EUROLYGA 2023

„Super Bowl“ finale tik antrą kartą prireikė pratęsimo, bet galiausiai ir vėl triumfavo „Chief“ futbolininkai

Amerikietiško futbolo lygos NFL sezonas sekmadienį baigtas didžiuoju finalu – „Super Bowl LVIII“. JAV tai buvo kaip visada vienas iš laukiamiausių metų sporto renginių, kuris pritraukia žiūrovus visame pasaulyje. O jame antrus metus iš eilės triumfavo „Kansas City Chiefs“ ekipa, kuri tik po pratęsimo sugebėjo palaužti San Fransisko „49ers“ komandą.

Susitikimo MVP tapo „Chiefs“ žaidėjas 28-erių Patrickas Mahomesas <br> AFP/Scanpix nuotr.
Susitikimo MVP tapo „Chiefs“ žaidėjas 28-erių Patrickas Mahomesas <br> AFP/Scanpix nuotr.
Travisas Kelce su savo mergina garsia dainininke Taylor Swift.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Travisas Kelce su savo mergina garsia dainininke Taylor Swift.<br> AFP/Scanpix nuotr.
„Schief“ antrus metus iš eilės tapo NFL čempionais.<br> AFP/Scanpix nuotr.
„Schief“ antrus metus iš eilės tapo NFL čempionais.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 12, 2024, 7:40 AM, atnaujinta Feb 12, 2024, 7:42 AM

„Kansas City Chiefs“ triumfavo rezultatu 25:22 (0:0, 3:10, 10:0, 6:9, 6:3) ir tai buvo tik antrasis pratęsimas per visą turnyrų finalų istoriją.

„Chiefs“ komanda „Super Bowl“ triumfavo antrus metus iš eilės, taip trečią kartą per pastaruosius penkerius metus. Per visą klubo istoriją tai buvo ketvirtasis „Chiefs“ trofėjus.

Šių komandų akistata finale buvo ir 2020-ųjų. „Super Bowl“ varžybose ir tąkart triumfavo „Chiefs“ futbolininkai.

Tai jau buvo 58-as „Super Bowl“ finalas ir pirmą kartą istorijoje vyko Nevados valstijoje. „Allegiant Stadium“ stadionas 2020 metais atidarytas Paradise mieste, kuris ribojasi su Las Vegasu. NFL rungtynėse stadionas sutalpino 71 tūkst. žiūrovų, o čia savų namų rungtynes žaidžia Las Vegaso „Raiders“.

Susitikimo MVP tapo „Chiefs“ žaidėjas 28-erių Patrickas Mahomesas, kuriam tai jau yra 3-iasis toks įvertinimas ir taip pat jau trečiasis titulas. Būtent P. Mahomesas lėmė savo komandos pergalę pratęsime, kai paskutinėmis sekundėmis atliko tobulą perdavimą, po kurio komanda pelnė lemiamus taškus.

Dabar lygos žvaigždė tapo jauniausiu „quarterbacku“, kuris buvo startiniu žaidėju ketvirtajame „Super Bowl“.

28-erių įžaidėjas tris kartus tapo čempionu ir tris kartus laimėjo finalo MVP. 2018 ir 2022 m. buvo išrinktos visos lygos naudingiausiu žaidėju.

Paskutinėse šešeriose atkrintamųjų kovų rungtynėse jis sėkmingai atliko 70 procentų perdavimų, kurių vidurkis buvo 7 jardai. Tuo pačiu jis atliko 11 „touchdown“ pasų ir visa tai be nei vienos klaidos, kurios metu būtų perimtas kamuolys.

Kaip ir praėjusių metų finalas, po penkerių metų pertraukos, vėl pasiekė daugiau nei 110 mln. JAV žiūrovų auditoriją. Iš viso daugiausiai stebėjo finalą 2014 metais – 112,19 mln.

Šiais metais 30 sekundžių reklamos kainavo 7 mln. JAV dolerių. Tai yra priežastis, kodėl rungtynių metu galima matyti išskirtines reklamas, kurios būna aptarinėjamos dar ilgą laiką po finalinių rungtynių.

2023–24 m. NFL sezone kaip ir kiekvienais metais intrigos netrūko. Jau pirmose rungtynėse Aaronas Rodgersas patyrė sezoną užbaigiančią traumą ir tuo pačiu stipriai sumažino „New York Jets“ ambicijas. Praeitais metais finale „Kansas City Chiefs“ 38:35 įveikė „Philladelphia Eagles“, o šiais metais komandos taip pat priskiriamos prie vienų iš favoričių.

„Super Bowl LVIII“ ilgosios pertraukos metu pasirodę pasaulinio lygio atlikėjas Usher.

„San Francisco 49ers“ po trejų metų pertraukos sugrįžo į NFL finalą, kur siekę nutraukti dviejų pralaimėjimų seriją. Paskutinį kartą finale žaidė 2020 metais ir jame 20:31 nusileido tai pačiai „Chiefs“ komandai.

Prieš tai finale žaidė 2013 metais, kurį 31:34 pralaimėjo „Ravens“. Istoriškai „49ers“ turi didelį pasisekimą NFL finaluose, tačiau visos pergalės pasiektos dar praeitame amžiuje.

„San Francisco 49ers“ triumfavo 1982, 1989, 1990 ir 1995 metais. Šį kartą ant čempionų pakylos jie buvo vedami vos antrus metus žaidžiančio 24-erių Brock Purdy.

„49ers“ reguliariajame sezone buvo geriausia komanda, laimėjo savo konferenciją, o atkrintamosiose turėdami namų aikštės pranašumą laimėjo abu mačus.

„Kansas City Chiefs“ net ir neturėdami namų aikštės pranašumo paskutinėse dvejose atkrintamųjų rungtynėse prasimušė į NFL finalą. „Chiefs“ padarė tai, ko nebuvo beveik 20 metų – du kartus iš eilės laimėjo čempionatą. Paskutinį kartą tai 2003–04 m. padarė „Patriots“.

„Chiefs“ per paskutinius 20 sezonų yra devinta komanda, kuriai pavyko būnant autsaideriai laimėti tiek konferencijos pusfinalį, tiek ir finalą.

Šešioms iš šių aštuonių komandų pavyko laimėti ir „Super Bowl“, todėl statistika yra gana palanki „Chiefs“ komandai. Nuo 2001 metų autsaideriams „Super Bowl“ pavyko laimėti 11 kartų, lygiai tiek pat kartų laimėjo favorite laikyta komanda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.