EUROLYGA 2023

Sukčiai apmulkino „Kruoją“, bet neapgavo „Neptūno“

Lietuvos kriminalinio policijos biuro pranešimu, pareigūnai sulaikė keturis Rumunijos, Italijos ir Prancūzijos pilietybes turinčius asmenis, kurie įtariami bandę apgauti Lietuvos sporto klubus.

Svetimšaliai sukčiai penktadienį stojo prieš teismą dėl galimų bandymų išvilioti sumas iš Lietuvos sporto klubų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Svetimšaliai sukčiai penktadienį stojo prieš teismą dėl galimų bandymų išvilioti sumas iš Lietuvos sporto klubų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Apr 24, 2015, 4:32 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 12:03 AM

Nors teisėsauga neįvardino komandų, Lrytas.lt išsiaiškino, jog įžūliai veikusi užsieniečių sukčių gauja bandė išvilioti stambias pinigų sumas iš Pakruojo „Kruojos“ futbolo klubo ir Klaipėdos „Neptūno“ krepšinio klubo.

„Į mus kreipėsi asmenys, su pasiūlymu remti komandą, – sakė „Neptūno“ generalinis direktorius Osvaldas Kurauskas. – Jie mums pasirodė įtartini, o mes saugome savo klubo reputaciją. Todėl kreipėmės į teisėsaugą.“

Anot Lietuvos kriminalinio policijos biuro pranešimo, sukčiai veikė pagal paprastą, bet gerai parengtą nusikalstamą scenarijų.

Iš pradžių klubams buvo pasiūlomos didelės rėmimo sumos – „Neptūno“ atveju net 8 mln. eurų.

Pelnę komandų vadovų pasitikėjimą sukčiai tikėjosi aukštos klasės viešbučiuose įbrukti grynų pinigų imitacijas vietoj tikrų pinigų, o sporto klubų atstovas tuo metu turėjo atlikti pavedimą į sukčių nurodytą sąskaitą.

„Neptūno“ atstovai kreipėsi į policiją ir pareigūnams pavyko sulaikyti nusikaltėlius praėjusį trečiadienį, nors sukčiai ilgai maskavosi ir kėlė savas sąlygas. Viena jų – kad pinigų operacijos metu klubo atstovas būtų vienas.

Klubo administracijos atstovas nustebino pareigūnus gebėjimais valdyti ir vertinti situaciją pavojingos situacijos atveju.

„Policijos operacijos metu, demaskuojant įtariamuosius, krepšinio klubo atstovo elgesys su „dosniaisiais“ rėmėjais vertas rimto teatro meno apdovanojimo.

Šio žmogaus sumanus elgesys buvo svarbus indėlis sėkmingai sulaikant įtariamuosius“, – sakė Lietuvos kriminalinio biuro ikiteisminio tyrimo valdybos viršininkė Jurgita Ivanauskienė.

Pakruojo „Kruojos“ futbolo klubui pasisekė mažiau.

Anot pareigūnų, pernai klubo savininkas elektroniniu paštu gavo pasiūlymą parduoti klubą už 1 mln. eurų.

Derybos ir susitikimai vyko Vilniuje ir Milane. Įvairių užsienio kompanijų atstovais prisistatę užsieniečiai kėlė solidų įspūdį.

Aptartus sandorio vykdymą sutarta, kad užsienio pirkėjai kaip garantą perduoda 240 tūkst. eurų, po to vykdomos kitos sąlygos, po kurių klubo savininkas gauna 1 mln. eurų.

Klubo atstovas pervedė sukčiams pinigus.

Tačiau, anot pareigūnų, jam buvo įbrukti ne 240 tūkst. eurų, bet tik vadinamoji pinigų lėlė – baltų popieriaus lapelių krūvis, pridengtos viena tikra kupiūra iš viršaus.

Kodėl Pakruojo klubas ryžosi įtartinam ir neskaidriam sandoriui „Kruojos“ klubo direktorius Emilijus Junevičius penktadienį atsisakė komentuoti.

„Kodėl turėčiau jums atsakyti? Jei kam įdomu, tegu būna įdomu. Iš manęs nieko nesužinosite“, – sakė futbolo komandai vadovaujantis Pakruojo savivaldybės tarybos narys iš Lietuvos socialdemokratų partijos.

2014 metais Pakruojo „Kruoja“ pirmą kartą per klubo istoriją laimėjo sidabrą Lietuvos A lygos pirmenybėse.

Prieš šį sezoną Lietuvos vicečempionų vadovas buvo susigundęs parama iš neįvardytų Honkongo verslininkų.

Tačiau jiems Lietuvos futbolo federacija uždraudė tapti komandos dalininkais, kai gavo informaciją apie įtartiną azijiečių reputaciją.

Siekdama užkirsti kelią galimiems nesąžingiems veiksmams Lietuvos futbolo federacijos skyrius buvo priėmęs sprendimą neleisti „Kruojai“ registruoti trijų žaidėjų: Tomą Salamanavičių, Rytį Pilotą ir Dominyką Galkevičių.

Tačiau po apeliacijos T.Salamanavičiui ir D.Galkevičiui pirmenybėse leista rungtyniauti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar perrinktas G. Nausėda turėtų galių pakeisti Vyriausybę?