2016 ir 2022 metais – sidabro, 2018 ir 2020 metais – aukso. Be to, ispanai laimėjo bronzos medalius dvejose praėjusiose pasaulio pirmenybėse (2021 ir 2023 m.) bei Tokijo olimpinėse žaidynėse.

Favoritus parklupdžiusi Austrijos komanda antrajame etape žais I grupėje, į kurią taip pat pateko Prancūzijos, Vokietijos, Kroatijos, Vengrijos ir Islandijos rinktinės. Šios komandos kovos dėl dviejų kelialapių į pusfinalį.

Antrąjį etapą rankininkai pradės su taškais, kuriuos iškovojo pirmojo etapo tarpusavio rungtynėse. Antradienį rungtynėse dėl įskaitinių taškų paskutinėmis minutėmis spurtą surengusi Prancūzijos rinktinė įveikė Vokietijos komandą 33:30, Vengrijos rinktinė be didelio vargo nugalėjo Islandijos ekipą 33:25.

Kroatai ir austrai į antrąjį etapą nusiveš po tašką, kurį iškovojo antrajame ture sužaidę lygiosiomis 28:28.

Antrojo etapo II grupės varžybas su dviem taškais pradės Danija, Švedija ir Slovėnija, be taškų – Norvegija, Nyderlandai ir Portugalija.

Įtampa – iki paskutinės atakos

Prieš paskutinį turą painiausia padėtis buvo B grupėje, kurioje trys komandos kovojo dėl dviejų kelialapių. Pirmoji užduotį išsprendė Kroatijos rinktinė, kaip ir tikėtasi, nesunkiai nugalėjusi Rumunijos rankininkus 31:25.

Po to į Manhaimo areną žengė Austrijos ir Ispanijos komandos, dėl antrojo kelialapio kovojusios akis į akį. Austrijos rinktinė, kuriai užteko lygiųjų, ilgai pirmavo, o Ispanijos komandos padėtis dar labiau pasunkėjo, kai pirmojo kėlinio pabaigoje Lietuvos teisėjai Vaidas Mažeika ir Mindaugas Gatelis parodė raudoną kortelę ispanų lyderiui Aleksui Duišebajevui.

Vis dėlto po pertraukos Ispanijos komandai kelis kartus pavyko išsiveržti į priekį. Ispanai rezultatą persvėrė ir paskutinę minutę, tačiau, likus žaisti apie 10 sekundžių, rezultatą vėl išlygino juodkalniečių kilmės 38 metų Austrijos rinktinės veteranas Janko Božovičius.

A ir C grupėse, kuriose po antrojo turo kelialapius užsitikrino Vokietijos ir Vengrijos rankininkai, viskas buvo aiškiau. O po pirmųjų pavakario rungtynių tapo visiškai aišku. Šveicarijos ir Serbijos rinktinės nesugebėjo iškovoti pergalių, todėl dar prieš vakaro rungtynes kelialapiai buvo įteikti Prancūzijos ir Islandijos rankininkams.

Šveicarai nusileido Šiaurės Makedonijos komandai 27:29, serbai – paskutinėmis sekundėmis kone gražiausią turnyro ataką surengusiai Juodkalnijos rinktinei 29:30.

Šeimininkų viltys

Šios Europos pirmenybės yra šiek tiek neįprastos dėl to, kad į kas atvyko beveik visos ryškiausios žemyno rankinio žvaigždės. Dauguma stipriausių komandų nepatyrė jokių nuostolių (Prancūzija, Danija, Švedija, Ispanija) arba prarado vos vieną ar du traumuotus žaidėjus.

Vienintelė žymi išimtis – Vokietijos rinktinė, kuriai trūksta kelių svarbių rankininkų. Iš rikiuotės iškritę Fabianas Wiede, Paulis Druxas, Hendrikas Pekeleris, Patrickas Grotzki galėtų gerokai sustiprinti šeimininkų komandą.

Nuostoliai prislopino vokiečių entuziazmą, bet Vokietijos rankinio sąjunga prieš turnyrą komandai kėlė tikslą patekti tarp keturių stipriausių.

Buvęs ilgametis rinktinės žaidėjas Stefanas Kretzschmaras galimybę patekti į pusfinalį vertino skeptiškai. „Mes turime gerų rankininkų, kurie iš tiesų galėtų siekti didelių tikslų ir patekti į pusfinalį. Tačiau dabartinėje padėtyje neturėtume kelti tokios užduoties. Tai – šiek tiek įžūlu. Treneris Alfredas Gislasonas turėtų sukurti nedidelį stebuklą“, – prieš turnyrą ZDF televizijos studijoje kalbėjo S.Kretzschmaras.

Kai kurie Vokietijos rankinio specialistai linkę nuleisti reikalavimų kartelę, nes komandą papildė nemažai jaunų žaidėjų, tarp jų – keturi praėjusių metų pasaulio vaikinų (iki 21 m.) čempionai. Kita vertus, komandoje vis dar žaidžia keturi rankininkai, kurie 2016 metais tapo Europos čempionais (vartininkas Andreasas Wolffas, Rune Dahmke, Kai Hafneris ir Jannikas Kohlbacheris).

Šis patirties ir jaunystės derinys sirgalius nudžiugino dviem pergalėmis per du pirmuosius turus, bet antradienį pasitvirtino S.Kretzschmaro žodžiai, kad komanda kovoti dėl aukščiausių vietų tikriausiai dar nepasiruošusi. Tiesa, pralaimėjimas prancūzams vilčių nenubraukė. Jei vokiečiai antrajame etape taškų varžovams nedalins, kelias į pusfinalį bus atviras. O vokiečiams neįveikiamų varžovų antrajame etape tikrai nebus.

Tikslas – bilietas į Paryžių

Po dvi geriausias antrojo etapo grupių komandas pateks į pusfinalį. Komandos, kurios grupėse užims trečiąją vietą, žais rungtynes dėl galutinės penktosios vietos.

Rungtynės dėl penktosios vietos numatytos dėl to, kad Europos pirmenybėse rankininkai kovoja dėl vieno kelialapio į Paryžiaus olimpines žaidynes bei dviejų kelialapių į olimpinės atrankos turnyrą.

Teisę dalyvauti Paryžiaus žaidynių vyrų rankinio turnyre jau turi šeimininkė Prancūzija ir praėjusių metų pasaulio čempionė Danija. Ispanija, Švedija, Vokietija, Norvegija ir Vengrija užsitikrino kelialapius į olimpinės atrankos turnyrą, bet dar gali juos pakeisti į vertingesnį tiesioginį olimpinį kelialapį.

Jei paminėtos septynios komandos šių metų Europos pirmenybėse užims septynias aukščiausias vietas, kelialapius į olimpinės atrankos turnyrą gaus komandos, kurios Europos pirmenybėse užims aštuntąją ir devintąją vietas.

Nemažai komandų jau po antrojo turo prarado galimybę patekti į antrąjį etapą. Vis dėlto ir joms buvo svarbu kovoti dėl pergalės ir aukštesnės vietos grupėje bei galutinėje lentelėje.

Mat traukiant 2025 metų pasaulio pirmenybių atrankos turnyro burtus, komandos į krepšelius bus paskirstytos pagal šių Europos pirmenybių rezultatus. Visas pasaulio pirmenybių atrankos turnyras vyksta atkrintamųjų varžybų sistema, todėl patekus į stipresnį krepšelį kelias gali žymiai palengvėti.

3 turas

A grupė (Berlynas)

Šiaurės Makedonija – Šveicarija 29:27 (13:9). Mitevas 5, Kosteskis 5 / Schmidas 12, Zehnderis 8. Geriausias žaidėjas – Andy Schmidas (Šveicarija).

Prancūzija – Vokietija 33:30 (17:15). Memas 5, Mahė 5 / Knorras 8, Golla 5. Geriausias žaidėjas – Nikola Karabatičius (Prancūzija).

Lentelė: Prancūzija – 5, Vokietija – 4, Šiaurės Makedonija – 2, Šveicarija – 1.

B grupė (Manhaimas)

Kroatija – Rumunija 31:25 (16:12). Klarica 7, Šoštaričius 4, Kusanas 4, Jeliničius 4 / Negru 9. Geriausias žaidėjas – Luka Lovre Klarica (Kroatija).

Ispanija – Austrija 33:33 (15:17). Gomezas 8, Tarrafeta 7 / Bilykas 8, Wagneris 5. Geriausias žaidėjas – Tobiasas Wagneris (Austrija).

Lentelė: Kroatija – 5, Austrija – 4, Ispanija – 3, Rumunija – 0.

C grupė (Miunchenas)

Serbija – Juodkalnija 29:30 (14:15). Kukičius 7, N.Iličius 5 / B.Vujovičius 8, M.Vujovičius 7, Grbovičius 7, Borozanas 6. Geriausias žaidėjas – Branko Vujovičius (Juodkalnija).

Islandija – Vengrija 25:33 (13:15). Kristjanssonas 8, Magnussonas 5 / Szita 5, Hanuszas 5. Geriausias žaidėjas – Kristofas Palasicsius (Vengrija).

Lentelė: Vengrija – 6, Islandija – 3, Juodkalnija – 2, Serbija – 1.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.