EUROLYGA 2023

Ar reikia dar įrodymų? Tik atvykus dopingo kontrolieriams, „susirgo“ 36 rusų atletai

Rusijos sporto vadovų šūkaliojimai, kad šalis neteisingai kaltinama dėl sisteminio atletų dopingo vartojimo, atsitrenkia į akis badančius faktus, kurie dar kartą patvirtina: tiek Tarptautinis olimpinis komitetas, tiek ir kitos pasaulines sporto organizacijos pasielgė teisingai. Rusijos sportininkai nepageidaujami dėl dopingo vartojimo ne tik olimpiadose, tačiau ir planetos bei Europos čempionatuose: jie diskvalifikuojami, jiems dėl akis badančių problemų su dopingu draudžiama varžytis. 

 Per varžybas Irkutske net 36 sportininkai pasitraukė iš kovų sužinoję, kad atvyks antidopingo kontrolieriai.<br> youtube.com
 Per varžybas Irkutske net 36 sportininkai pasitraukė iš kovų sužinoję, kad atvyks antidopingo kontrolieriai.<br> youtube.com
 Per varžybas Irkutske net 36 sportininkai pasitraukė iš kovų sužinoję, kad atvyks antidopingo kontrolieriai.<br> youtube.com
 Per varžybas Irkutske net 36 sportininkai pasitraukė iš kovų sužinoję, kad atvyks antidopingo kontrolieriai.<br> youtube.com
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-01-17 17:45, atnaujinta 2018-01-19 09:31

Akivaizdų rusų sporto maudymąsi dopingo vandenyne pateikė portalas championat.com, kuris aprašė Rusijos lengvaatlečių varžybas Irkutske, kai į turnyrą atvyko antidopingo agentūros RUSADA atstovai.

„Daugiau kaip trys dešimtys dalyvių nusiėmė nuo kovų Irkutske, kai sužinojo, kad į varžybas atvyks antidopingo kontrolieriai. Tai tik sutapimas“, – šmaikščiai apie neįtikėtinai aiškią situaciją rašė portalo žurnalistas Jevgenijus Sliusarenka.

Jo teigimu, kol aukščiausiose Rusijos valdžios sluoksniuose bandoma įrodyti visų dopingo sankcijų valstybei absurdiškumą ir antirusiškas nuotaikas, o valdininkai atidarydami Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) ar WADA laiškus spėlioja, kiek Rusijos olimpiečių nevažiuos į Pjongčangą, žemutinis rusų sporto sluoksnis gyvena savo gyvenimu.

Pasižiūrėjus į tą mažai kam plika akimi matomą sporto sluoksnį, o geriau į jį net pašvietus žibintuvu, gali pamatyti į pakampes išsibėgiojančius tamsius beformius šešėlius. Tame sluoksnyje niekas nemėgsta ryškios šviesos – visi kruta, turi savo menkutį pasaulį ir yra patenkinti.

Bet kai kada žemutiniame Rusijos sporto sluoksnyje įvyksta neįtikėtini stebuklai. Ar nėra stebuklas, kai vieną dieną lyg sutarę „suserga“ net 36 rusų lengvaatlečiai, sužinoję, kad po startų juos tikrins antidopingo kontrolieriai, klausė žurnalistas.

Jis taip pat garsiai prunkšdamas iš juoko išreiškė nuostatą, ar nevertėtų tokį fenomeną ištirti net moksliškai.

Neįtikėtina istorija įvyko sausio 13-14 dienomis per Irkutsko mieste vykusias Sibiro federalinės apskrities lengvosios atletikos varžybas uždarosiose patalpose.

Vos tik buvo pranešta, kad į šias varžybas atvyks antidopingo laboratorijos RUSADA atstovai, didžioji dalis lengvaatlečių paskelbė, kad susirgo ir negalės startuoti.

„Tai reiškia, kad jie ne tik nebėgs nė metro, bet negalės ir tiesiog nusišlapinti į mėgintuvėlį. Ir taškas“, – juokavo championat portalo žurnalistas.

Jam užkliuvo, kad tarp 36 netikėtai susirgusių atletų buvo ir garsi bėgikė Natalija Aristarchova, kuri praėjusių metų gruodį Krasnojarske bėgo viena 3000 metrų nuotolį ir parodė fantastišką rezultatą – 9 min. 06,1 sek.

Pasiknaisiojus dar labiau, net vaizdo įrašuose buvo galima matyti, kaip daugelyje varžybų trūko vieno ar kelių sportininkų bėgimo takeliuose, o vienam 60 metrų bėgime pasirodė vos dvi atletės.

Visų netikėtai susirgusių rusų lengvaatlečių pavardes paviešino „StopDoping“ grupė. Jos atstovai susižinojo, kiek atletų pateikė medikų pažymas, kiek nestartavo ar nepasirodė starto dieną varžybose.

12 sportininkų turėjo daktarų išrašytas pažymas, jog jie susirgo, keturi tiesiog nepasirodė varžybose, o likę atsisakė startuoti.

„O juk buvo ir tokių, kurie stojo prie starto linijos, tačiau nesugebėjo dėl visiško išsekimo finišuoti arba visus galimus savo bandymus tiesiog sužlugdė“, – rašė J.Sliusarenka.

Portalas jau ne kartą rašė apie rusų sportininkų netikėtus poelgius per įvairias Rusijos varžybas, kai sužinojus apie dopingo kontrolierius, prasidėdavo tikri „stebuklai“.

Pastarąjį kartą 2017-ųjų pradžioje Orenburge vyko vyko eilinis šalies lengvosios atletikos čempionato žiemos etapas, kuriame sportininkai privalėjo bėgti vieną mylią.

Kaip tik buvo pranešta, kad po bėgimo visi dalyviai turės eiti į dopingo kontrolės kambarį bei privalės atlikti testus, prasidėjo masinis atletų „bėgimas“: pusė iš daugiau kaip 30 dalyvių pabėgo toliau nuo starto linijos.

Būtent po to incidento Rusijos lengvosios atletikos federacija nutarė vykdyti tyrimą, kuris privalėjo atsakyti į klausimą, kodėl sportininkai tapo ne bėgikais, o bėgliais po RUSADA atvykimo.

Ir dabar rusų sporto vadovybė sukruto skelbti apie rimtą tyrimą, kuris prasidės greitu laiku.

„Jūs matėte to 2017-ųjų tyrimo rezultatus? Aš – ne. Nebus jokių atsakymų ir po šio tyrimo. Laisvoje šalyje džentelmenai ir damos turi teisę sirgti ir nestartuoti. Bet nežinia kodėl su jais kitų šalių džentelmenai ir damos nenori turėti nieko bendra. Netikėta, ane?“, – savo rašinį baigė Rusijos sporto žurnalistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją