EUROLYGA 2023

Baidarininkas Edvinas Ramanauskas apie pirmąsias savo treniruotes: iš pradžių nuolat tekdavo išsimaudyti

Olimpinės bronzos medalininkui baidarininkui Edvinui Ramanauskui šis laikotarpis neįprastas, tačiau malonus. Dėl treniruočių užsienyje jis ne kartą buvo priverstas praleisti žiemą vykstančius abiejų sūnų gimtadienius, tačiau šiemet viskas buvo kitaip, tad pastaruoju metu jis galėjo leisti kokybišką laiką su šeima. Visgi tai nereiškia, kad šiemet olimpinėse žaidynėse Paryžiuje Edvino nepamatysime – šansų varžytis su geriausiais pasaulyje dar yra.

E.Ramanauskas.<br>BKI nuotr.
E.Ramanauskas.<br>BKI nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-04-16 22:10

Išmokti sėdėti

E. Ramanauskas, kaip ir dvivietės baidarės porininkas Aurimas Lankas, gimė bei augo Šiauliuose, čia ir prasidėjo jų karjera. Nors vaikystėje Edviną domino kitos sporto šakos – futbolas, regbis, imtynės – jo mama, taip pat gero draugo tėtis, kiemo draugai buvo baidarininkai, kurie tikriausiai 12-metį ir paskatino pabandyti sėsti į sportinę baidarę.

„Su baidarių sportu susipažinau po truputį, iš pradžių pažaidžiant, tarp maudynių, tačiau sportinis kelias prasidėjo Talkšos ežere esančioje treniruočių bazėje, – prisiminimais dalijasi E. Ramanauskas. – Baidarių sportas man toks romantiškas. Jei gražus oras – būni lauke, saulė šviečia, stebi gamtą, gyvūnus.“

Visgi šiaulietis pasakoja, kad pirmą kartą įsėdus į sportinę baidarę, nėra šansų, kad iškart pavyks irkluoti. „Sportines baidares sunku palyginti su turistinėmis, kuriomis vasarą kompanijos prisidėję gėrimų keliauja „žemyn upe“. Čia visai kiti dalykai, – šypteli irkluotojas Edvinas, paklaustas, kuo gi skiriasi plaukimas su, atrodo, panašiomis priemonėmis. – Atsisėdus į sportinę baidarę reikia išlaikyti viso kūno balansą, o raumenys prie to nepratę. Kaip ir pirmą kartą pabandžius važiuoti dviračiu nepavyks, taip ir su sportine baidare paplaukti neišeis. Ji yra labai siaura, atsisėdus pradeda linguoti į šonus. Kol raumenys neišmoksta prisitaikyti, priprasti, tol ir virsi iš baidarės. Pirmaisiais pabandymais tiesiog reikia išmokti pasėdėti.“

Vėliau mokomasi irklavimo technikos, o tai – ilgas procesas, kurį tobulinti galima be paliovos. Baidarininkai taip pat užsiima ištvermės, jėgos sportais. „Mūsų treniruotės – ilgos ir varginančios. Mes bėgiojame, einame į sporto salę, plaukiojame – kompleksiškai ruošiame kūną, – sako E. Ramanauskas. – Mažai sporto šakų tiek daug aprėpia.“

Sportininkas sako, kad kai kurie baidarėje pradeda išlaikyti balansą greičiau, kitiems reikia daugiau laiko, tačiau Edvino pavyzdys rodo, kad tai neturi įtakos tolesnei būsimo sportininko karjerai. „Kiti iš baidarės išvirsta 3–4 kartus ir jau gali normaliai išsėdėti. Aš, atsimenu, per dieną iš baidarės iškrisdavau 2–4 kartus ir taip kokias dvi savaites. Vis virtau, maudžiausi ir maudžiausi, – juokiasi sportininkas. – Bet buvau kantrus, nepasidaviau, treniravausi ir pavyko.“

Sudalyvavo sūnų gimtadieniuose

Sportininkas Edvinas su žmona Akvile turi du sūnus – vyriausiam – 16 m., jaunėliui – 9.

Anksčiau šaltuoju sezonu tekdavo į užsienį ilgam išvykti 4–5 kartus, o šiemet E. Ramanauskas kol kas treniravosi tik Šiauliuose.

„Būtent dėl to ši žiema ir ankstyvas pavasaris mūsų šeimai yra kitoks. Keista, bet labai smagu, kad galiu daugiau laiko praleisti su šeima. Abiejų sūnų gimtadieniai yra žiemą, anksčiau dėl

stovyklų neišeidavo gyvai jų pasveikinti, o šiemet galėjome kartu atšvęsti“, – džiaugiasi E. Ramanauskas.

Šiuo metu olimpietis ruošiasi balandžio pabaigoje vyksiančiai atrankai į Lietuvos rinktinę. Mūsų šalis yra iškovojusi olimpinius kelialapius į Paryžių, tad, jei E. Ramanauskas kartu su porininku A. Lanku laimės varžybas, važiuos į olimpines žaidynes.

„Jei šiemet pavyktų išvažiuoti į olimpines žaidynes, tai šios tikriausiai man būtų paskutinės. Jau dabar esu priskiriamas veteranams, man 38 metai. Šansai patekti yra, tačiau, ar jie realūs – greit pamatysime. Mes kovosime, stengsimės“, – sakė Edvinas, o į palinkėjimą „sėkmės“ suburbėjo „aha, matysim“, mat dėl tikėjimo prietarais, negali dėkoti. „Ritualų prieš varžybas neturiu, tačiau į tokius stereotipinius prietarus kartais atkreipiu dėmesį“, – juokiasi baidarininkas.

Sportuoti niekada nėra vėlu

Šiaulių mieste esančiame Talkšos ežere yra įrengta irklavimo treniruočių bazė, kurioje, kaip sako E. Ramanauskas, praleista kone pusė jo gyvenimo. Būtent netoliese birželio 8 dieną vyks didžiausia vasaros sporto ir pramogų šventė „Olimpinė diena 2024“, kurios ambasadoriais yra E. Ramanauskas ir bėgikė Eglė Balčiūnaitė.

Edvinas kartu su A. Lanku 2016 metais Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse nuskynė bronzos medalius, o tais pačiais metais „Olimpinės dienos“ renginyje, kuris tuomet taip pat vyko Šiauliuose, nešė simbolinį deglą.

„Buvo labai geras oras, šilta, švietė saulė. Kaip visuomet, susirinko daug žmonių iš visos Lietuvos, taip pat daugybė sportininkų, – prisimena E. Ramanauskas. – Mylintiems sportą ar tiesiog norintiems gerai praleisti laiką, tai yra puikus renginys, kuriame galima susipažinti su įvairiomis sporto šakomis, olimpinio judėjimo vertybėmis. Man, kaip sportininkui, tai yra labai graži šventė, puikus renginys. Manau, visiems verta ateiti, pamatyti, pabendrauti, pasiklausinėti, pasidomėti, pakalbinti sportininkus.“

Baidarininkas, kviesdamas Lietuvos gyventojus, atvykti į šventę, primena, kad pradėti sportuoti niekada nėra per vėlu. „Mūsų visuomenė keičiasi, net ir vyresnio amžiaus žmonės atranda naujas sporto šakas ir taip sveikatinasi. Fizinis aktyvumas ir gera nuotaika labai naudinga kiekvienam“, – akcentuoja E. Ramanauskas.

Olimpinė diena – masinis, visą šeimą įtraukiantis, sportą ir sveiką gyvenseną propaguojantis renginys, didžiausia sporto ir pramogų šventė!

Nuo 1989-ųjų birželio 23-iąją Lietuvoje švenčiama Tarptautinė olimpinė diena ir toliau tęsia tradicijas! Po aštuonerių metų pertraukos renginys sugrįžta į Šiaulius – birželio 8 dieną Olimpinės dienos šventė organizuojama Šiauliuose, prie „Geležinės lapės“ skulptūros.

Olimpinės dienos misija – supažindinti visuomenę su pačiomis įvairiausiomis sporto šakomis, suteikti galimybę jas išbandyti, užmegzti ryšį su federacijomis, klubais, treneriais ar sportininkais. „Judėk. Sužinok. Atrask“ – tai pasaulinis Olimpinės dienos šūkis, raginantis būti smalsiu ir išdrįsti susipažinti su sporto teikiamu džiaugsmu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.