EUROLYGA 2023

Olimpinės atrankos paradoksas – Kroatijos rankininkams reikia pralaimėti!?

Kroatijos vyrų rankinio rinktinė atsidūrė labai keistoje padėtyje. Kad išsaugotų galimybę patekti į Paryžiaus olimpines žaidynes, kroatams trečiadienį gali būti daug palankiau pralaimėti Europos pirmenybių rungtynes Vokietijos komandai.

 Olimpinės atrankos paradoksas – Kroatijos rankininkams reikia pralaimėti!?<br> Imago/Scanpix nuotr.
 Olimpinės atrankos paradoksas – Kroatijos rankininkams reikia pralaimėti!?<br> Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2024, 2:31 PM

Paini olimpinės atrankos sistema prieš paskutines Europos pirmenybių rungtynes su Vokietijos rinktine į keistą padėtį įstūmė Kroatijos komandą. Kroatai nebeturi galimybės patekti į Europos pirmenybių pusfinalį, užtat pralaimėjimas paskutinėse antrojo etapo rungtynėse jiems būtų tiesiausias kelias į olimpinės atrankos turnyrą.

Pagal Tarptautinės rankinio federacijos (IHF) numatytą sistemą, komandos dėl kelialapių į olimpines žaidynes ir olimpinės atrankos turnyrą kovoja pasaulio ir žemynų pirmenybėse.

Europos pirmenybėse bus įteiktas vienas kelialapis į 2024 metų Paryžiaus žaidynes bei du kelialapiai į olimpinės atrankos turnyrą, kuris vyks kovo mėnesį.

Dar prieš Europos pirmenybes teisę dalyvauti Paryžiaus žaidynėse gavo šeimininkė Prancūzija ir praėjusių metų Europos čempionė Danija. Penkios komandos – Ispanija, Švedija, Vokietija, Norvegija ir Vengrija – į žemyno pirmenybes atvyko užsitikrinusios kelialapius bent į olimpinės atrankos turnyrą.

Europos pirmenybėse vieną iš dviejų kelialapių į olimpinę atranką užsitikrino Slovėnija. Kitas kelialapis gali atitekti Portugalijai, Austrijai arba Islandijai.

Tuo tarpu teisę žaisti bent olimpinėje atrankoje užsitikrinusios Švedijos, Vokietijos ir Vengrijos rinktinės dar išsaugojo galimybę Europos pirmenybėse iškovoti tiesioginį bilietą į Paryžių.

Painiava kyla dėl to, kad švedams, vokiečiams arba vengrams per Europos pirmenybes iškovojus tiesioginį kelialapį į Paryžių, vieta olimpinės atrankos turnyre bus perduota ne pagal dabar vykstančių Europos pirmenybių rezultatus, bet pagal praėjusių metų pasaulio pirmenybių rezultatus.

Šioje eilėje pirmoji laukia Kroatijos rinktinė. Kroatams reikia, kad tiesioginį olimpinį kelialapį iškovotų švedai, vokiečiai arba vengrai. Tačiau kol kas pretendentų sąraše taip pat yra Austrijos rinktinė, kuri vis dar gali patekti į Europos pirmenybių pusfinalį ir toliau kovoti dėl bilieto į Paryžių.

Europos pirmenybių antrojo etapo I grupėje, kurioje žaidžia Kroatijos rinktinė, pirmąją vietą užsitikrino Prancūzijos komanda (8 taškai). Dėl antrosios vietos ir antrojo kelialapio į pusfinalį kovoja Vokietijos (5 taškai), Vengrijos ir Austrijos (po 4 taškus) ekipos.

Trečiadienį pirmos į aikštę eis Austrijos ir Islandijos rinktinės, paskui žais Vengrijos ir Prancūzijos komandos, o vėliausiai rungtyniaus Kroatijos ir Vokietijos rankininkai.

Jei austrai įveiktų islandus (o tai nebūtų staigmena), Kroatijos komandai būtų palankiau padėti vokiečiams patekti į pusfinalį ir jau dabar užsitikrinti kelialapį į olimpinės atrankos turnyrą.

Kroatijos rankininkai ir treneriai nebuvo linkę komentuoti keistos padėties. Tiesa, Kroatijos komanda šiose Europos pirmenybėse žaidė silpnai ir varžovams stipriai nusileido fiziniu pasiruošimu, todėl paskutiniųjų rungtynių favoritė bet kuriuo atveju būtų Vokietijos rinktinė.

Kroatai, ko gero, labiausiai laukia, kad jų dilema būtų išspręsta dar prieš einant į aikštę. Tai atsitiktų, jei pirmąsias trečiadienio rungtynes laimėtų islandai.

Jei islandai nugalėtų austrus, ramiau būtų ir vokiečiams. „Svarbiausia, kad mūsų komanda nepagalvotų, jog ji kažką gaus dykai“, – leidinio „Handball World“ paklaustas apie keistą varžovų padėtį, sakė Vokietijos rankinio sąjungos sporto direktorius Axelis Kromeris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.