EUROLYGA 2023

Estai aplamdė kaulus lietuviams ne vien krepšinio rinktinių rungtynėse

Lietuviškas dalgis atsitrenkia į estišką akmenį. Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės pralaimėjimas Europos pirmenybių atrankos turnyre pastarosiomis savaitėmis buvo ne vienintelė lietuvių nesėkmė žaidžiant su estais. Estijos sportininkai mūsiškiams kaulus taip pat aplamdė rankinio, tinklinio bei ledo ritulio varžybose.

Lietuvos krep
Lietuvos krep
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 5, 2024, 7:05 AM

Lietuvos ir Estijos sportininkai nuolat susiduria kelių žaidimų Baltijos lygose. Lietuviai ir estai, kartu su latviais, kovoja ledo ritulio, tinklinio, rankinio arenose.

Tiesa, šį sezoną susiaurėjo moterų krepšinio Baltijos lygos geografija. Pernai estai pasitraukė iš bendro turnyro, tad šioje Baltijos lygoje varžosi tik Lietuvos ir Latvijos komandos.

Deja, lietuviai atsilieka nuo kaimynų. Tinklinio Baltijos lygose šį sezoną nė viena Lietuvos komanda nepateko į finalo ketvertą, ledo ritulio atkrintamosios varžybos irgi prasidėjo be Lietuvos klubų.

Ledo ritulys

Praėjusią savaitę pasibaigęs Baltijos ledo ritulio lygos reguliarusis sezonas Lietuvos komandoms buvo labai nesėkmingas. Lietuviai atsiliko nuo kitų dviejų Baltijos šalių komandų ir užėmė tris paskutiniąsias vietas.

Septintąją vietą užėmė „Kaunas City“, aštuntąją – Elektrėnų „Energija“, devintąją – Vilniaus „Punks“.

Lietuvos klubai varžėsi su penkiomis Latvijos ir viena Estijos komanda. Baltijos lygoje debiutavusi Talino „Panter“ tapo tvirta turnyro vidutinioke ir užėmė ketvirtąją vietą. Tris pirmąsias vietas reguliariajame sezone užėmė Latvijos klubai: Jelgavos „Zemgale“, Rygos „Mogo“ ir Rygos „Kurbads“.

Lietuviams ypač nesėkmingai klostėsi rungtynės su Talino ledo ritulininkais. Trys mūsų šalies komandos per 12 rungtynių su „Panter“ neiškovojo nė vienos pergalės!

Kiekviena iš trijų Lietuvos komandų žaidė po 20 rungtynių su Latvijos klubais. „Kaunas“ pasiekė penkias pergales, „Energija“ – dvi. Tuo tarpu „Punks“ vienintelę sezono pergalę iškovojo žaisdama su „Energija“.

Tinklinis

Geriausios Lietuvos tinklinio komandos Baltijos lygose šį sezoną atsitrenkė į Tartu Universiteto („Tartu Ülikool“) sportininkų pastatytas kliūtis. Ir „Kauno“ moterys, ir Gargždų „Amber“ vyrai Tartu tinklininkams pralaimėjo ketvirtfinalyje.

„Amber“ nesėkmė buvo lengvai nuspėjama, nes Lietuvos vyrų tinklinis smarkiai atsilieka nuo kaimynų ir per visą Baltijos lygos istoriją (nuo 2006 m.) mūsų šalies klubai vos vieną kartą pateko į finalo

ketvertą. (Beje, Estijos rinktinė nuolat žaidžia Europos pirmenybėse, Latvijos rinktinė pateko į užpraėjusias pirmenybes, o Lietuva net neturi rinktinės ir nedalyvauja atrankos turnyruose.)

Tuo tarpu moterų nuopuolis buvo nemaloni staigmena. 2023 metais Baltijos moterų lygos finale žaidė dvi Lietuvos komandos, o čempionu tapo „Kaunas“, lemiamose rungtynėse įveikęs Jonavos „Aušrinę“. Nors visą šį sezoną lietuvių rezultatai buvo prastesni, „Kaunas“ ketvirtfinalio serijoje turėjo aikštės pranašumą prieš „Tartu Ülikool“. Tačiau svarbiausiose rungtynėse ši aplinkybė nepadėjo.

Praėjusį savaitgalį abiejose Baltijos tinklinio lygose įvyko finalo ketverto turnyrai. Vyrų finalo ketverte kovojo po dvi Estijos ir Latvijos komandas. Pusfinalyje estai nugalėjo latvius, o finale Talino „TalTech“ įveikė Tartu „BigBank“ tinklininkus.

Į moterų finalo ketvertą pateko trys Estijos ir viena Latvijos komanda. Nors latvės buvo mažumoje, joms pavyko tapti čempionėmis – finale Rygos RSU įveikė „Tartu Ülikool“ komandą.

Rankinis

Lietuva prarado iniciatyvą ir žaidime, kuriame kelis dešimtmečius lenkė ir latvius, ir estus visa galva. Praėjusį savaitgalį paaiškėjo, kad Baltijos vyrų rankinio lygos reguliariajame sezone trys mūsų šalies komandos užims tik penktąją, šeštąją ir septintąją vietas. Rudenį šiame turnyre startavo aštuonios ekipos.

Reguliariajame sezone liko vienerios nukeltos rungtynės, bet Lietuvos komandų pozicijos jau negali pasikeisti: Klaipėdos „Dragūnas“ bus penktas, Kauno „Granitas“ – šeštas, Vilniaus „Šviesa“ – septinta. „Dragūnas“ ir „Granitas“ žais ketvirtfinalyje, o Lietuvos čempionei „Šviesai“ regioninis turnyras jau baigėsi.

Lietuvius aplenkė trys Estijos komandos (Pylvos „Serviti“, „Viljandi“ ir Rasiku „Mistra“) bei Latvijos čempionas Duobelės „Tenax“.

Reguliariajame sezone per Lietuvos ir Estijos klubų rungtynes lietuviai iškovojo tik ketvirtadalį taškų – 9 iš 36.

Lietuvoje ir Estijoje įvyko po devynerias šių šalių klubų rungtynes. Visos lietuvių kelionės į Šiaurę buvo bergždžios – Estijoje nė taško neiškovojo nei „Dragūnas“, nei „Granitas“, nei „Šviesa“. Per Lietuvoje vykusias rungtynes abiejų šalių komandos pasiekė po keturias pergales ir vienerios rungtynės baigėsi lygiosiomis.

Baltijos rankinio klubų varžybose dviejų nedidelių Estijos miestų komandos (Viljandyje yra 17 tūkst. gyventojų, Pylvoje – tik 5 tūkst.) lyderių pozicijas užgrobė jau prieš kelerius metus. Du praėjusius sezonus būtent šių miestų rankininkai susigrūmė Baltijos lygos finale. Užpernai čempionu tapo „Viljandi“, pernai – „Serviti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.