EUROLYGA 2023

Prancūzija po dešimties metų pertraukos susigrąžino Europos rankinio čempionės vardą

Europos vyrų rankinio čempionės vardą susigrąžino Prancūzijos rinktinė, sekmadienį lemiamose rungtynėse įveikusi Danijos komandą. Mažajame finale pergalę šventusi Švedijos ekipa kartu su bronzos medaliais gavo kelialapį į Paryžiaus olimpines žaidynes.

 Prancūzijos rankinio rinktinė tapo Europos čempione.
 Prancūzijos rankinio rinktinė tapo Europos čempione.
 Prancūzijos rankinio rinktinė tapo Europos čempione.
 Prancūzijos rankinio rinktinė tapo Europos čempione.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-01-28 21:30

Čempionai

Prancūzijos rankininkai vėl viršūnėje! Tokijo olimpinių žaidynių čempionė Prancūzijos rinktinė sekmadienį Kelno arenoje vykusiose Europos pirmenybių finalo rungtynėse per pratęsimą palaužė Danijos komandą 33:31 (14:14, 27:27) ir iškovojo aukso medalius.

Rungtynėse dėl bronzos medalių ir kelialapio į Paryžiaus olimpines žaidynes Europos čempionės vardą praradusi Švedijos rinktinė nugalėjo turnyro šeimininkę Vokietijos komandą 34:31 (18:12).

Prancūzams ir danams šiose Europos pirmenybėse nereikėjo kovoti dėl olimpinių kelialapių. Prancūzijos rinktinė olimpiniame turnyre dalyvaus kaip šeimininkė, Danijos komanda – kaip praėjusių metų pasaulio čempionė.

Prancūzijos rinktinė Europos čempione tapo ketvirtąjį kartą. Prancūzai triumfavo 2006, 2010 ir 2014 metais, o sekmadienį titulą susigrąžino po dešimties metų pertraukos.

Prancūzijos rankininkai nė karto nėra pralaimėję Europos pirmenybių finale. Jų taupyklėje nėra sidabro medalių, tačiau yra du bronzos medalių komplektai.

Danijos rinktinė iškovojo aštuntuosius Europos pirmenybių medalius. Danai du kartus buvo čempionai (2008 ir 2012 m.) ir antrą kartą tapo vicečempionais, be to, keturis kartus laimėjo bronzos apdovanojimus.

Finalas

Finalo rungtynės vyko labai lygiai. Pirmajame kėlinyje varžovai apsikeitė keliais trumpais spurtais, pirmaujanti komanda keitėsi net šešis kartus, bet rezultatas po 30 minučių buvo lygus 14:14.

Antrasis kėlinys buvo visiškai kitoks. Jo pradžioje danai įmetė tris įvarčius paeiliui ir vienintelį kartą rungtynėse įgijo trijų įvarčių persvarą 17:14. Po to Danijos komanda labai ilgai pirmavo, o prancūzai rezultatą išlygino tik 53-iąją min. (23:23). Nors po to Prancūzijos rinktinė trumpam buvo išsiveržusi į priekį (25:24), per pagrindinį laiką nugalėtojai nepaaiškėjo.

Prancūzai svarbiausią žingsnį aukso link žengė pratęsimo antrojo kėlinio pradžioje. Tuo metu du įvarčius iš eilės pelnė Dika Memas (iki tol jis nebuvo įmetęs nė vieno įvarčio), o po jo taiklių metimų rezultatas tapo 31:29. Nors skirtumas buvo nežymus, Danijos rankininkai išlyginti rezultato nesugebėjo.

Nors finalo rungtynes laimėjo prancūzai, geriausio žaidėjo prizas buvo įteiktas pralaimėjusios komandos rankininkui – Danijos rinktinės vartininkui Emiliui Nielsenui, kuris ypač dažnai gelbėjo savo komandą pirmajame kėlinyje.

Legenda

Nors Prancūzijos rinktinė pirmą kartą Europos čempione tapo dar prieš 18 metų, vienas rankininkas prisidėjo prie visų keturių pergalių. Nikola Karabatičius sekmadienį iškovojo ketvirtąjį aukso medalį ir pagal šį skaičių pavijo šešis Švedijos rankininkus, kurie taip pat laimėjo po keturis aukso medalius, kai 1996–2002 metais Europos pirmenybėse dominavo jų šalies rinktinė.

Vis dėlto balandžio mėnesį 40-ąjį gimtadienį pažymėsiančio serbų ir kroatų kilmės N.Karabatičiaus kolekcija gausesnė. Jis tapo pirmuoju rankininku, laimėjusiu šešis Europos pirmenybių medalius.

Per visą karjerą N.Karabatičius didžiuosiuose turnyruose iškovojo 17 medalių: keturis – olimpinėse žaidynėse (tris aukso ir vieną sidabro), septynis – pasaulio pirmenybėse (keturis aukso, viena sidabro ir du bronzos), šešis – Europos pirmenybėse (keturis aukso ir du bronzos).

Bronza

Kovojant dėl bronzos medalių švedai svarbiausią darbo dalį atliko pirmajame kėlinyje. Jie į kiekvieną varžovų įvartį atsakydavo dviem ir vis didino persvarą 4:2, 8:4, 14:7. Vokietijos komanda nenuleido rankų ir antrajame kėlinyje prisivijo varžovus. Paskutinėmis minutėmis šeimininkai kelis kartus mažino skirtumą iki dviejų įvarčių, bet Švedijos rinktinę nuo didesnių bėdų išgelbėjo vartininkas Andreasas Palicka, kuris dar kartą buvo išrinktas geriausiu rungtynių žaidėju.

A.Palickai geriausio rungtynių žaidėjo prizas šiame turnyre buvo įteiktas jau trečią kartą. Daugiau kartų buvo apdovanotas tik Austrijos rinktinės vartininkas Constantinas Mostlis, gavęs keturis prizus.

Švedijos rinktinė iškovojo septintuosius Europos pirmenybių medalius. Švedai penkis kartus buvo žemyno čempionai (1994, 1998, 2000, 2002 ir 2022 m.), vieną kartą pralaimėjo finale (2018 m.) ir šiais metais pirmą kartą lipo ant trečiojo garbės pakylos laiptelio.

Pagal čempionės titulus Švedijos komanda yra vienvaldė Europos pirmenybių lyderė.

Geriausieji

Prieš lemiamas rungtynes buvo paskelbta simbolinė geriausių turnyro rankininkų komanda. Į ją pateko vokietis vartininkas Andreasas Wolffas, švedas Hampusas Wanne, portugalas Martimas Costa, vokietis Juri Knorras, danas Mathiasas Gidselis, austras Robertas Weberis, prancūzas Ludovicas Fabregas ir danas gynėjas Magnusas Saugstrupas.

Įdomu, kad tik du iš šių rankininkų buvo išrinkti į geriausiųjų komandą per praėjusias Europos pirmenybes. M.Gidselis į simbolinę komandą pateko užpernai, A.Wolffas – 2016 metais, kai vokiečiai tapo Europos čempionais.

Naudingiausios turnyro žaidėjo prizas įteiktas prancūzui Nedimui Remili.

Rezultatyviausių Europos pirmenybių žaidėjų lentelėje pirmąją vietą pasidalijo portugalas Martimas Costa ir danas Mathiasas Gidselis. Jie įmetė po 54 įvarčius. 50 įvarčių pelnė vokietis Juri Knorras, 49 – prancūzas Dika Memas, 45 – olandas Rutgeris ten Velde.

Kiti žemynai

Šią savaitę baigėsi kitų dviejų žemynų pirmenybės. Azijos čempiono vardą apgynė Kataras, Afrikos čempiono – Egiptas.

Bahreine vykusių Azijos pirmenybių finale Kataras nugalėjo Japoniją 30:24 (17:11). Rungtynėse dėl bronzos medalių šeimininkas Bahreinas įveikė Kuveitą 26:17 (12:6). Visos keturios stipriausios Azijos komandos iškovojo kelialapius į 2025 metų pasaulio pirmenybes.

Kataro rinktinė, kurios dauguma žaidėjų yra natūralizuoti Pietų slavų šalių, Arabų šalių ir Kubos rankininkai, žemyno čempione tapo šeštą kartą iš eilės.

Afrikos pirmenybių finale namie žaidęs Egiptas įveikė Alžyrą 29:21 (17:10). Bronzos medalius iškovojo Tunisas, mažajame finale nugalėjęs Žaliąjį Kyšulį 35:28 (20:13). Šios keturios komandos bei penktąją vietą užėmusi Gvinėja iškovojo kelialapius į kitų metų pasaulio pirmenybes.

Be to, Egipto rinktinė iškovojo kelialapį į šių metų Paryžiaus olimpines žaidynes, kitos dvi prizininkės Alžyro ir Tuniso komandos – kelialapius į olimpinės atrankos turnyrą.

Egiptiečiai žemyno čempionais tapo devintąjį kartą, tarp jų – trečiąjį iš eilės.

Kelialapiai-1

Europos pirmenybėse komandos kovojo dėl vieno kelialapio į Paryžiaus olimpines žaidynes ir dviejų kelialapių į olimpinės atrankos turnyrą.

Kelialapį į Paryžių gavo Švedijos rinktinė. Kelialapius į olimpinės atrankos turnyrą formaliai iškovojo Portugalijos ir Austrijos komandos, bet dėl painios atrankos sistemos per Europos pirmenybes taip pat paaiškėjo, kad olimpinės atrankos turnyre varžysis Slovėnijos ir Kroatijos rankininkai.

Šiuo metu aiškios šešios komandos, kurios dalyvaus Paryžiaus olimpinių žaidynių vyrų rankinio turnyre. Tai – Prancūzija, Danija, Švedija, Egiptas, Japonija ir Argentina. Dėl likusių šešių kelialapių dvylika komandų kovos olimpinės atrankos turnyre, kuris vyks kovo mėnesį.

Atrankos turnyro 1-ojoje grupėje žais Ispanija, Slovėnija, Bahreinas ir Brazilija, 2-ojoje grupėje – Vokietija, Kroatija, Alžyras ir Austrija, 3-iojoje grupėje – Norvegija, Vengrija, Portugalija ir Tunisas. Po dvi geriausias grupių komandas iškovos teisę keliauti į olimpinį Paryžių.

Kelialapiai-2

Per Europos pirmenybes į stipriausiųjų ketvertą patekusios Prancūzijos, Švedijos ir Vokietijos rinktinės iškovojo kelialapius į pasaulio pirmenybes, kurios 2025 metų sausio mėnesį vyks Kroatijoje, Danijoje ir Norvegijoje.

Kitos Europos komandos dėl likusių vienuolikos žemynui skirtų kelialapių pavasarį kovos atrankos turnyre.

Šiuo metu aiškios 19 komandų, kurios rungtyniaus 2025 metų pasaulio pirmenybėse. Kituose žemynuose kelialapius iškovojo Kataras, Japonija, Bahreinas, Kuveitas, Egiptas, Alžyras, Tunisas, Žaliasis Kyšulys, Gvinėja, Brazilija, Argentina, Čilė ir JAV.

Finalas

Prancūzija – Danija 33:31 (po pratęsimo; 14:14, 27:27). Fabregas 8, Remili 5, Lenne‘is 4, Prandi 4, Nahi 4, Mahė 3, Memas 2, Descat 2, Tournat 1 / M.Hansenas 9, Gidselis 8, Pytlickas 5, Kirkelokke 3, Jakobsenas 2, Jensenas 2, M.Landinas 1, Damgaardas 1. Geriausias žaidėjas – vartininkas Emilis Nielsenas (Danija).

Dėl 3 vietos

Švedija – Vokietija 34:31 (18:12). Claaras 8, Karlssonas 7 / Uščinas 8, Golla 4, Mertensas 4. Geriausias žaidėjas – vartininkas Andreasas Palicka (Švedija).

Kitas vietas užėmė:

5. Vengrija, 6. Slovėnija, 7. Portugalija, 8. Austrija, 9. Norvegija, 10. Islandija, 11. Kroatija, 12. Nyderlandai,

13. Ispanija, 14. Juodkalnija, 15. Čekija, 16. Lenkija, 17. Šiaurės Makedonija, 18. Sakartvelas,

19. Serbija, 20. Farerų Salos, 21. Šveicarija, 22. Rumunija, 23. Graikija, 24. Bosnija ir Hercegovina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.