EUROLYGA 2023

Lietuvos kiokušin karatė vadovas R. Vitkauskas: „Vyrai mūsų stiprūs, bet moterų rinktinė galimai galingiausia Europoje“

Po sėkmingo pasirodymo praėjusiais metais taip vadinamoje planetos kiokušin karatė olimpiadoje Japonijoje, Lietuvos sportininkai 2024-uosius tarptautinėje arenoje pasitinka su nauju iššūkiu – gegužę vyksiančiomis Europos kiokušin karatė pirmenybėmis.

Lietuvos kiokušin karatė prezidentas Romas Vitkauskas.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Lietuvos kiokušin karatė prezidentas Romas Vitkauskas.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Brigita Gustaitytė<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Brigita Gustaitytė<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Paulius Žimantas<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Paulius Žimantas<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Laurynas Vaičikauskas<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Laurynas Vaičikauskas<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Eventas Gužauskas <br>A.Barzdžiaus nuotr.
Eventas Gužauskas <br>A.Barzdžiaus nuotr.
Lietuvos kiokušin karatė prezidentas Romas Vitkauskas.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Lietuvos kiokušin karatė prezidentas Romas Vitkauskas.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 14, 2024, 8:27 AM, atnaujinta Apr 16, 2024, 5:19 PM

Pasaulio kiokušin karatė be svorio kategorijų čempionate Tokijuje praėjusių metų spalį Lietuvos atstovas vilnietis Edgardas Sečinskis palypėjo iki trečiojo pakylos laiptelio, į priekį absoliučioje svorio kategorijoje praleidęs Japonijos ir Bulgarijos kovotojus.

Tačiau šį kartą E.Sečinskis neves Lietuvos kiokušin karatė rinktinės į priekį – gegužę Ispanijos Valencijos mieste vyksiantis Europos kiokušin karatė čempionatas sutaps su šeimos pagausėjimu ir sportininkas nutarė praleisti varžybas.

„Tai bus itin solidus Senojo žemyno čempionatas. Jau dabar žinome, kad dėl dešimties svorio kategorijų čempionų titulų vyrų ir moterų turnyruose ant tatamio varžysis apie 400 dalyvių.

Ir dar registracija nesibaigė – gali būti, kad bus apie 500 karatė meistrų iš 25 valstybių“, – situaciją su būsimais varžovais apibendrino Lietuvos kiokušin karatė federacijos (LKKF) prezidentas Romas Vitkauskas.

Gegužės 25-ąją „Palau Velodrom Lluis Puig“ arena galiausiai priims Europos kiokušin karatė meistrus – prieš tai be įvairiausių dviračių sporto pirmenybių čia vyko tekovondo čempionatas, Europos plaukimo pirmenybės bei uždarų patalpų Europos lengvosios atletikos čempionatas.

„Nors prieš Europos suaugusiųjų čempionatą vyks ir jaunimo pirmenybės, vis dėlto didžiausias akcentas bus kova dėl apdovanojimų tarp vyrų ir moterų.

Į pirmenybes turėtų vykti 24 mūsų sportininkai – keturi kata atstovai ir po du atletus kiekvienoje svorio kategorijoje“, – apie rinktinės sudėtį pasakojo LKKF vadovas.

Kol kas Lietuvos kiokušin karatė rinktinė dar nėra pilnos sudėties, nes dėl likusių kelių vietų tarpusavio akistatoje ant tatamio grumsis kandidatai.

„Turime kelias vietas į rinktinę ir pretendentus, tad balandžio 27 dieną per nacionalinės ekipos stovyklą Druskininkuose rengsime kovas dėl kelialapių ir jau tuomet turėsime pilną sudėtį“, – tikino R.Vitkauskas.

Praėjusių metų Senojo žemyno pirmenybėse Švedijos sostinėje Stokholme mūsų šalies kiokušin karatė meistrai kumite rungtyje iškovojo po vieną aukso, sidabro ir bronzos medalį, o moterų varžybose – du aukso ir vieną bronzą.

„Žinoma, daugelis mėgsta prognozes, tačiau kiokušin karatė varžybose – nedėkinga veikla: sunku pasakyti, ko galima tikėtis ir šiemet. Svarbiausia, kad sportininkai parodytų kovą, siekį nugalėti. Be abejo, būtų visiškai blogai, jei grįžtume be apdovanojimų“, – konstatavo LKKF vedlys.

Skambiausių rezultatų Valensijoje tikimąsi iš Europos čempiono Naujosios Akmenės atstovo Pauliaus Žimanto, kuris gins titulą, 2022 metų pasaulio čempiono klaipėdiečio Evento Gužausko ir praėjusių metų varžybų Švedijoje bronzos medalio savininko taip pat klaipėdiečio Lauryno Vaičikausko.

„Negali pasakyti, kad ir kiti lietuviai bus statistais. Nors važiuoja dalis sportininkų, kurie negali pasigirti įspūdingais titulais, tačiau galima sulaukti malonių netikėtumų ne tik iš jaunimo, tačiau kad ir iš Oresto Abazoriaus ar Justino Kvietkos“, – tikino R.Vitkauskas.

Dar didesnių lūkesčių Valensijoje galima tikėtis iš mūsų šalies atstovių. LKKF prezidentas tikina, kad Lietuvos moterų rinktinė šiai dienai yra bene stipriausia Europoje.

„Čia yra faktas. Net ir po to, kai iš aktyvaus sporto pasitraukė garantuotos visų čempionatų prizininkės Inga Mikštaitė ir Rūta Brazdžionytė.

Pasižiūrėkime – turime dukart Europos čempionę Brigitą Svinkūnaitę, dar vieną čempionę Mariją Sekundą, pasaulio čempionę Brigitą Gustaitytę, daugkartinę Europos čempionatų prizininkę Anetą Meškauskienę.

Aš nežinau, ar verta tęsti, nes pridėjus geriausią praėjusių metų jaunąją Lietuvos kiokušin karatė laureatę Medą Balionytę gausime įspūdingą kovotojų kumštį. Tad šiuo atveju Valencijoje lietuvaitėms vargiai kas sugebės priešintis“, – aiškino R.Vitkauskas.

– Nemažai garsių vardų po praėjusių metų kovų pasitraukė iš didžiojo sporto. Tai reiškia, kad kiokušin karatė rinktinėje vysta kartų kaita?, – lrytas.lt paklausė LKKF prezidento R.Vitkausko.

– Nepasakyčiau. Pas mus kaita vyksta labai natūraliai. Nebūna taip, kad išėjus vienam garsiam sportininkui atsiranda tuščia vieta ir laukiama, kas galėtų į ją pretenduoti.

Ateina jaunimas, jis prasimuša į rinktinę ir stumia žvaigždes arba dar labiau į viršų, arba į sprendimų kelią trauktis. Iš esmės, tokio reiškinio kaip kartų kaita rinktinėje ir nėra.

– Kalbant apie čempionatą: kas bus rimčiausiais varžovais lietuviams?

– Kiek man žinoma, itin galingai pirmenybėms rengiasi kartvelai. Jų rinktinė vyko į Kazachstaną, ten turėjo labai rimtą pasirengimą, tad Sakartvelas išstatys konkurecingą komandą.

Labai sustiprėjusi yra Švedijos kiokušin mokykla, iš ten bus rimtų varžovų, šveicarai deleguos savo du Europos čempionus.

Nereikia nuvertinti kaip visada vos ne aukščiausias tikslus sau keliančius ambicingus lenkus, kažką norės nuveikti ir pastaruoju metu pozicijas užleidžiantys vengrai.

Kaip jau sakiau, į čempionatą šįkart susirinks labai daug sportininkų, nes ten bus dalinami kelialapiai į kitų metų pirmenybes Japonijoje. Čempionai iškart gaus kvietimus į planetos pirmenybes.

– Ar lieka nuostata, kad kiokušin karatė čempionatuose ir toliau bus neleidžiama startuoti karą Ukrainoje sukėlusios Rusijos atstovams?

– Taip. Ši pozicija išlieka ir ji nekeičiama. Be to, suspenduoti ir varžybose dalyvauti neturi teisės ir baltarusiai. Tokia yra tarptautinės federacijos pozicija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.