EUROLYGA 2023

Pasaulio aviacijos elite ir vėl skambės Lietuvos vardas

Gilias ir tvirtas pozicijas turėjusi Lietuva jau daugiau nei penkiolika metų neturėjo savo atstovų aukščiausioje akrobatinio skraidymo lygoje. Lietuviška akrobatinio skraidymo komanda „Iron Wolf Aerobatics“ su Igoriu Lobanovu šiais metais pirmą kartą dalyvaus Pasaulio aukščiausios „Unlimited“ klasės čempionate.

 Pasaulio aviacijos elite ir vėl skambės Lietuvos vardas<br> Pranešimo spaudai nuotr.
 Pasaulio aviacijos elite ir vėl skambės Lietuvos vardas<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 9, 2024, 3:50 PM

„Norint varžytis aukščiausioje „Unlimited“ klasėje reikia visko, ko reikėjo ir „Andanced“ klasėje, tik šiek tiek didesniais kiekiais – atkaklumo, fizinio ir psichologinio pasirengimo, šimtai valandų ore ir tūkstančiai ant žemės. Bet, manau, dabar svarbiausia žengiant į aukščiausią lygą – patikėti, kad tie žmonės, į kuriuos visai nesenai žiūrėjau kaip į nepasiekiamas žvaigždes, dabar tampa mano varžovais. „Unlimited“ klasėje pajėgiausi pilotai varžosi ties žmogaus galimybių riba, o tą ribą diktuoja lyderiai. Jeigu nori neiškristi iš žaidimo, turi ne tik išlaikyti manevrų tikslumą prie ribinių perkrovų, bet ir nepasimesti begaliniuose sudėtinguose sukimuose. Dauguma jų kitose klasėse yra neleidžiami dėl savo sudėtingumo. Čia figūrų sudėtingumas ir koeficientas yra neribojamas – dėl to ir pavadinimas „Unlimited“ (Lt. „Beribis“). Tad turėti sveikatos ir drąsos nepakanka – reikia nuolat kelti meistriškumą, nes reikia būti pasiruošusiam viskam. Praėjusiais metais pasibandžiau jėgas atvirajame Ispanijos „Unlimited“ čempionate ir pirmas blynas neprisvilo – penkta vieta. Tai suteikia vilčių išgyventi ir šių metų didįjį čempionatą, tačiau suprantu, kad tai bus kur kas didesnis iššūkis“, – pasakojo Igoris Lobanovas.

Devyniasdešimtaisiais bei du tūkstantųjų pradžioje Lietuvoje akrobatinis skraidymas buvo labiau pažengęs ir populiarus.

„Aviacinės tradicijos užaugino daug stiprių pilotų ir tai padėjo atsiskleisti daugeliui talentų, kurie garsino Lietuvą: Jurgis Kairys, Vytautas Lapėnas, Antanas Marčiukaitis bei kiti. Šiais laikais technika yra jau kitokia, sportas nestovi vietoje, tad pasiekti aukščiausią „Unlimited“ kategoriją yra tikrai labai, labai sunku. Nenuostabu, kad šioje klasėje yra tik keliolikos valstybių atstovai. Neabejoju, kad Igoris, gimęs ir užaugęs jau nepriklausomoje Lietuvoje, pavydėtino atkaklumo dėka, tai vėl sugebės padaryti“, – teigia „Iron Wolf Aerobatics“ komandos bei Lietuvos rinktinės treneris Eltonas Meleckis.

Prieš prasidedant lemtingajam čempionatų sezonui Igoris Lobanovas publikai iš arti parodė savo sportinį lėktuvą. Jau trečią savaitę Kauno „Akropolyje“ galima pamatyti komandos XA-42. Vasario 10 d. 17 val. talentingas Lietuvos pilotas su savo gerbėjais susitiks gyvai. Pasidalins ne tik savo artimiausiais planais, bet papasakos apie lėktuvą, karjeros vingius bei nuotykius. Pilotą kalbins charizmatiškas aktorius bei aviatorius Sakalas Uždavinys, o pertraukų metu dainas atliks dainininkė bei televizijos laidų dalyvė Kristina Jurė. Be to, renginio dalyviai turės galimybę laimėti akrobatinius skrydžius.

Šių metų komandos planuose ne tik Pasaulio čempionatas Lenkijoje, bet ir varžybos JAV ir Ispanijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.