EUROLYGA 2023

Rusų valdininkai meluodami teisinasi, kodėl išsigandę dopingo kontrolės „susirgo“ 36 atletai

 

Per varžybas Irkutske net 36 sportininkai pasitraukė iš varžybų<br>youtube.com
Per varžybas Irkutske net 36 sportininkai pasitraukė iš varžybų<br>youtube.com
Per varžybas Irkutske net 36 sportininkai pasitraukė iš varžybų<br>youtube.com
Per varžybas Irkutske net 36 sportininkai pasitraukė iš varžybų<br>youtube.com
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-01-21 14:27, atnaujinta 2018-01-21 14:28

Itin garsiai praėjusią savaitę nuskambėjusi istorija apie 36 Rusijos lengvaatlečius, kurie sužinoję apie būsimą dopingo kontrolę per Sibire vykusias varžybas nutarė nepasirodyti ties starto linija, turi dar absurdiškesnį pratęsimą. Sporto valdžios vyrai nuo tribūnų suskubo teigti, kad vyks itin plataus mąsto šio incidento tyrimas, o vidutinės grandies sporto funkcionieriai vienas kitą perrėkdami aiškina, kad dopingo nebūta ir viskas yra gerai.

Neįtikėtina istorija įvyko sausio 13-14 dienomis per Irkutsko mieste vykusias Sibiro federalinės apskrities lengvosios atletikos varžybas uždarosiose patalpose.

Vos tik buvo pranešta, kad į šias varžybas atvyks atgimstančios ir užsienio specialistų prižiūrimos antidopingo laboratorijos RUSADA atstovai, didžioji dalis lengvaatlečių – net 36 atletai – paskelbė, kad susirgo ir negalės startuoti.

„Tai reiškia, kad jie ne tik nebėgs nė metro, bet negalės ir tiesiog nusišlapinti į mėgintuvėlį. Ir taškas“, – juokavo championat portalo žurnalistas Jevgenijus Sliusarenka.

Jam užkliuvo, kad tarp 36 netikėtai susirgusių atletų buvo ir garsi bėgikė Natalija Aristarchova, kuri praėjusių metų gruodį Krasnojarske bėgo viena 3000 metrų nuotolį ir parodė fantastišką rezultatą – 9 min. 06,1 sek.

Pasiknaisiojus dar labiau, net vaizdo įrašuose buvo galima matyti, kaip daugelyje varžybų trūko vieno ar kelių sportininkų bėgimo takeliuose, o vienam 60 metrų bėgime pasirodė vos dvi atletės.

Visų netikėtai susirgusių rusų lengvaatlečių pavardes paviešino „StopDoping“ grupė. Jos atstovai susižinojo, kiek atletų pateikė medikų pažymas, kiek nestartavo ar nepasirodė starto dieną varžybose. 12 sportininkų turėjo daktarų išrašytas pažymas, jog jie susirgo, keturi tiesiog nepasirodė varžybose, o likę atsisakė startuoti.

„O juk buvo ir tokių, kurie stojo prie starto linijos, tačiau nesugebėjo dėl visiško išsekimo finišuoti arba visus galimus savo bandymus tiesiog sužlugdė“, – rašė J.Sliusarenka.

Rusijos sporto valdžios funkcionieriai suskubo teisinti tokius netikėtumus ir sportininkų ligas.

Krasnojarsko krašto vasaros sporto šakų akademijos atstovas Aleksandras Goriačiovas kirto iš peties ir patikino, kad tiek Rusijos žiniasklaida, tiek ir pasaulinė spauda istoriją išlaužė iš piršto.

„Ten kalbėta, kad startuoti atsisakė sportininkė Valerija Beliajeva. Bet jos Irkutske net nebuvo. Moteris gruodžio 28 dieną gavo traumą ir gydosi ją namie. Ji turi medicininę pažymą. Tiesiog ištraukė iš sąrašų bet kokias pavardes, kas nestartavo ir sukėlė skandalą. Natalija Aristarchova jau į Irkutską skrido sirgdama. Supraskite, niekas šiaip iš varžybų nepasitraukia“, – kumščiu į krūtinę prisiekinėdamas savo tiesa trankė A.Goriačiovas.

Tačiau jau kitas valdininkas – Irkutsko miesto lengvosios atletikos federacijos vadovas Viktoras Sitnikovas stojo krūtine už N.Aristarchovą ir tikino, kad atletė buvo sveika, bet kovoms rengiasi pagal individualų planą.

„Nuo sausio 3 dienos N.Aristarchova treniravosi Irkutske ir rengėsi individualiai Rusijos čempionatui, kuris vyks vasarį. Moteris yra sveika ir jokių sveikatos problemų neturi. Ji iškart net ir neplanavo startuoti per Sibiro čempionatą, nes ir taip yra šalies rinktinės narė“, – savo versiją dėstė V.Sitnikovas.

Savo versiją apie 36 iš varžybų pasitraukusius atletus pateikė ir Irkutsko lengvosios atletikos rinktinės treneris Vasilijus Škurbitskis: „Tai išpūstas reikalas. Kai varžybose registruojasi 600 dalyvių, o prie starto linijos ateina 538 – viskas normalu. Tai normali situacija. Va, jei tie sportininkai pabėgtų iš dopingo kontrolės kambario – tuomet galima būtų kalbėti apie sankcijas treneriams ir lengvaatlečiams. O dabar paprasčiausiai išpūtė burbulą, kad neva vyksta kova su dopingo vartojimu“.

Rusų portalai jau ne kartą rašė apie savo šalies sportininkų netikėtus poelgius per įvairias Rusijos varžybas, kai sužinojus apie dopingo kontrolierius, prasidėdavo tikri „stebuklai“.

Pastarąjį kartą 2017-ųjų pradžioje Orenburge vyko vyko eilinis šalies lengvosios atletikos čempionato žiemos etapas, kuriame sportininkai privalėjo bėgti vieną mylią.

Kaip tik buvo pranešta, kad po bėgimo visi dalyviai turės eiti į dopingo kontrolės kambarį bei privalės atlikti testus, prasidėjo masinis atletų „bėgimas“: pusė iš daugiau kaip 30 dalyvių pabėgo toliau nuo starto linijos.

Būtent po to incidento Rusijos lengvosios atletikos federacija nutarė vykdyti tyrimą, kuris privalėjo atsakyti į klausimą, kodėl sportininkai tapo ne bėgikais, o bėgliais po RUSADA atvykimo.

Ir dabar rusų sporto vadovybė sukruto skelbti apie rimtą tyrimą, kuris prasidės greitu laiku.

„Jūs matėte to 2017-ųjų tyrimo rezultatus? Aš – ne. Nebus jokių atsakymų ir po šio tyrimo. Laisvoje šalyje džentelmenai ir damos turi teisę sirgti ir nestartuoti. Bet nežinia kodėl su jais kitų šalių džentelmenai ir damos nenori turėti nieko bendra. Netikėta, ane?“, – savo rašinį baigė Rusijos sporto žurnalistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.