EUROLYGA 2023

Konferencijoje „Sporto traumos ir prevencija“ – žymiausių pasaulio mokslininkų patarimai Lietuvos treneriams

Į Nacionalinės sporto agentūros konferenciją „Sporto traumos ir prevencija“ susirinko apie 100 Lietuvos trenerių ir kitų sporto specialistų. Žymiausių pasaulio ir Lietuvos mokslininkų besiklausę įvairių sporto šakų treneriai pripažįsta, kad sporto traumos ir pavėluota prevencija – opi problema tarp šalies sportininkų. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto klinikų, sporto traumų ir artroskopijos sektoriaus vadovas prof. dr. Rimtautas Gudas teigia, kad situaciją gelbėtų, jeigu traumų prevencijos programa būtų diegiama mokyklose.

Konferencijoje „Sporto traumos ir prevencija“ – žymiausių pasaulio mokslininkų patarimai Lietuvos treneriams <br> ltusportas nuotr.
Konferencijoje „Sporto traumos ir prevencija“ – žymiausių pasaulio mokslininkų patarimai Lietuvos treneriams <br> ltusportas nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 29, 2024, 1:14 PM

Vilniuje vykusioje konferencijoje pranešimus skaitė visame pasaulyje žymūs mokslininkai – Europos sporto traumatologijos, kelio chirurgijos ir artroskopijos draugijos viceprezidentas, traumų prevencijos programos kūrėjas dr. Tom Patt, Jungtinių Valstijų visuomenės sveikatos asociacijos ir Nacionalinės jaunimo sporto tarybos vadovas dr. Joseph Janosky, taip pat Lietuvos sporto universiteto profesorė, kineziterapeutė prof. dr. Vilma Dudonienė ir prof. dr. R. Gudas.

Pasak ne vieną žymiausią Lietuvos sportininkų operavusio prof. dr. R. Gudo, Lietuvoje trūksta švietimo apie sporto traumų prevenciją:

„Greičiausiai dar negreitai pavyks į Lietuvą atvežti tokių lektorių kaip T. Patt ir J. Janosky . Manau, kad ši konferencija „wow“. Suprantu, kad pasiekti proveržį sporto traumų prevencijos srityje yra sudėtinga, nes bandymų jau būta. Prevencija toks neapibrėžtas dalykas – nežinia, kaip viena ar kita priemonė suveiks ir kokiai žmonių grupei, kiek reikės pinigų. Taip pat prevenciją reikia pradėti ne tada, kai sportininkas gauna traumą. Mokslas įrodė, kad reikia pradėti nuo vaikų amžiaus. Tai nėra sudėtinga, tik reikia išmokti apsisaugoti ir nenutrūkstamai daryti. Reikėtų pradėti mokyklose.“

Vienas iš pagrindinių mokslininkų Jungtinėse Amerikos Valstijose, dirbančių traumų prevencijos srityje su komandinių ir individualių sporto šakų sportininkais, su NBA krepšinio klubais bendradarbiaujantis dr. Joseph Janosky tiki, kad Lietuvoje galima pasiekti proveržį traumų prevencijos srityje:

„Manau, Lietuvoje turite puikią komandą ir Nacionalinė sporto agentūra gali padėti pasiekti proveržį sporto traumų prevencijos srityje. Man garbė dalyvauti šioje konferencijoje. Į renginį atėjo apie 100 žmonių – dauguma jų jauni treneriai, be galo džiaugiamės dėl to. Mums rūpi jaunų žmonių sveikata ir tikimės, kad savo žinias perdavėme treneriams. Jie galės visai tai pritaikyti, ugdydami savo auklėtinius.“

Nacionalinė sporto agentūra yra konferencijoje pristatytos priekinio kryžminio raiščio traumų prevencijos programos partnerė. Animuotais vaizdo įrašais pagrįstą programą sukūrė didžiausia Europos sporto medicinos, mokslo ir traumų gydymo asociacija (ESMA / ESSKA) ir ateityje ji bus įdiegiama Lietuvoje. Programa parengta lietuvių, anglų, prancūzų, italų, portugalų ir ispanų kalbomis, su specifiniais pratimais skirtingoms gyventojų amžiaus grupėms. Vaizdo įrašuose du personažai – Esmi ir Esmily – demonstruoja konkrečius pratimus, kurie skirti sumažinti traumų riziką.

„Mūsų sporto šakoje – graikų–romėnų imtynėse – dažnai susiduriame su traumomis ir ne tik suaugusiųjų sporte. Būna atvejų, kai jaunas sportininkas yra labai perspektyvus, tačiau dėl tam tikrų problemų ir didelės traukų rizikos ateityje jis negali tapti aukščiausio lygio sportininku. Dėl šios priežasties atėjau pasisemti žinių apie traumų prevenciją ir labai džiaugiuosi, kad tokios konferencijos vyksta,“ – įspūdžiais dalinosi Lietuvos graikų–romėnų penkiolikmečių rinktinės treneris Oleg Antoščenkov.

Antroje konferencijos dalyje Lietuvos aukštosios mokyklos pristatė atliekamus sporto mokslo tyrimus, jų rezultatų pritaikomumą, vykdomus projektus, turimą mokslinę įrangą bei laboratorijas. Pristatymų tikslas – siekti glaudesnio trenerių, sportininkų ir federacijų bendradarbiavimo su šalies sporto mokslininkais.

Konferenciją suorganizavusi Nacionalinė sporto agentūra ir toliau plėtos sporto traumų prevencijos temą, konsultuodama trenerius, sportininkus ir sporto šakų federacijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.