EUROLYGA

LLAF taurės varžybose – keturių Lietuvos amžiaus grupių rekordai ir olimpiečių pergalės

Šeštadienį Kaune, Dariaus ir Girėno stadione, prasidėjo dvi dienas vyksiančios Lietuvos lengvosios atletikos federacijos taurės bei LLAF sporto klubų komandinės varžybos. Pirmąją varžybų dieną buvo pagerinti net 4 skirtingų Lietuvos amžiaus grupių rekordai – visi jie pasiekti vyrų 100 m sprinte. Be to, dešimtą kartą LLAF taurę laimėjo disko metikas Andrius Gudžius, net dvejomis pergalėmis džiaugėsi prieš daugiau nei mėnesį olimpinį kelialapį disko metimo rungtyje iškovojusi Ieva Gumbs.

A.Gudžius.<br>A.Pliadžio nuotr.
A.Gudžius.<br>A.Pliadžio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2024, 9:46 AM

Lietuvos U20, 19-mečių ir 18-mečių rekordus 100 m finale pagerino Adas Dambrauskas (10,41 sek.), kuris iškovojo pirmą vietą. Artimiausią varžovą net 0,36 sek. pralenkęs jis užfiksavo ir geriausią Lietuvos sezono rezultatą. Įdomu, jog visus šiuos rekordus A. Dambrauskas gerino ir gegužės 15 d. vykusiose Sostinės sporto centro varžybose, tiesa tada rezultatas buvo nežymiai prastesnis – 10,48 sek. 18-metis bėgikas žiemą pirmą kartą tapo Lietuvos čempionu, o dabar nekantriai laukia starto pasaulio U20 čempionate Peru (rugpjūčio 27–31 d.):

„Tokius rezultatus lemia geras pasiruošimas. Šis bėgimas nebuvo pats geriausias, padariau minimalių klaidelių, bet vis tiek viskas gerai. Kadangi rekordus jau turėjau, tai jie nebuvo mano galvoje. Tiesiog asmeninis rekordas, bet jų dar bus. Pagrindinis tikslas ir motyvacija – pasaulio U20 čempionatas. Kitas startas po 2–3 savaičių, sezonas ilgas, todėl turėsiu mažiau varžybų ir daugiau poilsio.“

100 m bėgimo finale buvo pagerintas ir nacionalinis 15-mečių rekordas. Tą padarė Martynas Kolupaila (10,95 sek.), kuris finišavo penktas, tačiau net 0,08 sek. įveikė distanciją greičiau nei ankstesnis rekordininkas.

Antrą kartą šiemet startavęs ir pirmą kartą laimėjęs A. Gudžius atliko tik 2 įskaitinius bandymus, bet to užteko pergalei. Toliausiai diskas skriejo 63.21 m, o antrą vietą užėmęs Martynas Alekna atsiliko beveik 2 metrais (61.15 m).

„Sezoną pradėjau tada, kada reikia šiems metams. Taikausi į olimpines žaidynes, bet lenda senos traumos ir kiša koją. Šiandien per apšilimą ramiai mėčiau, lėkė tas įrankis, bet po to suskaudo nugarytę stipriau ir viskas – nėra čia ko plėšytis. Reikia toli mesti ten, kur atstovausiu Lietuvai ir trispalvę už nugaros laikysiu. Toks tikslas, kad neiškrisčiau anksčiau iš sezono“, – po varžybų kalbėjo A. Gudžius.

Pasaulio ir Europos čempionas kitą savaitę startuos net dviejuose „Deimantinės lygos“ etapuose – gegužės 30 d. Osle (Norvegija) bei birželio 2 d. Stokholme (Švedija). Tiesa, šios varžybos bus labiau pasiruošimas Europos čempionatui ir olimpinėms žaidynėms: „Planas artimiausiose varžybose sumėtyti 65 metrus ir daugiau, o Europos čempionate jau pakovoti. Šį sezoną „Deimantinėje lygoje“ noriu rinktis patirtį ir psichologinį stabilumą. Šios varžybos bus labiau treniruotė nei siekis kažką įrodyti ar numesti

diską ypatingai toli. Galiu su pačia kiečiausia kompanija pasivaržyti, kad patogiai jausčiausi sektoriuje, kai reikės.“

Garantuotą kelialapį dar praėjusią vasarą į jau trečiąsias olimpines žaidynes iškovojęs disko metikas išskyrė rungties favoritus, tačiau neslėpė, jog jų išsidėstymą Paryžiuje (Prancūzija) pasakyti sunku: „Stebint paskutines tendencijas pasaulyje, jaunimas stabiliai mėto. Manau, bus gerų rezų, o 70 metrų garantuos olimpinių žaidynių medalį. Neabejotini favoritai Mykolas Alekna, Kristjanas Čehas, Danielis Stahlis. Į medalį tikrai pretenduos australas Matthew Denny, austras Lukas Weisshaidingeris, aš, amerikiečiai, Jamaika turi jaunų atletų, kurie toli meta. Sudėtinga pasakyti, bet pirmasis penketukas turėtų dėliotis pagal „Deimantinės lygos“ rezultatus.“

Disko metimo, o vėliau ir rutulio stūmimo rungtyse triumfavusi I. Gumbs buvo apdovanota net dvejomis varžybų taurėmis. Į varžybas po daugiau nei mėnesio pertraukos sugrįžusi sportininkė diską numetė 59.92 m, o rutulį nustūmė 14.87 m (geriausias Lietuvos sezono rezultatas).

„Šiandien diskas mėtėsi visai neblogai, po pertraukos dalyvavau, tai norėjosi pajusti tą jauduliuką. Gaila, kad atlikdama paskutinį bandymą peržengiau sektorių, nes buvo geras metimas. Vis dėlto, visas pasiruošimas vyksta gerai, ruošiuosi Europos čempionatui“, – sakė daugkartinė Lietuvos čempionė.

Romoje (Italija) birželio 7–12 d. vyksiančio Europos čempionato normatyvą dar pernai įvykdžiusi lengvaatletė šiemet beveik 3 metrais pagerino asmeninį rekordą (dabartinis – 64.98 m). Toks rezultatas atvėrė kelią į debiutines olimpines žaidynes, o normatyvas (64.50 m) įvykdytas ten, kur Mykolas Alekna prieš daugiau nei mėnesį pagerino pasaulio rekordą (Ramona, JAV).

„Labai džiaugiuosi ir nesitikėjau, kad pavyks numesti taip toli. Tas normatyvas atrodė nepasiekiamas, bet jį pavyko pasiekti. Dabar nereikia blaškytis po varžybas ir ieškoti gerų rezultatų. Labai ramu ir galiu susikoncentruoti vasarai. Mano vyras yra pasakęs – pasaulyje yra 8 milijardai žmonių, o į olimpines žaidynes disko metimo rungtyje pakliūna tik 32. Sunkiausia ir yra ten pakliūti, nes normatyvai žvėriški, o reitingų sistemoje tu praslysti arba ne. Dalyvavimas ten yra svajonių išsipildymas. Džiaugiuosi, kad tikrai ten būsiu ir dabar reikia tik gerai pasiruošti“, – tolimiausią karjeros metimą prisiminė ir išsipildžiusia svajone džiaugėsi I. Gumbs.

Pirmąją LLAF taurės varžybų dieną 100 m nuotolyje nugalėjo Lukrecija Sabaitytė (11,69 sek.), 400 m sprinte pergales šventė Matas Janarauskas (48,21 sek.) ir Ema Sarafinaitė (55,19 sek.), 1500 m distancijoje greičiausi buvo Auksė Linkutė (4 min. 32,37 sek.) ir Osvaldas Vrubliauskas (4 min. 12,66 sek.), o 5000 m rungtyje triumfavo Ignas Dumbliauskas (15 min. 08,77 sek.).

Trečią taurę iškovojo Gabija Klimukaitė (100 m barjerinis bėgimas – 13,87 sek.), geriausią Lietuvos sezono rezultatą užfiksavo ir 110 m barjerinio bėgimo rungtyje pirmas finišavo Edgaras Benkunskas

(14,43 sek.), šuolio į aukštį sektoriuje nugalėjo Adrijus Glebauskas (2.10 m) ir Vesta Marmaitė (1.75 m), šuolio į tolį rungtyje pirmas vietas užėmė Urtė Kščenavičiūtė (6.13 m) bei Marius Vadeikis (7.34 m), o rutulį vyrų grupėje toliausiai stūmė asmeninį rekordą pagerinęs Simonas Bakanas (17.49 m).

4x100 m vyrų estafetėje triumfavo Nedas Talalas, Domantas Dobrega, Lukas Šermukšnis, Kristupas Seikauskas (42,06 sek.), moterų – Austė Macijauskaitė, Akvilė Jonauskytė, Urtė Kščenavičiūtė, Greta Zalatoriūtė (46,55 sek.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.