EUROLYGA 2023

Būrį savų Kauno čempionate išvydusi Rusijos dailiojo čiuožimo ikona negailėjo liaupsių: „Visi rusai labai gabūs“

Kaune sausio 10–14 dienomis pirmąkart šalies istorijoje vyko Europos dailiojo čiuožimo čempionatas, kuriame dėl keturių medalių komplektų varžėsi daugiau kaip 180 sportininkų. Tarp jų buvo 24 dailiojo čiuožimo meistrai, savo laiku atstovavę Rusijos įvairaus amžiaus rinktinėms, o dabar nutarusiu priimti kitų valstybių sportines pilietybes.

 Kamila Valijeva ir Tatjana Tarasova<br> lrytas.lt koliažas
 Kamila Valijeva ir Tatjana Tarasova<br> lrytas.lt koliažas
 Tatjana Tarasova<br> olimpteka.ru
 Tatjana Tarasova<br> olimpteka.ru
 Kamila Valijeva negalėjo pasirodyti čempionate Kaune dėl Rusijos sporto suspendavimo.
 Kamila Valijeva negalėjo pasirodyti čempionate Kaune dėl Rusijos sporto suspendavimo.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 19, 2024, 7:20 AM, atnaujinta Jan 19, 2024, 7:21 AM

Kitoms šalims atstovaujantiems rusams pavyko Kauno „Žalgirio“ arenoje laimėti du medalius – porų varžybose antrąją vietą laimėjo Sakartvelui atstovaujantys Anastasija Metelkina ir Luka Berulava, o kitai Sakartvelo sportininkei, kuri taip nė karto ir nebuvo „gimtinėje“, Anastasijai Gubanovai moterų varžybose nepavyko apginti 2023-iųjų čempionės titulo ir ji tenkinosi taip pat sidabru.

Sakartvelo rinktinė beveik visa buvo sudaryta iš Rusijos sportininkų ar specialistų, o keli kartvelai treniruojasi Maskvoje

Pasibaigusias Kaune pirmenybes rusų laikraščiui „Sovetskyj sport“ įvertino buvusi Rusijos dailiojo čiuožimo ikona, nacionalinės rinktinės pagrindinė trenerė, jau neegzistuojančios SSRS nusipelniusi sporto meistrė Tatjana Tarasova.

Dėl Rusijos sukelto karo ir invazijos į Ukrainą, Tarptautinė čiuožimo sąjunga uždraudė rusams dalyvauti visuose savo tarptautiniuose renginiuose ir tai jau antrasis čempionatas, kuriame nėra Rusijai atstovaujančių sportininkų.

„Ką galiu pasakyti apie čempionatą Kaune? Tai ne krepšinio, futbolo ar ledo ritulio varžybos. Tai dailiojo čiuožimo čempionatas. Sunku vertinti kažkokius pokyčius ir lyginti su buvusiomis pirmenybėmis, bet galime drąsiai teigti, kad pats turnyras vyko aukštame lygyje.

Žinoma, mes, deja, ten nestartavome, bet būtume mielai jame dalyvavę ir parodę viską, ką sugebame. Bet turime tai, ką turime. Tikėkimės, kad jau kitąmet dalyvausime kitame Europos čempionate“, – aiškino T.Tarasova.

Ji patvirtino, jog Lietuvoje „Žalgirio“ arenoje pasirodė buvę 24 Rusijos sportininkai, kurie atstovavo kitoms šalims.

Į klausimą, ar tai reiškia, kad kitos šalys itin priklauso nuo Rusijos dailiojo čiuožimo ir tik rusai palaiko Europos čempionato lygį, trenerė skėlė be užuolankų: „Taip jau yra, kad tiesiog labai daug rusų čiuožia už įvairias šalis.

Tai tik įrodo, kad būtent mes daugiausiai skiriame dėmesio ir kultivuojame dailųjį čiuožimą, mes jo turime daug.

Sportininkai, kurie nepatenka į geriausiųjų trejetukus ar penketukus Rusijoje, nutaria keltis kitur ir pradeda atstovauti kitoms valstybėms. Tai, žinoma, labai gabūs žmonės, kaip ir visi rusai“.

Ledo šokių varžybose, kuriuose rusai visada buvo favoritai, šįkart varžėsi „užmaskuota“ rusų pora – Rusijos rinktinės trenerės Eteri Tutberidzė dukra Diana Davis, kuri turi JAV, galimai Sakartvelo ir Rusijos pilietybę ir Glebas Smolkinas, įgijęs Izraelio pasą ir turintis rusišką pilietybę.

Jie liko tik 8 vietoje. Šioje rungtyje trečią vietą pirmą kartą per savo karjerą iškovojo Lietuvos sportininkai Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius.

T.Tarasova mano, kad kitoms poroms pasisekė, kad nebuvo varžybose jos valstybės sportininkų. „Reikia priminti ir nepamiršti, kad šiame Europos čempionate rusų tiesiog nebuvo. Jei būtų kitaip ir rezultatas tuomet būtų buvęs kitoks“.

Vyrų varžybose Kaune aukso apdovanojimą laimėjo prancūzas Adamas Siao Him Fa.

Jis viešai pasakė, jog rusų suspendavimas ir jų nedalyvavimas Europos čempionate neturėjo didelės įtakos ir tikrai nepaveiktų rezultatų.

SSRS dailiojo čiuožimo ikonai tai labai nepatiko ir ji užsipuolė prancūzą: „Tiesą sakant, kai mums bus leista konkuruoti tarptautinėje arenoje, jis pajus, kad tai yra labai svarbu.

Apskritai protingas žmogus niekada taip nepasakytų. Sportininkai yra kolegos. Rusija – didžiulė šalis, jau daug metų auginanti tikrus čempionus. Negalima teigti, kad rusų pašalinimas iš Europos ir pasaulio čempionatų yra nesvarbus ir rezultatams didelės įtakos neturi.

Stipriausius sportininkus dailiajame čiuožime turinti šalis nedalyvauja varžybose ir šio Europos čempionato Kaune rezultatams tai neturi įtakos? Matyt, tai tik jam taip atrodo. Jei jis būtų protingas, jis taip nesakytų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.