EUROLYGA 2023

Absurdiškos sportininkų žūtys: pavojai slypi neįtikėtinose vietose

Sporto pasaulį prieš savaitę sukrėtęs įvykis, kai per treniruotę žuvo po sunkvežimio ratais patekęs garsus Italijos dviratininkas 37-erių Michele Scarponi, priminė apie kitas beprasmes ir šokiruojančias sportininkų tragedijas.

 M.Scarpone žuvo per treniruotę.<br>AFP/"Scanpix" nuotr.
 M.Scarpone žuvo per treniruotę.<br>AFP/"Scanpix" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 2, 2017, 10:29 AM, atnaujinta May 2, 2017, 10:52 AM

Tarp tokių - pražūtingas futbolininko salto ir mirtina bokso kriaušė, per kurią tekėjo elektros srovė.


Mirtinas salto


Netikėta mirtis tykojo Indijos futbolininko Peterio Biaksangzualos. Per rungtynes 23-ejų žaidėjas išlygino rezultatą ir įvartį nusprendė pažymėti dvigubu salto.


Antrasis nusileidimas buvo itin nesėkmingas - P.Biaksangzualai dviejose vietose lūžo stuburas. Jo komandos draugai neiškart suprato, kas atsitiko ir dar kelias sekundes džiaugėsi įvarčiu.


Netrukus tapo aišku, kad tai - ne juokai. Futbolininkas buvo skubiai nuvežtas į ligoninę, bet po penkių dienų mirė. O tas rungtynes “Bethlehem Vengthlang” komanda vis dėlto pralaimėjo.


Efektingas pasirodymas ringe


Amerikietiškas imtynes sunku pavadinti tikra sporto šaka - tai labiau teatrinis reginys su kovos menų elementais. Bet renginio dalyviai yra gerai fiziškai pasirengę atletai.


Owenas Jamesas Hartas buvo geriausias ilgametės Hartų dinastijos amerikietiškose imtynėse atstovas, laimėjo čempiono titulą, bet ringas jį ir pražudė.


1999-ųjų gegužės 23-iąją per eilinį šou O.J.Hartas planavo nusileisti lynu iš arenos palubės - šį triuką jis jau buvo atlikęs porą kartų.


Staiga susipainiojęs Superherojaus apsiauste 34-erių vyras krito į ringą iš 24 metrų aukščio. Vedėjas mėgino nuraminti šokiruotą publiką, kritimą vadindamas šou dalimi.


Tačiau O.J.Hartas  nuo patirtų sužalojimų mirė nepraėjus nė pusvalandžiui.


Lengvas taikinys


Karai pražudė milijonus žmonių, tarp kurių buvo šimtai iškilių sportininkų. Bet 1909-ųjų “Tour de France” lenktynių nugalėtojo Francois Fabero žūtis vis tiek išskirtinė.


Būdamas fronte 1915 m. gegužės 9-ąją F.Faberas iš namų gavo telegramą, kurioje buvo rašoma, kad jo žmona pagimdė dukterį. Prancūzo audringas džiaugsmas patraukė priešų snaiperio dėmesį - šūvis buvo mirtinas.


Gali būti, kad čia tik legenda. Egzistuoja ir kita versija, jog F.Faberas buvo nušautas, kai iš mūšio lauko nešė sužeistą draugą.


Miręs čempionas


Mirčių nuo širdies smūgio sporte pasitaiko neretai. Bet tik kartą jau miręs atletas įstengė laimėti varžybas.


1953-iaisiais jojikas Frankas Hayesas mirė tiesiog lenktynių metu. Bet jo kumelė vardu Sweet Kiss (Saldus bučinys) buvo tokia greita, kad pirma kirto finišo liniją. 


Taip F.Hayesas tapo pirmuoju pasaulyje negyvėliu, iškovojusiu varžybų nugalėtojo titulą.


Netyčinė žmogžudystė


Tragiškų atsitiktinumų ir klaidų grandinė lėmė netikėtą ruso šaulio Jevgenijaus Kondratjevo žūtį. 


1968-ųjų rugsėjo 3 d. prieš SSRS rinktinės kelionę į Mechiko olimpiadą keturiskart pasaulio čempionas Igoris Bakalovas atėjo į treniruotę. Šaudymo  sporto komplekso ginklininkas išdavė jam jau užtaisytą pistoletą - tai buvo šiurkščiausias saugumo reikalavimų pažeidimas.


Išimti šovinius pamiršo ginklininko draugai, prieš tai šaudę I.Bakalovo ginklu. Šovinys jau buvo vamzdyje ir paruošti pistoletą tolesniam naudojimui buvo galima tik kartą iššovus.


I.Bakalovas, vengdamas rikošeto, nusprendė šauti ne į sieną, o per atvertas duris. Kaip tik šūvio akimirką tarpduryje pasirodė J.Kondratjevas.


Kulka perskrodė šaulį, kuris tik spėjo ištarti: “Vaikinai, ką jūs darote?”


Nužudymas buvo kvalifikuotas kaip tragiškas aplinkybių sutapimas, bet I.Bakalovas palūžo ir jau nebepakilo į buvusias aukštumas.


Lemtinga išdavystė


Meksiko olimpiados fechtavimosi špagomis varžybose rusas Aleksejus Nikančikovas pelnė sidabrą. Jis būtų startavęs ir po ketverių metų Miunchene, jei ne mirtis 1972-ųjų sausį.


A.Nikančikovas buvo vadinamas pavyzdžiu: stiprus sportininkas, geras šeimos žmogus. Lemtingu jam tapo “nuėjimas į kairę”.


Fechtuotoją rado garaže, nuosavo automobilio salone. Greta - pardavėja iš netoli busžvusios parduotuvės. Meilužių pora užduso nuo išmetamųjų dujų.


Žudantys laiptai ir liftas


Liftai ir laiptai išties gali būti mirtinai pavojingi - tą liudija Rusijos futbolininko Anatolijaus Kožemiakino ir boksininko Valerijaus Popenčenkos nelaimės.


21-erių A.Kožemiakinas mėgino išsiropšti iš įstrigusio lifto, kai šis staiga vėl ėmė judėti ir pražudė jaunąjį spotininką.


O olimpinį čempioną V.Popenčenką, tardymo versija, pražudė pomėgis lakstyti žemyn per kelias laiptų pakopas - neatsargus boksininkas persisvėrė per turėklus ir žuvo nukritęs į laiptinės apačią.

Elektra bokso "kriaušėje"

Šios istorijos tikroviškumo negalima įrodyti, bet ji dažnai prisimenama kalbant apie virtualią Darwino premiją, kuri skiriama žmonėms, žuvusiems labiausiai absurdiškomis aplinkybėmis.

Vienas sporto entuziastas kambaryje nusprendė įsirengti sporto salę. Viskas ėjosi gerai, kol jis nepakabino bokso “kriaušės”: ją vyras pritvirtino ant laidų, likusių nukabinus šviestuvą.


Tą patį vakarą vyras užsinorėjo pasigirti draugams: atėjo į salę, spragtelėjo jungiklį, trenkė į “kriaušę” ir čia pat žuvo nuo elektros iškrovos. iškrovos. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.